Helsingin yliopisto - Tietojenkäsittelytieteen laitos
Koti Yhteystiedot Laitos lyhyesti Henkilöt Palvelut Opiskelu Tutkimus Uutiset ja tapahtumat

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

3.1.2001 (1/2001)

Sisällys

Edellinen numero (12.12.2000)
Seuraava numero (24.1.2001)
Vanhoja numeroita:
2000,
1999,
1998,
1995 - 1997,

Uutta

Mikroluokan A215 (harmaja-luokka) Linux-asennukset on päivitetty CSL 2:een ja koneisiin on asennettu Windows 2000.

Laitoksen Windows NT/2000 -järjestelmä on viime syksyn aikana kehittynyt niin, että kaikissa julkisten tilojen Windowseissa toimivat Linux-järjestelmän käyttäjätunnukset. NT-domainiin kirjautuminen säilyttää muun muassa kunkin käyttäjän työpöydän ja My Documents -kansion samana käytettävästä työasemasta riippumatta. Windowsiin kirjauduttaessa käyttäjän Linux-järjestelmän fs:n kotihakemisto (\\FS\[käyttäjä]) kytkeytyy aina automaattisesti H-asemaksi.

Uudet Windowsit käyttävät Windows NT -domainiin kuuluvia tiedostopalvelimia \\FS, \\GROUP, \\DB ja \\NETSHARE. Tulostimet ovat palvelimella \\PRINTER.

Windows-koneiden vanhat tiedosto- ja tulostuspalvelimet \\SAMBA ja \\MELKKI lakkaavat toimimasta jossain vaiheessa. Näiden palvelinten käyttö uusista Windows NT/2000 -koneista ei tällä hetkellä enää ole edes mahdollista.

Kaikkien Windowsien pitää ennemmin tai myöhemmin siirtyä käyttämään palvelimia \\FS, \\GROUP ja \\PRINTER, ja tämä muutos on tehtävä käsin henkilökunnan koneisiin. Tällä asialla ei kuitenkaan ole vielä kiire.

Käytännössä vanhalla resurssinimellä

	\\SAMBA\[käyttäjä] tai \\MELKKI\[käyttäjä]
kytketty kotihakemisto pitää kytkeä uudestaan nimellä
	\\FS\[käyttäjä].
Vastaavasti ryhmähakemistot pitää kytkeä uudelleen nimellä \\GROUP\[ryhmännimi] ja vaihtaa tulostinten resurssinimiksi \\PRINTER\[tulostinjono]. Klikkaamalla työpöydän My Computer -ikonia hiiren oikeanpuoleisella nappulalla saa valikon, jossa on tarvittavat toiminnot disconnect network drive ja map network drive. Tulostinten muutokset täytyy tehdä Windowsin ohjauspaneelista, ja ylläpidolta voi pyytä apua tähän.

Uusien palvelinten \\FS, \\GROUP ja \\PRINTER käyttöoikeus kuitenkin edellyttää, että kyseinen käyttäjä on Windows NT -domainin käyttäjätietokannassa. Linux-järjestelmän käyttäjätunnukset ovat siirtyneet Windowsin tietokantaan salasanan vaihdon yhteydessä viime kesästä lähtien. Jos siis et ole vaihtanut Linux-järjestelmän (palvelinten) salasanaa viime kesänä tai sen jälkeen, salasana on nyt tarpeellista vaihtaa Windows NT -domainin käyttöoikeuden saamiseksi.

Ylläpidolta voi pyytää apua näiden muutosten tekemisessä. Tarkempia tietoja laitoksen Windows NT/2000 -järjestelmästä on Windows-sivuilla.


Pian ajankohtaista

Mikroluokan A213 (tankar-luokka) Linux-asennukset päivitetään CSL 2:een ja koneisiin asennetaan Windows 2000 ennen opetuksen alkua. Mikroluokkaan D325 asennetaan yksittäisiä CS Linux 2 -koneita, jotta opiskelijat pystyvät käyttämään niitä iltaisin ja viikonloppuisin.

Polttavalla CD-asemalla varustettu kone tulee käyttöön jossain kolmannen kerroksen mikroluokassa ja myös B437:ssa olevaan koneeseen asennetaan poltto-ohjelmaksi Adaptec Easy CD Creator nykyisen WinOnCD:n tilalle. CD:n poltto Linuxissa ei ole tällä hetkellä mahdollista, mutta se tullee mahdolliseksi lähiaikoina.

Laitokselle perustetaan tietoliikenteen ja käyttöjärjestelmien opetuksen erityisluokkaa, jolla pyritään lisäämään opiskelijoiden kokemusperäistä taitoa tietoliikenteen, laiteajurien, käyttöjärjestelmien ja reaaliaikajärjestelmien osalta. Tietoturvallisuuden vuoksi käytännön harjoituksia ei voi järjestää laitoksen normaalissa verkossa, sillä opiskelijoille tullaan myöntämään ns. pääkäyttäjän oikeudet, jotta hyödyllisten harjoitusten luominen olisi mahdollista. Tästä syystä perustettava tietoliikenneverkko on eristetty laitoksen muusta verkosta.

Tietoliikenneluokkaan tulee aluksi 12 työasemaa, palvelin ja eristetty tietoliikenneverkko. Laitteet asennetaan mikroluokkaan D425.

Monella TKTL:n atk-järjestelmien käyttäjällä on sama kotihakemisto TKTL:lla ja Atk-osaston Unix-järjestelmässä (kruuna, kontti, sirppi, vesuri jne.). Käytännössä tällainen kotihakemisto voi olla vain sellaisella käyttäjällä, joka on ollut useita vuosia TKTL:n henkilökuntaa.

Näistä Atk-osaston ja TKTL:n yhteisistä kotihakemistoista luovutaan tammikuussa 2001. Nykyiset kotihakemistot jäävät vain TKTL:n kotihakemistoiksi, ja asianomaisille käyttäjille luodaan uudet kotihakemistot Atk-osaston Unix-järjestelmään. TKTL:n levypalvelimet näkyvät kyllä jatkossakin myös Atk-osaston Unixissa. Tästä asiasta on tiedotettu asianomaisille käyttäjille.

Sparc Solaris -palvelin hydran käyttöjärjestelmä päivitetään Solariksen versioon 8. Päivitys aiotaan tehdä asentamalla hydra kokonaan uudelleen ja asennukseen saattaa kulua useita päiviä. Mikäli käytät hydraa johonkin tehtävään, jota ei voi suorittaa missään muualla, ota yhteyttä ylläpitoon.

Hydrassa sijaitseva nimipalvelu siirretään päivityksen takia Linux-palvelimeen, joka perii hydran nimen ja IP-osoitteen. Tämän vuoksi TKTL:n Solaris-palvelimelle tulee uusi nimi perinteisen hydran sijaan.


Kehityshankkeita

Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja ehkä myös opiskelijoille tullaan tulevaisuudessa tarjoamaan mahdollisuus oman kannettavan koneen kytkemiseen laitoksen verkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Solid-tietokannasta luovutaan tammikuun loppuun mennessä (jolloin laitoksen Solid-lisenssi umpeutuu). Solidin tilalle otetaan käytöön IBM:n db2.

Laitoksen atk-järjestelmien ohjeistusta pyritään parantamaan, vaikka kyseessä onkin ikuisuusprojekti, joka ei lopullisesti valmistu koskaan.

F-Secure Anti-Virus 5 -virussuoja tulee vähitellen käyttöön laitoksen Windows-koneissa. Automaattisesti verkon kautta virustietokantansa päivittävä FSAV 5 on nyt jo asennettuna kaikissa TKTL:n 2. kerroksen mikroluokissa. Anti-Viruksen aiemmassa versiossa virustietokannan automaattipäivitys NT-koneissa tuotti ongelmia, jolloin mikroluokkien Windowsien virussuoja ei aina ollut aivan tuoreinta tasoa.

Käytännössä kaikissa henkilökunnan Windows-asennuksissa on F-Secure Anti-Virus 4 -asennus, joista osa on automaattisesti päivittyviä, osa ei. Jos FSAV näyttää kovin vanhalta, kannattaa pyytää ylläpitoa korjaamaan asennus vähintään sellaiseksi, että se päivittyy automaattisesti.

Yliopisto on hankkinut F-Secure Anti-Viruksen myös henkilökunnan ja opiskelijoiden kotikoneisiin. Tätä ja muutamia muita kotikäyttöön tarkoitettuja ohjelmia voi hakea Atk-osaston ohjelmajakelusta (http://www.helsinki.fi/atk/ohjelmajakelu).


Ongelma-asioita

CSL 2 -koneiden Latex ei tunne laitoksen omia dokumenttityylejä. Nämä ovat toistaiseksi käytettävissä esimerkiksi CSL 1 -palvelimissa melkki ja melkinkari. Omien dokumenttityyliemme porttaus CSL 2:n uudelle Latex-versiolle ei ole ihan yksinkertainen tehtävä.

CSL 2 -koneissa pico-editorissa tekstialueen merkitseminen ei toimi.

Monia Linux-järjestelmän käyttäjiä vaivaa sähköpostin lähetyksessä sitkeästi esiintyvä virheilmoitus: (porttinumero vaihtelee)

	[Connection failed to localhost,56648: Connection refused]
Vaikka ilmoitus onkin ilkeän näköinen, se on vaaraton, ja kaikki sähköposti saapuu ja lähtee normaalisti. Postiohjelma etsii parasta tapaa toimittaa lähetettävä viesti palvelimelle. Tässä prosessissa saattaa syntyä mainittu virheilmoitus, jonka ei tarvitsisi näkyä käyttäjille. Asiaa tutkitaan.

CSL 2 -koneissa X-istunto saattaa hyytyä ulos kirjauduttaessa. Tähän todennäköinen syy on Netscapen ja KDE:n istuntomanagerien yhteensopimattomuus. Käynnissä olevan Netscapen tappaminen toiselta koneelta käsin saattaa auttaa, mutta parasta on sulkea koko Netscape ennen uloskirjautumista. Hyytyneen X-istunnon pystyy tappamaan näppäinyhdistelmällä ctrl+alt+backspace, jos näppäimistö toimii. Katso myös TKTL FAQ.

CSL 2 -koneissa ei voi perua tulostustöitä lprm-komennolla.



Mikael.Jokela@cs.Helsinki.FI