Helsingin yliopisto - Tietojenkäsittelytieteen laitos
Koti Yhteystiedot Laitos lyhyesti Henkilöt Palvelut Opiskelu Tutkimus Uutiset ja tapahtumat

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 135 - 4.10.2000

Sisällys

Edellinen numero (21.9.2000)
Seuraava numero (18.10.2000)
Vanhoja numeroita:
2000,
1999,
1998,
1995 - 1997,

Äskettäin tapahtunutta
Laitoksen Windows NT -domain on virallisesti käytössä Linux-järjestelmän käyttäjätunnuksilla. Suosittelemme, että kaikki käyttäjät luopuvat guest-tunnuksen käytöstä Windows NT- ja 2000-koneissa. Katso lisätietoja kohdasta syksyn suuret Linux- ja Windows-uudistukset.

CSL 2:n päivityksessä #13 (laitoksen RedHat-pohjainen Linux-distribuutio) on asennettu:

  • StarOffice 5.2
  • Uudet näppäimistöasetukset, joilla tavoitteena on saada delete-näppäin toimimaan samaan tapaan kuin Windowsissa eli niin, että se poistaa merkin kursorin oikealta puolelta.
Jotta StarOffice ilmaantuu KDE:n valikkoon, pitää KDE:n paneeli käynnistää uudelleen.

Ville Hautakangas aloitti työn ylläpidossa 25.9.2000 osa-aikaisena tietotekniikkasuunnittelijana. Villeltä voi erityisesti kysyä neuvoa Linux-järjestelmän käyttöön liittyvissä asioissa.

Kärryssä siirrettäviin dataprojektorilaitteistoihin (ns. multimediakärryt) on vaihdettu pöytäkoneiden tilalle uudet, kannettavat koneet. Uudet koneet vievät kärryssä vähemmän tilaa, ja niiden langaton verkkoyhteys helpottaa laitteiston käyttöönottoa (vain virtajohto seinään). Langaton verkkoyhteys toimii käytännössä kaikkialla laitoksen tiloissa, ja käyttöjärjestelmävaihtoehdot ovat edelleen Linux ja Windows 98.

Vanhemman multimediakärryn (earl-kone + Sharp-tykki) käyttöohje on tässä ja uudemmen kärryn (mooch-kone + Hitachi-tykki) tässä. Kärryssä aikaisemmin olleiden koneiden paikallisilla levyillä olleita tiedostoja voi kysellä ylläpidolta.

Mikroluokan D326 koneet hinkkeli, koivuluoto, leijaholma, kuorsalo, kokkomaa, kuussaari, kaathelli, kuutsalo on varattu pääasiassa ohjelmistojen testaus -kurssin käyttöön, mistä syystä koneiden ohjelmistovalikoima on erilainen.

Laitoksen toisen kerroksen aulassa on avattu kurssien harjoitustöiden neuvontapiste, joka on avoinna erikseen määriteltyinä aikoina. Kun neuvontapäivystäjä on vapaana, kuka tahansa opiskelija voi pyytää apua myös muissa tietokoneen käyttöön liittyvissä asioissa. Ensisijaisesti neuvontaa kuitenkin annetaan vain harjoitustyöasioissa, ylläpito sen sijaan auttaa aina atk-järjestelmien käyttöön liittyvissä yleisissä asioissa.


Lähiaikoina tapahtuvaa

Sparc Solaris -palvelin hydran käyttöjärjestelmä päivitetään Solariksen versioon 8. Päivitys aiotaan tehdä asentamalla hydra kokonaan uudelleen ja asennukseen saattaa kulua useita päiviä. Mikäli käytät hydraa johonkin tehtävään, jota ei voi suorittaa missään muualla, ota yhteyttä ylläpitoon.

Hydrassa sijaitseva nimipalvelu siirretään päivityksen takia Linux-palvelimeen, joka perii hydran nimen ja IP-osoitteen. Tämän vuoksi TKTL:n Solaris-palvelimelle tulee uusi nimi perinteisen hydran sijaan.

Laitokselle on tilattu kolme uutta interaktiivista Linux-palvelinta, jotka tulevat korvaamaan vanhat ja hyvin palvelleet melkin ja melkinkarin. Kolmannesta palvelimesta tehdään interaktiivinen CSL 2 -palvelin nimellä melkinpaasi.

Kehityshankkeita
Solid-tietokannasta luovutaan tammikuun loppuun mennessä (jolloin laitoksen Solid-lisenssi umpeutuu). Solidin tilalle otetaan käytöön IBM:n db2.

Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja ehkä myös opiskelijoille tullaan tarjoamaan mahdollisuus oman kannettavan koneen kytkemiseen laitoksen verkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Laitoksen atk-järjestelmien ohjeistusta pyritään parantamaan, vaikka kyseessä onkin ikuisuusprojekti, joka ei lopullisesti valmistu koskaan. Tällä hetkellä ohjeet ovat pahimmillaan harhaanjohtavia.

Laitokselle ollaan perustamassa omaa tietoliikenteen ja käyttöjärjestelmien opetuksen erityisluokkaa, jolla pyritään lisäämään opiskelijoiden kokemusperäistä taitoa tietoliikenteen, laiteajurien, käyttöjärjestelmien ja reaaliaikajärjestelmien osalta. Tietoturvallisuuden vuoksi käytännön harjoituksia ei voi järjestää laitoksen normaalissa verkossa, sillä opiskelijoille tullaan myöntämään ns. pääkäyttäjän oikeudet, jotta hyödyllisten harjoitusten luominen olisi mahdollista. Tästä syystä perustettava tietoliikenneverkko on eristetty laitoksen muusta verkosta.

Luokan tavoitekoko on 25 työasemaa, palvelin ja tietoliikenneverkko. Ensi vaiheessa hankitaan kuitenkin kokemuksia pienemmällä konemäärällä, varsinkin kun luokan kokoa rajoittavat myös käytettävissä olevat tilat. Luokan rakentaminen aloitetaan tänä syksynä ja sen olisi tarkoitus olla opiskelijoiden käytössä ensi vuoden alkupuolella.


Ongelmia aiheuttavia asioita

CSL 2 -koneissa ei voi perua tulostustöitä lprm-komennolla.

CSL 2 -koneissa xv ei toimi kunnolla, jos käytössä on 24-bittiset värit.


Syksyn suuret Linux- ja Windows-uudistukset

Linux

Laitoksella aloitetaan vähitellen siirtyminen RedHat-pohjaiseen, uuteen CSL 2 -Linux-distribuutioon.

Laitoksella on joissakin palvelinkoneissa, osassa henkilökohtaisista työasemista ja 2. kerroksen mikroluokkien koneissa tankar-1 -- tankar-5 otettu käyttöön uusi, RedHat-pohjainen Linux-distribuutio. Koska kokemukset ovat enimmäkseen olleet hyviä, lisää CSL 2 -mikroluokkakoneita ja -työasemia asennetaan tarpeen mukaan. Mikäli haluat CSL 2 -käyttöjärjestelmän henkilökohtaiseen työasemaasi, tarvitaan juuripartitiolla vähintään 1 GB kovalevytilaa ja 64 MB keskusmuistia. Halukkaat voivat ottaa yhteyttä Mikael Jokelaan tai Jani Jaakkolaan. CSL 2 voidaan asentaa myös laitoksen kannettavaan koneeseen, jos tilarajoitukset eivät sitä estä.

Laitoksen tutusta ja turvallisesta Linux-distribuutiosta ei kuitenkaan vielä luovuta. Laitoksella on paljon koneita, joihin RedHat-pohjainen, raskaampi Linux-distribuutio ei edes suosiolla asentuisi.

Windows

Laitoksen Windows-verkossa luovutaan guest/demo tunnuksesta ja siirrytään käyttämään omia käyttäjätunnuksia.

Windows-käyttäjätunnus luodaan sinulle automaattisesti, kun vaihdat salasanasi jossain laitoksen Linux-koneessa passwd-komennolla. Jos haluat vain Windows-tunnuksen, sinun ei tarvitse vaihtaa aidosti uutta salasanaa, vaan riittää, että annat vanhan salasanasi uudelleen (mutta teknisistä syistä passwd-komento on suoritettava saadaksesi Windows-tunnuksen!)

Uuteen järjestelmään siirtymistä varten on jokaiselle käyttäjälle luotu fs:n kotihakemistoon uusi alihakemisto Windows, jonne Windows ja Windows-ohjelmat tallettavat asetus- ja dokumentti-tiedostojaan. Lisää asiaa aiheesta on Windows-sivuilla.

Uuden järjestelmän myötä luovutaan vähitellen myös \\SAMBA\USER-levy- ja kirjoitinjaosta ja siirrytään käyttämään seuraavia levyjakoja:

  • \\FS\[käyttäjä]\
    - Käyttäjän oma kotihakemisto
  • \\GROUP\[ryhmä]\
    - Ryhmähakemistot
  • \\PRINTER\[kirjoitin]\
    - Kirjoittimet
  • \\DB\[käyttäjä]\
    - db.cs.helsinki.fi-koneen kotihakemisto

mikael.jokela@cs.Helsinki.FI
Viimeksi päivitetty 18.10.2000