Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

KIT-kieliteknologiaverkosto ja TKTL

- Ajankohtaista


- Yleistä

Kieliteknologialla (human language technology, natural language processing) tarkoitetaan kielitieteellisen tiedon soveltamista luonnollista kieltä käsittelevissä tietotekniikan sovelluksissa. Kieliteknologian sovellussalueita ovat mm. puhutun kielen käyttö tietokoneen käyttöliittymissä, tietokoneavusteinen kielen oppiminen ja opetus, kirjoittamisen apuvälineet (oikoluku, tavutus jne.), tiedonhaku ja dokumenttienhallinta, automaattinen kielen kääntäminen, puheen tunnistus ja tuottaminen, interaktiiviset verkkosovellukset ja elektroniset sanakirjat.

Tietojenkäsittelytieteen laitos kuuluu valtakunnalliseen Kieliteknologian opetuksen (KIT) verkostoon, joka mahdollistaa laajat ja monitieteiset kieliteknologian opinnot useissa yliopistoissa. Tietojenkäsittelytieteen laitoksen opiskelijat voivat sisällyttää kieliteknologiaopintoja tutkintoonsa joko laajana sivuaineena (toisen sivuaineen kanssa) sovelletun tietojenkäsittelyn suuntautumisvaihtoehdossa tai tavallisena suppeana sivuaineena tietojenkäsittelyn suuntautumisvaihtoehdossa. Yksittäisiä kieliteknologiakursseja voi sijoittaa laudatur-oppimäärään sopimuksen mukaan.

-Käytännön ohjeita TKTL:n pääaineopiskelijoille

Varsinaisten kieliteknologiakurssien suorittamisen edellytyksenä on Yleisen kielitieteen peruskurssin (Cyk110/Clt110) suorittaminen vähintään hyvin tiedoin. Kun olet suorittanut kurssin ja haluat jatkaa, toimita vapaamuotoinen hakemus, jossa pyydät kieliteknologian arvosanojen suoritusoikeutta, professori Kimmo Koskenniemelle. Liitä mukaan (sähköisesti saatava) opintosuoritusote, josta Yleisen kielitieteen peruskurssin suoritus ilmenee.

Alla on kuvattu n. 25 op:n kieliteknologian sivuainekokonaisuuden rakenne TKTL:n opiskelijoiden näkökulmasta. Jos haluat suorittaa tämän tai laajemman kokonaisuuden jossakin tietyssä ajassa, kannattaa laatia henkilökohtainen opintosuunnitelma (hopsu) koordinaattori Hanna Westerlundin kanssa, jolloin Hanna voi varmistaa suunnitelman toimivuuden. Jos aiot suorittaa laajahkon kokonaisuuden, opintosuunnitelma tietysti myös jäntevöittää opiskelua ja on siksi suositeltava.

Alla lueteltujen tutkintovaatimusten kohdalla on annettu selvyyden vuoksi Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen laitoksella järjestettävät kurssit. Vastaavia kursseja järjestetään myös muissa verkoston yliopistoissa (joskus hieman erinimisinä) ja HY:n kursseja voi korvata näillä, jos ne tuntuvat sopivan itselle paremmin. Lisäksi vapaavalintaisissa opinnoissa on kursseja, joita Helsingissä ei ollenkaan järjestetä. Monet kurssit järjestetään verkkokursseina, joten niille osallistuminen on käytännössäkin mahdollista. Jos haluat osallistua kurssille jossakin muussa yliopistossa, katso hakuohjeita. Opintoihin tarvitaan puolto, jonka antaa (ainakin vuoden 2005 loppuun asti) kaikille HY:n KIT-opiskelijoille (myös TKTL:n opiskelijat) Hanna Westerlund.

Kurssikuvauksissa (verkossa) on mainittu, jos kurssi edellyttää jonkin toisen kurssin suoritusta. Kurssien välisistä riippuvuuksista on myös olemassa kaavio, joka antaa hyvän yleiskuvan.

Kieliteknologian perusopintojen tutkintovaatimukset

Pakolliset osiot (numerointi kieliteknologian tutkintovaatimusten mukaan)

1. Kielitiedettä kieliteknologiaa varten 10op

3. Johdanto kieliteknologiaan 6op

Vapaavalintaiset osiot tietojenkäsittelytieteen opiskelijoille:

2. Teknisiä taitoja kieliteknologiaa varten

Nämä kurssit on suunniteltu lähinnä humanistisen tiedekunnan opiskelijoita ajatellen, joten ne saattavat mennä turhan paljon päällekkäin TKTL-opintojen kanssa. Tutki kurssien kuvauksia ja mieti, onko kurssi omaa taustaasi ajatellen mielekäs. Jos tunnet hallitsevasi asiat jo ennestään, ota mieluummin näiden kurssien sijasta lisää kielitiedettä tai muuta kieliteknologiaa. Jotkut näistä tekniikkakursseista käsittelevät sellaisia erityisalueita, joita TKTL:n opinnot eivät lainkaan kata, joten niiden kanssa ei tätä "ongelmaa" tietenkään synny.

4. Muita vapaavalintaisia suositeltavia

Lisätietoja:


-Postituslista

Liity KIT-opiskelijoiden postituslistalle! Lähetä tietosi osoitteeseen majordomo@helsinki.fi seuraavan viestin muodossa: subscribe kit-opiskelu oma.oikea@osoi.te
Lista on tarkoitettu KIT-opinnoista tiedottamiseen ja kaikkeen kieliteknologiaan littyvään keskusteluun.



Helena.Ahonen-Myka