Helsingin yliopisto - Tietojenkäsittelytieteen laitos

OHJELMISTOTEKNIIKAN erikoistumislinja

- Yleistä

Ohjelmistotekniikan erikoistumislinja on yksi tietojenkäsittelyn suuntautumisvaihtoehdon viidestä erikoistumislinjasta. Kuten kaikissa suuntautumisvaihtoehdon linjoissa, linjan laudaturoppimäärän yleiset tutkintovaatimukset ovat seuraavat:

- Ajankohtaista

Tämä sivu on vasta valmisteilla.

- Linjan profiili

Maailma pyörii yhä enenevässä määrin tietotekniikan varassa, ja taloudellisen kasvun painopiste on siirtynyt tietointensiivisiin tuotteisiin ja palveluihin. Näissä tuotteissa ja palveluissa puolestaan ohjelmistoilla on keskeinen rooli: ne sekä tarjoavat käyttäjille heidän haluamansa toiminnallisuuden että valvovat ja turvaavat tuotteiden ja palveluiden toimivuuden. Ohjelmistojen laatu on näin ollen uuden uljaan tietoyhteiskunnan tukipilari.

Ohjelmistojen yleistä merkitystä voi korostaa vaikkapa seuraavilla lainauksilla, jotka on poimittu erilaisten asiantuntijatyöryhmien raporteista:

Laitoksen ohjelmistotekniikan (engl. Software Engineering) erikoistumislinjalla tarkastellaan laadukkaiden ohjelmistojen systemaattista tuottamista. "Laadukkuus" ja "systemaattisuus" pitävät sisällään sekä ohjelmistotuotteisiin kohdistuvia teknisempiä aiheita (kuten ohjelmointitekniikat- ja kielet, suunnittelu- ja mallinnusmenetelmät sekä ohjelmistotyökalut) että ohjelmistotuotantoa tukevia ja valvovia toimenpiteitä (kuten prosessit, projektityö, mittaaminen, testaus ja dokumentointi). Ohjelmistotekniikan laaja hallitseminen vaatii täten varsin monipuolista osaamista, jota pyritään edistämään erikoistumislinjan opetuksessa ja tutkimuksessa.

- Tutkimus

Linjan nykyinen tutkimustyö perustuu laitoksella jo 1970-luvun alkupuolella aloitettuun ohjelmointikielten ja niiden kääntäjien tutkimukseen, joten automaatiolla on keskeinen osuus linjan tutkimushankkeissa: niissä kehitetään johonkin uuteen ohjelmistotekniseen ideaan perustuvia automaattisia työkaluja, joilla voidaan parantaa ohjelmistotyön tuottavuutta ja laatua. Tällä hetkellä käynnissä olevat hankkeet keskittyvät ennen muuta ohjelmistojen suunnitteluvaiheeseen ja ohjelmistojen arkkitehtuuriin, jotka ovat ratkaisevassa asemassa hallittaessa kehitteillä olevan ohjelmiston laatua.

Linjan ulkopuolisesti rahoitetut tutkimushankkeet suoritetaan Roosa-tutkimusryhmän toimesta. (Roosa = Research group on Object-Oriented Software Architectures). Ryhmän rahoittajia ovat mm. Suomen Akatemia, Teknologian kehittämiskeskus (Tekes), Nokia Research Center, Nokia Mobile Phones, Nokia Networks, Kone, Space Systems Finland ja SysOpen.

Roosa-ryhmän tutkimushankkeita:

- Tutkintovaatimukset

Ennen linjan laudaturopintojen aloittamista on suoritettava seuraavat opintojaksot, joiden tarjoamaan pohjaan linjan syventävät opinnot perustuvat:

Lukuvuoden 2000-2001 tutkintovaatimusten mukaan linjalla on 2 pakollista laudaturkurssia:

Tarkoitus on, että nämä suoritetaan ennen muita linjan laudatur-opintojaksoja (14 ov), jotka voi valita vapaasti linjan profiiliin sopivien kurssien joukosta. Mikäli on aihetta epäillä, onko jokin kurssi "linjan profiiliin sopiva", kannattaa asia varmistaa linjan vastuuprofessorilta eli linjavastaavalta, joka lukuvuonna 2001-2002 on Inkeri Verkamo. Joka tapauksessa linjan pakolliset kurssit on suoritettava ennen gradun aloittamista.

- Kurssit ja seminaarit

Lukuvuosittain luennoitavat kurssit

Ohjelmistotuotanto, cum laude, 3 ov
Ohjelmistotuotantoprojekti, cum laude, 6 ov
Ohjelmistoarkkitehtuurit, laudatur, 3 ov
Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu, laudatur, 3 ov
Ohjelmointitekniikka (C++), cum laude, 3 ov

Linjan valinnaisia kursseja

Ohjelmointikielten kääntäjät, laudatur, 6 ov
Ohjelmointikielten periaatteet, laudatur, 4 ov
Ohjelmistojen testaus, laudatur, 3 ov
Ohjelmistoprojektien johtaminen, laudatur, 3 ov
Ohjelmistojen tuotteistaminen ja liiketoiminta, laudatur, 3 ov
Ohjelmistojen suorituskyvyn suunnittelu, laudatur, 2 ov
Tietotekniikka: nyt!, cum laude, 2 ov

Muiden linjojen soveltuvia kursseja

Käyttöliittymät II, laudatur, 3 ov
Spesifioinnin ja verifioinnin perusteet, laudatur, 3 ov
Ohjelmistoagenttiteknologia, laudatur, 3 ov

Seminaareja

Linjalla järjestetään lukukausittain seminaareja ajankohtaisista ohjelmistotekniikan aiheista. Seuraavassa esimerkkejä viime aikoina järjestetyistä seminaareista:

Ohjelmistotekniikan faktat ja fiktiot, syksy 2001, 2 ov
Ohjelmointiparadigmat, syksy 2001, 2 ov
Ohjelmistoprosessit, kevät 2001, 2 ov
Ohjelmointiparadigmat, syksy 2000, 2 ov
Ohjelmistotuotantovälineet, syksy 2000, 2 ov
Komponenttiperustainen ohjelmistotuotanto, kevät 2000, 2 ov

- Pro gradu -tutkielmat

Alla luetellaan joitakin valmiiksi mietittyjä ohjelmistotekniikan linjan graduaiheita. Periaatteena on, että gradun voi tehdä (ainakin) sellaisesta aiheesta, josta laitoksella pidetään laudatur-kurssi tai seminaari. Myös jonkin yrityksen ohjelmistokehitykseen liittyvät gradut ovat nykyään varsin yleisiä. Kaikki aiheet, ja erityisesti yritysgradut, on käytävä sopimassa linjavastaavan luona ennen gradun aloittamista. Ennen sitä on aiheen sopivuudesta graduksi syytä keskustella myös jonkun laitoksen asiantuntijan ja gradun ohjaajaksi sopivan henkilön (lisensiaatin tai tohtorin) kanssa. Mikäli on epäselvää, millaiset aiheet ovat graduiksi kelvollisia, kannattaa malliksi selata laitoksen kirjaston graduhyllyä.

Valmisteltuja graduaiheita

- Sivuaineet

Koska laadukkaiden ohjelmistotuotteiden kehittäjiltä vaaditaan monipuolisia taitoja, suositellaan linjalla matematiikan ohella toiseksi sivuaineeksi jotakin vähemmän formaalia ainetta. Helsingin yliopiston tarjonnasta voi suositella erityisesti psykologian, tilastotieteen ja johtamisen sivuainekokonaisuuksia. Muissa yliopistoissa JOO-sopimuksen puitteissa suoritettavista sivuaineista voi mainita tuotantotalouden (Teknillinen korkeakoulu), kauppatieteet (Helsingin kauppakorkeakoulu) ja erilaiset suunnittelu- ja uusmediakokonaisuudet (Taideteollinen korkeakoulu).

- Laudaturmerkintä

Opiskelija noudattaa oletusarvoisesti opintojensa aloitusvuonna määriteltyjä tutkintovaatimuksia. Halutessaan hän voi ottaa käyttöön jotkut myöhemmin voimaan tulleet tutkintovaatimukset.

Tutkintovaatimuksia sovelletaan siten, että niiden kaikki osat - niin pääaine, sivuaineet kuin muutkin opinnot - on suoritettava saman tutkintosäännön puitteissa; so. yhden ja saman opinto-oppaan mukaisina. Opinto-oppaiden varassa voi arvioida, miten eri vuosina tarjolla olevat kurssit vastaavat uudempia tutkintovaatimuksia, ja laudaturmerkinnän antajalta voi kysyä varmempaa tulkintaa.

Laudaturmerkinnän antaa linjavastaava, joka lukuvuonna 2001-2002 on Inkeri Verkamo. Laudaturmerkintää haettaessa on otettava mukaan:

Opintokokonaisuuslomakkeita saa mm. laitoksen kansliasta.

- Linjaväkeä

Juha Gustafsson, FM, tutkija (UML++, Maisa).
Eero Hyvönen, TkT, professori.
Raine Kauppinen, fil.yo., tutkimusavustaja (CAFÉ).
Harri Laine, FL, lehtori.
Jukka Paakki, FT, professori.
Juha Taina, FL, tutkija (CAFÉ).
Antti-Pekka Tuovinen (Nokia Research Center), FM, assistentti (Vilpert).
Inkeri Verkamo, FT, professori, projektipäällikkö (Maisa), linjavastaava.
Juha Vihavainen, FL, lehtori.
Antti Viljamaa, FL, assistentti, tutkija (Fred, JavaFrames).
Jukka Viljamaa, FM, tutkija (Saara, UML++).

Viimeksi päivitetty 21.8.2001