Tulostus Linuxista

Tavallisimmat tulostuksessa käytettävät komennot:

Katso myös postscript-ongelmat .

Linuxissa tavallisimmat tulostuskomennot ovat lpr ja mpage . Kirjoittimen tulostusjonon tiedot voi listata komennolla lpq ja työn voi poistaa jonosta komennolla lprm .

Tulostus menee oletusarvoisesti ympäristömuuttujassa PRINTER kerrotulle kirjoittimelle. Ympäristömuuttajan voi asettaa komentotulkin alustustiedostossa .profile rivillä export PRINTER="ps2" . Jos ympäristömuuttujaa PRINTER ei ole asetettu, on kirjoittimen numero annettava komentorivillä kuten seuraavissa esimerkeissä.

Näiden (ja myös kaikkien muiden) komentojen käytöstä saa ohjeita komennolla man komento , esimerkiksi man mpage .

lpr

Komento vie tiedoston tulostusjonoon, josta tulostin tulostaa sen. Esimerkiksi

lpr -Pps4 tiedosto.ps

Lpr tuntee muun muassa seuraavat valitsimet:

Valitsin Merkitys
-P n n = tulostusjonon nimi, esim. -Pps4 tai lyhennettynä vain -P4
-c Tekstitiedosto vaakasuunnassa A4 kokoon
-v tekstitiedosto pystysuunnassa A4 kokoon
-d TeX DVI -muotoinen tiedosto
-l (=slide) tulostaa kansilehden paperille ja loput kalvoille (ps5 ja ps11)
-t troff-binääritiedosto

Lpr osaa tulostaa postscript-tiedostot ilman tiedostomuotoon liittyviä valitsimia. Lpr- tai mpage-komennoilla saa tulostaa komentoriviltä ilman valitsimia vain valmiiksi postscript-muodossa olevia dokumentteja. Jos lpr tai mpage ei osaa muuttaa dokumenttia postscript-muotoon, tulostimesta tulee ulos pelkkää roskaa. Linuxissa tulostava ohjelma muuttaa tulostettavan dokumentin postscript-muotoon, joten sovellusohjelmassa voi kuitenkin käyttää tulostuskomentona esimerkiksi vain lpr -Pps4 .

mpage

Mpage-tulostuskomennolla voi muotoilla tulostusta paremmin kuin lpr:lla. Mpage:lle on aina annettava tulostusjonon nimi (valitsin -P).

Muutamia mpagen valitsimia (katso myös man mpage ):

Valitsin Merkitys
-P n n = tulostusjonon nimi, esim. -Pps4 tai lyhennettynä vain -P4
- n n = yhdelle A4-arkille tulostettavien sivujen lukumäärä (1, 2, 4 tai 8)
-t kaksipuolinen tulostus
- o
(pieni o-kirjain) ei tulosteta sivukehyksiä
-m 0
(m+nolla) ei lisätä ylimääräisiä marginaaleja

Esimerkiksi PostScript-tiedoston tulostus ps2:lle kaksipuolisesti onnistuu näin

mpage -Pps2 -1 -t file.ps

Jos mpagen käytössä on ongelmia, kaksipuolisuuden voi lisätä valmiiseen postscript-tiedostoon myös psset -komennolla (psset -d). Useita sivuja yhdelle arkille taas voi määritellä komennolla psnup .

lpq - tulostusjonon tiedot

Komennolla lpq voi listata näytölle tulostusjonossa olevien töiden tiedot, esimerkiksi lpq -Pps4 .

lprm - työn poisto tulostusjonosta

Lprm-komennolla voi poistaa tulostusjonossa olevan oman työn, Esimerkiksi

lprm -Pps4 n

poistaa tulostusjonosta ps4 työn, jonka numero on n. Työn numeron näkee lpq-komennolla. Esimerkiksi komennolla

lprm -Pps4 -

voi poistaa kaikki omat työt ps4:n jonosta.

Noutamatta jääneet tulostustyöt ovat todellinen ongelma, joka lisää järkevän tulostamisen kustannuksia. Siksi työt pitääkin poistaa jonosta esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jos on tulostettu vahingossa väärälle tulostimelle tai jos jonossa on niin paljon töitä, että tulostumista ei voi odottaa.

Postscript-ongelmat

Työn tulostuminen väärin tai vain osittain johtuu usein postscript-tiedoston erilaisesta tulkinnasta. Linuxissa tulostava sovellus tuottaa postscript-kielisen tiedoston, joka lähetetään tulostimelle. Tulostin tulkitsee tämän tiedoston kuvaksi paperille. Käytännössä tulostimen tulkinta saattaa erota halutusta, varsinkin jos tiedostoa on käsitelty mpagella: Mpage ei edes yritä jäsennellä postscriptia täydellisesti vaan tyytyy tekemään tiettyjä systemaattisia muutoksia, jotka toimivat useissa tapauksissa mutta eivät kuitenkaan aina.

Yleisesti käytettyjä ratkaisuja postscript-ongelmiin ovat seuraavat:

• Aloita tulostamalla sovelluksesta postscript-tiedostoon (esimerkeissä nimeltään tiedosto.ps) tai tallentamalla kopio auki olevasta PDF-tiedostosta.
  • Käytä kaksipuoliseen tulostukseen psset-komentoa mpagen sijasta, esimerkiksi "psset -d tiedosto.ps | lpr -Pps4".
  • Kokeile usean sivun tulostukseen yhdelle arkille psnup-komentoa mpagen sijasta, esimerkiksi "psnup -2 tiedosto.ps | lpr -Pps4".
  • Käytä ps2ps-komentoa ennen tulostusta , esimerkiksi "ps2ps tiedosto.ps tiedosto-uusi.ps ; lpr -Pps4 tiedosto-uusi.ps". Ps2ps tuottaa postscript-koodin uudelleen parempilaatuisena. Joskus ps2ps:n käytön jälkeen ensimmäinen sivu ei tahdo tulostua muuten kuin erikseen tulostettuna.
  • PDF-tiedoston tapauksessa käytä komentoa pdf2ps , esimerkiksi "pdf2ps tiedosto.pdf tiedosto.ps ; lpr -Pps4 tiedosto.ps". Tulos on usein parempi kuin Linuxin Acrobat readerilla.
  • Muuta postscript-tiedoston tuottaneen sovellusohjelman asetuksia niin, että sillä tuotetut postscript-tiedostot olisivat siirrettävämpää laatua. Postscript level -asetuksen muuttaminen ja optimointien poistaminen voi auttaa.
  • Tulostimen uudelleenkäynnistys virtapainikkeesta saattaa auttaa , jos ongelma toistuu koko ajan samalla tulostimella. Virtaa ei kuitenkaan pidä kytkeä pois silloin, kun tulostin käsittelee paperia. Tällöin saattaa jäädä paperitukoksia hankaliin paikkoihin.
  • Yritä tulostaa työtä uudemmalla tulostimella (esimerkiksi ps4, ps8, ps12, ps5, ps11), jossa on päivitetty postscript-tulkki.
  • Avaa ja tulosta postscript-tiedosto MS Windowsin Gsviewillä. Tarvittavat lisäasetukset voi valita tulostusikkunan alalehdiltä ja Advanced-painikkeella.

Komentoja voi yhdistellä esimerkiksi tulostaakseen PDF-tiedoston kaksipuolisena ja useana sivuna yhdellä arkilla. Välivaiheissakin voi käyttää gv:ta esikatseluun . Gv:n näyttämä tulos on suuntaa antava siihen, miltä työ näyttää paperilla. Jos arkkikoko tulee vääräksi, sen voi korjata antamalla ensin komento "export GS_OPTIONS=-sPAPERSIZE=a4" (esimerkiksi).

Jos luot itse PS/PDF-tiedostoja jakeluun , kannattaa säästää käyttäjät ongelmilta ja varmistaa tiedoston laatu ennen jakelua. Jaettavien PS/PDF-tiedostojen pitäisi aueta ja näkyä ongelmitta gv:lla. Erityisen ystävällistä on tarjota valmiiksi sellainen PS-versio, joka tulostuu kaksipuolisena ja tiivistettyjä postscript-tulostimella.