Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

23.8.2001 (13/2001)

  Sisällys

Edellinen numero (9.8.2001)
Seuraava numero (7.9.2001)
Vanhoja numeroita:
2001,
2000,
1999,
1998,
1995 - 1997,

Äskettäin tapahtunutta

CS Linux 2 -päivityksissä #2.032 ja #2.033 tehtiin lukuisia Redhat 7.1 -tasolle siirtymistä valmistelevia päivityksiä, joista tärkeimpiä ovat C/C++-kirjastojen päivitys versioon glibc-2.2 ja gcc-2.96-85 -kääntäjä.

C-kirjastojen ja -kääntäjän päivitys saattavat aiheuttaa arvaamattomia yhteensopivuusongelmia, mutta toistaiseksi mitään merkittävää ei ole raportoitu. Nyt asennettu Redhatin paketoima gcc-2.96 ei täysin vastaa mitään virallista gcc:tä, mutta se on likimain vastaava kuin gcc 3.0. Uusi virallinen gcc on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/gcc.

Muita muutoksia tässä päivityksessä ovat muun muassa:

  • Telnet-palvelu on poistettu kaikista koneista.
  • Käyttöjärjestelmän ytimen pieni muutos, jolla estetään tietyntyyppisten koneiden kaatuminen näytön virransäästön vaikutuksesta.
  • OpenSSL-kirjastojen päivitys versioon 0.9.6.
  • Paikallisesti asennetun ImageMagick-kuvankäsittelyohjelmiston poisto levytilan säätämiseksi. (ImageMagickista on kuitenkin asennettu uudempi versio verkkolevylle hakemistoon /opt/ImageMagick, ja polulla olevat ImageMagick-komennot osoittavat sinne.)

Atk-uutisten kohdassa pian on lisätietoja tulossa olevista Redhat 7.1 -tasoa valmistelevista päivityksistä. Tarkempia tietoja päivityksistä #2.032-33 on päivitystiedotteissa: #2.032, #2.033.


Pian ajankohtaista

Uusien tietojenkäsittelytieteen pääaineopiskelijoiden käyttölupien jako suoritetaan laitoksen infotilaisuuden jälkeen keskiviikkona 29.8. klo 12-13 TKTL:n salissa A414. Auditoriossa klo 9-12 järjestettävässä infotilaisuudessa uusia opiskelijoita perehdytetään lyhyesti myös laitoksen atk-järjestelmiin. Käyttölupaa hakiessa on oltava mukana virallinen henkilöllisyystodistus: henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti.

Muina aikoina uudet opiskelijat voivat noutaa käyttölupansa Sinikka Loikkaselta, joka tulee 27.8. hoitamaan uusien opiskelijoiden käyttölupa-asioita ylläpidon avuksi ja lopettaa jossain vaiheessa syyskuuta. Hän on tavattavissa TKTL:n huoneessa B442 arkisin klo 9-12 ja 13-15. Muita TKTL:n käyttölupiin liittyviä asioita hoitaa hoitaa Pekka Niklander, ja käyttölupa-asioissa paras sähköpostiosoite on tktl-luvat@cs.Helsinki.FI.

Uusille käyttäjille - sekä opiskelijoille että henkilökunnalle - hyödyllinen dokumentti on TKTL:n atk-järjestelmien pikaopas.

Redhat 7.1 -vastaavuuden saavuttamiseksi CS Linux 2:een tehdään paljon päivityksiä. Lähiaikojen päivityslistalla ovat muun muassa X-kirjastot ja bash-komentotulkki (versioon 2.x). Uusi bash toimii hieman eri tavalla. Esimerkiksi lauseke { tee jotain ; tee jotain muuta } toimii bash 1.x:ssa mutta ei 2.x:ssa. 2.x:ssa pitää kirjoittaa { tee jotain ; tee jotain muuta ; }. Luvassa on siis ongelmia vanhojen shell-skriptien toimintaan.

Tutkijalinjan opiskelijoiden koneet huoneissa A703-A705 asennetaan uudelleen 30.8. Linuxit päivitetään CS Linux 2:een, ja vanhat Windowsit korvataan Windows 2000:lla. Koneisiin tehdään mikroluokka-asennus, joten niistä poistuvat paikalliset kotihakemistot. Tutkijalinjan opiskelijoiden tiloissa on kaikkiaan kahdeksan PII 400 MHz -prosessorilla varustettua konetta. Tarkemmista järjestelyistä on tiedote tutkijalinjan tiloissa.

Mikroluokkaan A215 asennetaan kiinteä dataprojektori.


Kehityshankkeita

Fs-levypalvelimen päivitys tullaan tekemään loppukesällä. Uuteen raid-levyjärjestelmään tulee seitsemän kappaletta 181 GB SCSI-levyjä. Levyjärjestelmän kapasiteetti on käytännössä noin yksi teratavu. Varmistettavan datamäärän kasvaessa otetaan käyttöön nykyisen DLT IV -teknologiaan perustuvan nauhakirjaston rinnalle SuperDLT-tekniikkaan perustuva nauhakirjasto, jossa yksittäisen nauhan pakkaamaton kapasiteetti on 110 GB. Myös gigabitin lähiverkkoliitännät (1 Gbit/s) sekä useat levypalvelinohjelmistoon ja tiedostojärjestelmään liittyvät parannukset kuuluvat suunnitelmiin, mutta lopullinen tuotantokokoonpano selviää vasta viikkojen testauksen jälkeen.

Uudessa fs-levypalvelimessa tullaan testaamaan Linuxin käyttöjärjestelmän ytimessä toteutettua raid-ohjainta (raid = redundant array of independent disks). Raid-tekniikan avulla monesta kiintolevystä saadaan yksi, iso looginen levy, joka on nopeampi ja vikasietoisempi kuin yksittäiset levyt. Aikaisemmin laitoksen levypalvelimilla on käytetty eri laitevalmistajien raid-ohjainkortteja. Kokemus on osoittanut, että raid-ohjainkortit eivät ole välttämättä luotettavia, ja laiteongelman sattuessa raid-ohjaimen kaltainen harvinainen laite on entistäkin ongelmallisempi. Monien seikkojen punnitsemisen perusteella uudella fs:lla tullaan ensisijaisesti käyttämään Linuxin ohjelmallista raid-ohjainta.

CSL 2 -koneiden Latex ei tunne laitoksen omia dokumenttityylejä. Nämä ovat toistaiseksi käytettävissä esimerkiksi CSL 1 -palvelimessa melkinkari. Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/latex on asennettu TeTeX-paketin versio 1.0.7, josta on tarkoitus tehdä tulevaisuudessa CS Linuxin oletus TeX-asennus. Ylläpito suosittelee, että kaikki TeX'n käyttäjät kokeilisivat tätä versiota ja raportoisivat mahdollisista ongelmista. Tavoitteena on saada toimimaan myös laitoksen omat tyylitiedostot.

Laitokselle kehitetään Windows 2000 -palvelinta nykyisen Windows-järjestelmän hallinnasta huolehtivan Windows NT 4.0 -palvelimen tilalle. Suurin etu Windows 2000 -palvelimesta on, että se helpottaa huomattavasti Windows 2000 -työasemien ylläpitoa.

Mahdollisimman suuri osa laitoksen Linux-asennuksista pyritään päivittämään CS Linux 2:een. Linux-järjestelmän kehitystyö on kokonaan siirretty tähän versioon. CSL 2:n mukana käyttöön saadaan uusimmat, parhaiten toimivat ja turvallisimmat versiot järjestelmän ohjelmistoista. CSL 1 -järjestelmä kuitenkin säilyy melkinkari-palvelimessa niin pitkään kuin vanhoja ohjelma-asennuksia tarvitaan.

CS Linux 2 ei asennu eikä toimi vanhimmissa koneissa kunnolla. Vähimmäisvaatimukset ovat noin 2 GB levytilaa ja 64 MB keskusmuistia. Tarvittaessa kiintolevy voidaan osioida uudelleen niin, että mahdollisesti tarpeeton Windows-käyttöjärjestelmä poistetaan ja/tai Linuxin root- ja home-osiot yhdistetään. Levytilan näkee Linuxissa komennolla df.

Ylläpito suosittelee tässä vaiheessa, että kaikki vähimmäisvaatimukset täyttävien CS Linux 1.x -koneiden haltijat pyytäisivät CS Linux 2 -päivitystä, ellei päivitykseen ole muita esteitä. Päivitys ei tavallisesti kestä tuntia pidempään. Päivityspyynnöt ja tiedustelut voi lähettää ylläpidolle osoitteeseen atk-apu@cs.Helsinki.FI.

Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja ehkä myös opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus oman kannettavan koneen kytkemiseen laitoksen verkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Odotellessa voi kokeilla atk-osaston kehitteillä olevaa julkista, autentikoivaa verkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). HUPnet saattaa toimia Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs, D-siipi) lähistöllä. Käytännössä tarvitaan kannettava kone, langaton verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan WWW-selaimella ja atk-osaston käyttäjätunnuksilla. HUPnet-verkon SSID on "Univ Helsinki HUPnet". Lisätietoja on atk-osaston WWW-sivuilla. HUPnet on täysin kokeiluvaiheessa oleva järjestelmä, joten sen toimivuutta ei taata eikä ylläpito tue sen käyttöä.

Laitoksen langattomaan lähiverkkoon asennetaan uusia tukiasemia verkon päivittämiseksi kokonaan 802.11b-standardin mukaiseksi ja teoreettiseen maksiminopeuteen 11 Mbps.


Ongelma-asioita

WWW-selaimella käytettävä SSH-yhteys ei ole ollut toiminnassa melkissä sen jälkeen, kun melkki päivitettiin CS Linux 2:een. Syy tähän on, että ylläpidolla on valmisteilla useisiin koneisiin sopiva WWW-palvelimen asennus ja että SSH-asiakasohjelmana käytetty Mindterm tullaan samalla päivittämään uudempaan versioon.

Melkin asennusta odotellessa Mindterm on kuitenkin koko ajan käytettävissä melkinkari-palvelimessa osoitteessa http://melkinkari.cs.Helsinki.FI/ssh.html. Mindtermin käyttö vaatii java-kykyisen WWW-selaimen.

Fs-levypalvelin kärsii levytilaongelmista loppukesän ajan, kunnes isompi levyjärjestelmä on asennettu. Tämän takia ylläpito kehottaa käyttäjiä kiinnittämään erityistä huomiota levytilan kulutukseen. Tässä voi käyttää apuna levytilankäyttöohjetta.

Postipalvelin mail.cs.Helsinki.FI ei tue TLS-protokollaa (Transport Layer Security), joka on SSL-salausmenetelmän (Secure Socket Layer) uusi versio. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia useiden postiohjelmien etäkäytölle (mm. pine, mutt, mozilla, jotkut Outlook Expressin versiot). Vanhemmat SSL-kirjastot, jotka eivät käytä TLS:ää, kyllä toimivat tässä yhteydessä. SSL-salaus on tarpeellinen imap-yhteyksien suojaksi, kun postiasiakas on laitoksen verkon ulkopuolella.

Linuxin mpage-komennolla tulostaminen on ollut ongelmallista monille käyttäjille. Halutun työn sijasta tulostimesta saattaakin tulla ulos vain paperi, jossa on tulostimen virheilmoitus, tai työ saattaa tulostua vain osittain.

Tämä on itse asiassa varsin vanha ongelma, joka liittyy mpagen suunnittelufilosofiaan: Mpage ei edes yritä jäsennellä postscriptia täydellisesti vaan tyytyy tekemään tiettyjä systemaattisia muutoksia, jotka toimivat useissa tapauksissa mutta eivät kuitenkaan aina. Lopputuloksena saattaa olla sellainen postscript-tiedosto, jota tulostin ei osaa tulkita.

Yleisratkaisu tähän ongelmaan on, että jos mpagella tulostus ei toimi, käytetään sen sijaan lpr-komentoa. Näistä tapauksista kuitenkin kannattaa raportoida ylläpidolle. Ongelman käsittelyä nimittäin helpottaisi, jos olisi tarkkaan tiedossa, mitkä ohjelmat tuottavat sellaista postscript-koodia, että mpage rikkoo sen.

CSL 2 -koneissa pico-editorissa tekstialueen merkitseminen ei toimi.

BayStack-mallinen WLAN-kortti saattaa jossain tilanteessa lakata toimimasta uuden, 802.11b-standardin mukaisen Lucentin WLAN-tukiaseman kanssa. Ilmiö on siitä kiusallinen, että kun tietty kortti lakkaa toimimasta tietyn tukiaseman kanssa, verkkoyhteyden toimimaan saaminen vaatii tukiaseman boottaamisen. Ongelma on käyttöjärjestelmäriippumaton.

BayStack-korttien haltijat voivat ongelmatapauksissa vaihtaa korttinsa paremmin toimivaan Lucentin/Orinocon korttiin. Uusien tukiasemien alueella myös tiedonsiirtonopeus moninkertaistuu uudella kortilla. CS Linux 1 -koneissa kuitenkaan ei ole eikä tule tukea Lucentin korteille.

SSH-yhteyden ottaminen CS Linux 1 -koneesta Atk-osaston kruuna-palvelimeen saattaa aiheuttaa virheilmoituksen, joka alkaa sanoilla "WARNING: HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED!". Tämän ilmoituksen syynä on CS Linux 1 -koneiden SSH-asiakkaan ja kruunan ja sirpin SSH-palvelinten yhteensopimattomuus, joka korjaantuu tulevassa Linux-päivityksessä. Virheilmoitusta seuraavaan kysymykseen on nyt kruunan ja sirpin tapauksessa turvallista vastata "yes".

Monia CS Linux 1 -koneiden käyttäjiä vaivaa sähköpostin lähetyksessä sitkeästi esiintyvä virheilmoitus: (porttinumero vaihtelee)

[Connection failed to localhost,56648: Connection refused]

Vaikka ilmoitus onkin ilkeän näköinen, se on vaaraton, ja kaikki sähköposti saapuu ja lähtee normaalisti. Postiohjelma etsii parasta tapaa toimittaa lähetettävä viesti palvelimelle. Tässä prosessissa saattaa syntyä mainittu virheilmoitus, jonka ei tarvitsisi näkyä käyttäjille.

CSL 2 -koneissa X-istunto saattaa hyytyä ulos kirjauduttaessa. Tähän todennäköinen syy on Netscapen ja KDE:n istuntomanagerien yhteensopimattomuus. Käynnissä olevan Netscapen tappaminen toiselta koneelta käsin saattaa auttaa, mutta parasta on sulkea koko Netscape ennen uloskirjautumista. Hyytyneen X-istunnon pystyy tappamaan näppäinyhdistelmällä ctrl+alt+backspace, jos näppäimistö toimii. Katso myös TKTL FAQ.

CSL 2 -koneissa (classic fvwm -käyttöliittymässä) terminaali-ikkunan fonttikoon muuttaminen tuottaa ongelmia käyttäjille, jotka ovat tottuneet CSL 1:n näppäinyhdistelmiin. Sekä CSL 1 että CSL 2 -koneissa rxvt-terminaalin fonttikoko muuttuu lennossa näppäinyhdistelmällä shift+(-/+), jossa miinus ja plus otetaan numeronäppäimistöstä. Cslconfig-ohjelmalla fonttikoon voi asettaa pysyvästi.


Briefly in English

C/C++ libraries and the gcc compiler have been updated in the latest CS Linux 2 updates in order to bring CSL 2 closer to Redhat 7.1. The new glibc library version is 2.2 and gcc compiler version 2.96. This gcc compiler version, which is made up by Redhat, doesn't directly correspond to any official gcc version but it's close to gcc-3.0.

A new fs file server will be installed during the end of the summer. We are testing the new machine at the moment. In addition to a lot of more disk space, we are planning to use new disk, filesystem and network technologies.

User accounts for new computer science students will be given in classroom A414 on August 29th at 12:00-13:00. At other times user accounts will be given at the department (room B442) after August 27th, weekdays 9:00-12:00 and 13:00-15:00. User account management is handled by Pekka Niklander, e-mail tktl-luvat@cs.Helsinki.FI.

The WWW-browser based SSH-service in melkki.cs.Helsinki.FI has been down since melkki was updated to CS Linux 2. The service will be available soon. In the meantime, a similar service is available at http://melkinkari.cs.Helsinki.FI/ssh.html.


Mikael.Jokela@cs.Helsinki.FI