Helsingin yliopisto - Tietojenkäsittelytieteen laitos
Koti Yhteystiedot Laitos lyhyesti Henkilöt Palvelut Opiskelu Tutkimus Uutiset ja tapahtumat

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 137 - 1.11.2000

Sisällys

Edellinen numero (18.10.2000)
Seuraava numero (15.11.2000)
Vanhoja numeroita:
2000,
1999,
1998,
1995 - 1997,

Äskettäin tapahtunutta

CS Linux 1 -päivitys #1.082 käynnistyy tänään. Tärkeimpiä muutoksia ovat oletusikkunointijärjestelmän (Free Virtual Window Manager, fvwm) päivitys versioon 2.2.4 ja kaikkien koneiden OpenSSH-palvelimen päivitys niin, että siinä on mukana SFTP-tuki. Vaikka ikkunointijärjestelmän päivitys on merkittävä, peruskäyttäjän käyttöliittymä säilyy samanlaisena. SFTP-tuki on sen sijaan erityisen käytännöllinen asia, koska tämän jälkeen kaikkiin CSL 1 -koneisiin voi ottaa yhteyden Windowsin SSH-asiakkaiden Secure-FTP (SSH FTP) -ohjelmilla. Lisätietoja Secure-FTP:stä on edellisissä atk-uutisissa.

Enemmän tietoja tästä päivityksestä on osoitteessa http://www.cs.Helsinki.FI/compfac/updates/csl1/linux82.html.

Ison auditorion vanhempi pöytäkone (isosaari, P133) on hajonnut, ja se korvataan uudella. Uusi kone asennetaan paikalleen pian, ja siihen tullee käyttöjärjestelmiksi CS Linux 2 ja Windows 98.

Melkki ja melkinkari on vaihdettu uusiin, tehokkaisiin koneisiin. Käyttöjärjestelmä ja ohjelmistovalikoima eivät ole muuttuneet (CSL 1). Uusissa koneissa on PIII 866 MHz prosessori ja 512 MB muistia, kuten myös CSL 2 -palvelin melkinpaadessa.

Vanha melkki jatkaa palvelua uutena printteripalvelimena, joka asennetaan myöhemmin.

2. kerroksen mikroluokassa A213 oleva tulostinkone ps12 on nyt tehokkaampi HP Laserjet 5000N. Entinen ps12 (HP Laserjet 2100TN) on nyt ps10. Samalla ps12:lta on poistunut tulostustöiden maksimipituuden rajoitus. Kaikilla tulostimilla on tämän jälkeen vain yleinen rajoitus 500 sivua, jota suuremmat työt hylätään.

Nyt kun ps12 on tehokas laite, ylläpito pyytää ystävällisesti käyttämään sitä ennemmin kuin toista toisen kerroksen tulostinta ps11:tä, koska ps11:n runsas käyttö häiritsee kirjaston työrauhaa. ps11:lle kannattaa tulostaa vain, jos halutaan värejä tai kaksipuolista tulostusta.

Lisätietoja TKTL:n tulostimista ja tulostuksesta on www-sivulla http://www.cs.Helsinki.FI/compfac/ohjeet/Tulostus/.

CS Linux 2 -päivityksissä #2.018 - #2.020 (laitoksen uusi, RedHat-pohjainen Linux-distribuutio) on tehty paljon pieniä päivityksiä. Muista muutoksista ja asennuksista mainittakoon

  • asennettiin OpenSSL ja gnupg (encryption and signing tool, PGP:n ilmainen vastine)
  • päivitettiin XFree86 tasolle 3.3.6, ghostscript tasolle 5.5, xemacs tasolle 21.1.8 ja korjattiin tin toimimaan kuten CSL 1:ssa
  • tästä lähtien Linux-päivityksen aikana koneen näytölle ilmestyy päivitysprosessin etenemisestä kertova tiedote
  • työasemien paikallisten kovalevyjen varmuuskopiointi tapahtuu nyt automaattisesti niissä koneissa, joissa on kaksi identtistä kovalevyä. Sekä Windows- että Linux-partitiot varmistetaan öisin levyltä toiselle ja varmistuslevyn Linux-partitiot jäävät mountatuksi hakemistoon /mnt/back.

CS Linux 2 -päivityksessä #2.021 CSL 2:n oletuskäyttöliittymä muuttui perinteisen CSL 1:n näköiseksi (ikkunointiympäristö fvwm), jotta siirtyminen uuteen Linux-versioon olisi helpompaa kaikille käyttäjille. Heti ensimmäisen sisään kirjautumisen yhteydessä tarjotaan kuitenkin mahdollisuutta ottaa käyttöön kehittyneempi ikkunointiympäristö: KDE tai Gnome. Näistä KDE on aiemmin ollut oletuskäyttöliittymä CSL 2 -koneissa. Käyttöliittymää voi myöhemminkin muuttaa ohjelmalla cslconfig. Classic fvwm, KDE ja Gnome ovat jatkossa ylläpidon tukemia käyttöympäristöjä.

Uudet Linux-asennukset ovat pääsääntöisesti CSL 2 -asennuksia tämän päivityksen jälkeen. Henkilökunnan käytössä olevia, aiemmin asennettuja CSL 1 -koneita voidaan myös erikseen päivittää CSL 2:een. Päivitystä haluavat voivat lähettää sähköpostia Jani Jaakkolalle. Jos erityistä syytä päivittää CSL 2:een ei ole, voi CSL 1:tä aivan hyvin käyttää edelleen, ja siihen myös tulevat automaattiset päivitykset tuttuun tapaan. CSL 1 -ympäristöön ei kuitenkaan enää aktiivisesti lisätä uusia ominaisuuksia.

Tarkempia tietoja päivityksestä on osoitteessa http://www.cs.Helsinki.FI/compfac/updates/csl2/linux021.html

CS Linux 2 -kannettavien koneiden langattoman verkkoyhteyden toimivuudessa on ollut (ja on edelleen) ongelmia. Ennen tätä viikkoa asennettujen koneiden haltijat voivat kuitenkin ottaa yhteyttä Jani Jaakkolaan tai Mikael Jokelaan viimeisimpien korjausten asennusta varten.


Lähiaikoina tapahtuvaa

Sparc Solaris -palvelin hydran käyttöjärjestelmä päivitetään Solariksen versioon 8. Päivitys aiotaan tehdä asentamalla hydra kokonaan uudelleen ja asennukseen saattaa kulua useita päiviä. Mikäli käytät hydraa johonkin tehtävään, jota ei voi suorittaa missään muualla, ota yhteyttä ylläpitoon.

Hydrassa sijaitseva nimipalvelu siirretään päivityksen takia Linux-palvelimeen, joka perii hydran nimen ja IP-osoitteen. Tämän vuoksi TKTL:n Solaris-palvelimelle tulee uusi nimi perinteisen hydran sijaan.

Polttavalla CD-asemalla varustettu kone tulee käyttöön jossain kolmannen kerroksen mikroluokassa.

Mikroluokan A214 Windowseihin päivitetään uudet versiot käytössä olevista ohjelmista. Tämä on ainoa mikroluokka, jossa on asennettuna Windows 2000 -käyttöjärjestelmä. Tämän mikroluokkan koneisiin asennetaan myös CS Linux 2.


Kehityshankkeita
Solid-tietokannasta luovutaan tammikuun loppuun mennessä (jolloin laitoksen Solid-lisenssi umpeutuu). Solidin tilalle otetaan käytöön IBM:n db2.

Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja ehkä myös opiskelijoille tullaan tarjoamaan mahdollisuus oman kannettavan koneen kytkemiseen laitoksen verkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Laitoksen atk-järjestelmien ohjeistusta pyritään parantamaan, vaikka kyseessä onkin ikuisuusprojekti, joka ei lopullisesti valmistu koskaan.

Laitokselle hankitaan erityinen dataturvakaappi, jotta levypalvelinten datan säilyvyys olisi taattu pahoissakin olosuhteissa. Kaapissa säilytettynä varmuuskopiovälineet kestävät tulta, nestettä, kaasuja, räjähdyksen ja ulkoisia magneettikenttiä.

Laitokselle ollaan perustamassa omaa tietoliikenteen ja käyttöjärjestelmien opetuksen erityisluokkaa, jolla pyritään lisäämään opiskelijoiden kokemusperäistä taitoa tietoliikenteen, laiteajurien, käyttöjärjestelmien ja reaaliaikajärjestelmien osalta. Tietoturvallisuuden vuoksi käytännön harjoituksia ei voi järjestää laitoksen normaalissa verkossa, sillä opiskelijoille tullaan myöntämään ns. pääkäyttäjän oikeudet, jotta hyödyllisten harjoitusten luominen olisi mahdollista. Tästä syystä perustettava tietoliikenneverkko on eristetty laitoksen muusta verkosta.

Luokan tavoitekoko on 25 työasemaa, palvelin ja tietoliikenneverkko. Ensi vaiheessa hankitaan kuitenkin kokemuksia pienemmällä konemäärällä, varsinkin kun luokan kokoa rajoittavat myös käytettävissä olevat tilat. Luokan rakentaminen aloitetaan tänä syksynä ja sen olisi tarkoitus olla opiskelijoiden käytössä ensi vuoden alkupuolella.


Ongelmia aiheuttavia asioita

CSL 2 -koneissa X-istunto saattaa hyytyä ulos kirjauduttaessa. Tähän todennäköinen syy on Netscapen ja KDE:n istuntomanagerien yhteensopimattomuus. Käynnissä olevan Netscapen tappaminen toiselta koneelta käsin saattaa auttaa, mutta parasta on sulkea koko Netscape ennen uloskirjautumista. Hyytyneen X-istunnon pystyy tappamaan näppäinyhdistelmällä ctrl+alt+backspace, jos näppäimistö toimii. Katso myös TKTL FAQ.

CSL 2 -koneissa ei voi perua tulostustöitä lprm-komennolla.


Syksyn suuret Linux- ja Windows-uudistukset

Linux

Laitoksella aloitetaan vähitellen siirtyminen RedHat-pohjaiseen, uuteen CSL 2 -Linux-distribuutioon.

Laitoksella on joissakin palvelinkoneissa, osassa henkilökohtaisista työasemista ja 2. kerroksen mikroluokkien koneissa tankar-1 -- tankar-5 otettu käyttöön uusi, RedHat-pohjainen Linux-distribuutio. Koska kokemukset ovat enimmäkseen olleet hyviä, lisää CSL 2 -mikroluokkakoneita ja -työasemia asennetaan tarpeen mukaan. Mikäli haluat CSL 2 -käyttöjärjestelmän henkilökohtaiseen työasemaasi, tarvitaan juuripartitiolla vähintään 1 GB kovalevytilaa ja 64 MB keskusmuistia. Halukkaat voivat ottaa yhteyttä Mikael Jokelaan tai Jani Jaakkolaan. CSL 2 voidaan asentaa myös laitoksen kannettavaan koneeseen, jos edellä mainitut rajoitukset eivät sitä estä.

Laitoksen tutusta ja turvallisesta Linux-distribuutiosta ei kuitenkaan vielä luovuta. Laitoksella on paljon koneita, joihin RedHat-pohjainen, raskaampi Linux-distribuutio ei edes suosiolla asentuisi.

Windows

Laitoksen Windows-verkossa luovutaan guest/demo tunnuksesta ja siirrytään käyttämään omia käyttäjätunnuksia.

Windows-käyttäjätunnus luodaan sinulle automaattisesti, kun vaihdat salasanasi jossain laitoksen Linux-koneessa passwd-komennolla. Jos haluat vain Windows-tunnuksen, sinun ei tarvitse vaihtaa aidosti uutta salasanaa, vaan riittää, että annat vanhan salasanasi uudelleen (mutta teknisistä syistä passwd-komento on suoritettava saadaksesi Windows-tunnuksen!)

Uuteen järjestelmään siirtymistä varten on jokaiselle käyttäjälle luotu fs:n kotihakemistoon uusi alihakemisto Windows, jonne Windows ja Windows-ohjelmat tallettavat asetus- ja dokumentti-tiedostojaan. Lisää asiaa aiheesta on Windows-sivuilla.

Uuden järjestelmän myötä luovutaan vähitellen myös \\SAMBA\USER-levy- ja kirjoitinjaosta ja siirrytään käyttämään seuraavia levyjakoja:

  • \\FS\[käyttäjä]\
    - Käyttäjän oma kotihakemisto
  • \\GROUP\[ryhmä]\
    - Ryhmähakemistot
  • \\PRINTER\[kirjoitin]\
    - Kirjoittimet
  • \\DB\[käyttäjä]\
    - db.cs.helsinki.fi-koneen kotihakemisto

Mikael.Jokela@cs.Helsinki.FI