Ryhmät ja ryhmähakemistot

Käyttäjäryhmiä ja ryhmähakemistoja luodaan projektityön helpottamiseksi tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille.

Käyttäjäryhmien muodostamisesta ja ryhmähakemistojen luonnista vastaa Pekka Niklander , huone A230, sähköposti tktl-luvat@cs.helsinki.fi .

Ryhmähakemistot sijaitsevat hakemistossa

/home/group

Se näkyy kaikkiin laitoksen koneiden käyttöjärjestelmiin: Linuxiin ja Windowsiin , sekä myös Atk-osaston unix-koneille.

Ryhmähakemiston omistajana on yleensä joku laitoksen henkilökuntaan kuuluva, esimerkiksi projektin vastuuhenkilö, ohjelmistotuotantotyöryhmän ohjaaja, TAO-kurssin vetäjä tms. Hänellä on hakemiston omistajana mahdollisuus muuttaa ryhmähakemiston käyttöoikeuksia.

Oletuksena ryhmähakemiston käyttöoikeudet on asetettu muotoon

drwxrws---

eli omistajalla ja ryhmän jäsenillä on kaikki oikeudet, mutta muilla käyttäjillä ei mitään. Koska ryhmällä on x-oikeuden lisäksi s-oikeus ( execute ja set-gid ), perii ryhmähakemistoon luotava tiedosto ryhmänumeronsa isähakemistolta. Uuden tiedoston ryhmä tulee siis automaattisesti oikein.

Ryhmäläisten oikeudet luotavaan tiedostoon määräytyvät tiedoston luojan umask-määrittelyn perusteella. Suosittelemme, että asetat ryhmähakemistossa työskentelyn ajaksi käyttöoikeusmaskiksi esimerkiksi

umask 007

Tällä asetuksella ryhmän jäsenet saavat samat oikeudet kuin omistaja, mutta muilla käyttäjillä ei ole mitään oikeuksia.

Voit tarkistaa, mihin ryhmiin itse kuulut, komennoilla

groups id

Molemmat komennot kelpuuttavat argumentikseen myös käyttäjätunnuksen, joten voit myös tarkistaa mihin ryhmiin naapurisi kuuluu.

Kun ryhmää ja ryhmähakemistoa ei enää tarvita, ole hyvä ja ilmoita atk-järjestelmien ylläpidolle , että hakemiston voi arkistoida ja poistaa levyltä.