Uusia otsikkoja näissä uutisissa -->
  • Briefly in English
  • 10.12.2004 (N:o 8/2004)

    TKTL:n Atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään muutaman viikon välein.

    Linkkejä Uutisarkisto


    Alkuun 
    >Nyt ajankohtaista
    Pian ajankohtaista
    Kehityshankkeita
    Ongelma-asioita
    Briefly in English
    ITEM NEW!  Windows 2003 Server -etäkäyttöpalvelu käytössä

    Viime uutisissa mainittu Windows-sovellusten etäkäyttöpalvelu on nyt käytössä. Etä-Windowsiin voi kirjautua komentamalla Linuxin komentokehotteessa yksinkertaisesti "windows". Yhteys Windows-palvelimeen avautuu koko aktiivisen ruudun kokoisena (Gnome/KDE-paneelit poislukien).

    Vaikka Windows-istunto peittää aluksi koko ruudun, voi muita ikkunoita nostaa sen päälle esimerkiksi juuri paneelista. Windows-istunto myös rajoittuu yhdelle virtuaalityöpöydälle, joten yhden niistä voi vaikkapa varata sille ja käyttää Linux-sovelluksia muilla.



    ITEM NEW!  Laitteistorekisteriä uudistettu

    Kuten tarkkanäköisimmät ovat saattaneet huomata, laitoksen koneisiin on ilmestynyt mystisiä viivakoodeja. Nämä tunnistekoodit lisättiin koneiden sijainti- ja kuntotietojen päivittämisen helpottamiseksi samalla koneiden nykyinen tila tarkistaen. Helpommin ajan tasalla pysyvän laitteistorekisterin toivotaan jouhevoittavan laitteistoylläpitotoimia myös käyttäjien eduksi.



    ITEM  CD- ja DVD-kirjoitus Exactumissa

    Exactumiin hankituissa uusissa työasemissa on perusominaisuutena kirjoittavat optiset asemat. Mikroluokkien uudet Dell-työasemat (dop-*) pystyvät kirjoittamaan CD-R(W)-levyjä ja lukemaan DVD-levyjä, ja henkilökunnan Wings-työasemat (wrl-*) kirjoittavat lisäksi myös DVD+R(W)-standardin sekä DVD Forumin DVD-R(W) ja DVD-RAM-standardien mukaisia levyjä. Koko standardiviidakon tukemisen seurauksena kaikentyyppisten yksikerroksisten kirjoitettavien DVD-levyjen pitäisi toimia laitoksen asemissa.

    Opiskelijoiden tarpeisiin kirjoittavilla DVD-asemilla varustettuja Wings-työasemia on sijoitettu myös muutamaan julkiseen tilaan (kuvassa toisen kerroksen käytävän DVD-poltto/skannerikone). Ajantasaiset tiedot DVD-kirjoituskykyisten koneiden sijainnista löytyvät laitteistokokoonpanosivultamme.

    Windows-puolella levyjä voi kirjoittaa B's Recorder -nimisellä ohjelmalla. Linux-järjestelmässä taas CD-levyille käy vanha kunnon cdrecord, ja DVD-levyjä voi kirjoittaa DVD+RW-tools-ohjelmapakettiin kuuluvalla growisofs-ohjelmalla. Graafiseksi polttokaluksi käy esim. xcdroast tai KDE:n k3b. (CD-poltto on viime aikoina ollut Linux-puolella rikki kirjoitusrajapintamuutoksen johdosta, mutta päivitys #133 korjasi asian.)

    Lisätietoja kirjoittavien CD- ja DVD-asemien käytöstä on saatavilla ohjesivuilta.

    ITEM  Laitoksen ATK-museovitriini varustettu

    Toisen kerroksen käytävällä sijaitseva ATK-museovitriini on täytetty varastoista löytyneillä museoesineillä. Vitriinissä voi ihailla esimerkiksi käsinpunottuja ferriittirengasmuisteja, katsoa mikä se "näyttöpääte" oikeasti on ja todeta nykyiset isommatkin kannettavat oikeastaan aika kevyiksi. Vitriinikäynnin voi päättää pyhiinvaelluksella Linusin varhaiselle työkoneelle.

    ITEM   PDF-tulostinpalvelu käytössä

    Joskus on näppärää saada dokumenttinsa muunnettua PDF-muotoon, vaikkei käytettävä ohjelma tätä toiminnallisuutta tukisikaan. Tarvetta täyttämään on laitoksella otettu käyttöön virtuaalinen PDF-tulostin nimeltään pdfmail.

    Tälle pdfmail-tulostimelle tulostetaan kuin mille tahansa muullekin verkkotulostimelle, mutta paperitulosteen sijaan käyttäjälle lähetetään sähköpostitse linkki "tulostettuun" PDF-tiedostoon. Linkkiä seuraamalla tiedoston voi ottaa talteen. Tämä on syytä tehdä 10 päivän sisällä tulostamisesta, sillä tämän jälkeen tiedostot tuhotaan palvelimelta automaattisesti.

    Virtuaalitulostin asetetaan myös laitoksen oletustulostimeksi. Oletustulostinta voi vaihtaa Linuxissa muokkaamalla kotihakemiston .profile-tiedostoa poistaen risuaidan export PRINTER=psX-rivin edestä ja vaihtamalla X:n tilalle haluamansa oletustulostimen numeron. Asetus tulee voimaan seuraavan sisäänkirjautumisen yhteydessä. Windowsissa oletuskirjoitinta voi vaihtaa Printers and Faxes -ikkunasta klikkaamalla hiiren oikealla napilla haluttua kirjoitinta ja valitsemalla "Set as Default Printer".

    Uusia sovelluksia ITEM NEW!  Uusi KDE asennettu

    Laitoksen oletustyöpöytäympäristö KDE on päivitetty uuteen versioon 3.3.2. Päivitys korjaa erinäisiä pieniä ongelmia, mutta jos uusia ilmenee sen myötä, niistä sopii raportoida ylläpidolle.
       
    Alkuun 
    Nyt ajankohtaista
    >Pian ajankohtaista
    Kehityshankkeita
    Ongelma-asioita
    Briefly in English
    ITEM   Ohjelmapäivityksiä CS Linuxissa

    X-palvelin- ja GNOME-päivitykset ovat hieman viivästyneet. Erityisesti GNOME-päivitys vaatii alleen erinäisiä muita perusjärjestelmäpäivityksiä (mm. allamainitun udevin), ja tähän on mennyt osa päivityksiin käytettävistä resursseista.
    • NEW!  Laitenoodien hallinnassa ollaan siirtymässä perinteisen staattisten ratkaisun sijaan dynaamiseen udev-järjestelmään. Päivitys on epätriviaali, mutta mahdollistaa vastaisuudessa mm. joustavamman ja toimivamman lennosta kytkettävien laitteiden tuen erityisesti yhdessä HAL-järjestelmän ja työpöytäympäristöjen kanssa.

    • X.org-säätiön X11R6-toteutus korvaa aiemman XFree86:n laitoksen Linux-ympäristön graafisen käyttöliittymän pohjatekniikkana. XFree86-projektissa esiintyneistä hallinnollisista erimielisyyksistä johtuen X.org otti XFree86:n koodipohjan edelleenkehittämisen omiin käsiinsä houkutellen suuren osan kehittäjistä ja vapaista käyttöjärjestelmistä mukaansa.

      Laitokselle X.orgiin siirtyminen on luonnollista ja tarpeellista, koska CSL-järjestelmässä käytetään paljolti Fedora-järjestelmän paketteja. Nämä taas alkavat nykyään vaatia Fedorankin käyttämää X.orgia. Lisäksi X.org tarjoaa erinäisiä Freedesktop.org:n suunnittelemia X-laajennoksia, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa edistyneempien visuaalisten efektien käytön työpöydillä.

    • GNOME-työpöytäympäristö päivitetään uuteen versioon 2.8.
       
    Alkuun 
    Nyt ajankohtaista
    Pian ajankohtaista
    >Kehityshankkeita
    Ongelma-asioita
    Briefly in English
    ITEM  Jabber-keskustelupalvelu

    Suunnitelmissa on tulevaisuudessa ottaa käyttöön Jabber-IM-palvelu henkilökohtaisen viestinnän tehostamiseen laitoksella. Jabberin XMPP on avoin, monipuolinen ja helposti laajennettava IM-standardi, jolle on useita toteutuksia moniin eri ympäristöihin. Jabberin valinta mahdollistanee tulevaisuudssa myös yhteyksiä muihin akateemisiin tahoihin — esimerkiksi 207 yliopiston johtama Internet2 keskittyy viestinvälitysprojektissaan XMPP:aan.

    ITEM   Kertakäyttösalasanat parantaisivat tietoturvaa

    Kertakäyttösalasanojen käytön mahdollisuutta kehitetään TKTL:lla. Kertakäyttöinen salasana olisi tarpeellinen, kun atk-järjestelmää käytetään etänä epäluotettavasta asiakaslaitteesta tai tietoliikenneverkosta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi missä tahansa nettikahvilassa tai kirjastossa, lähellä tai kaukana.

    Kun atk-järjestelmään kirjaudutaan etänä, käyttäjätunnus ja salasana kirjoitetaan asiakaslaitteelle selväkielisenä, vaikka verkkoyhteys olisi suojattu (esimerkiksi SSH tai HTTPS). Jos asiakaslaitteen tietoturvataso on heikko, siihen saattaa olla tarttunut salasanoja vakoileva verkkomato [esimerkki] tai muu haittaohjelma [esimerkki]. Myös epäluotettava ylläpitäjä on voinut asentaa salasanoja vakoilevan ohjelman [esimerkki] tai lisälaitteen [esimerkki]. Näin yliopiston käyttäjätunnukseen liittyvä salasana saattaa jäädä kolmannen osapuolen tietoon ja yliopiston tietojärjestelmä altistua murrettavaksi.

    Kertakäyttösalasana olisi huoleton: kun yksi salasana on kerran kirjoitettu tietokoneelle, kyseinen salasana on sen jälkeen hyödytön. Tarkoitus ei ole luopua kuuden kuukauden välein vaihdettavista normaaleista salasanoista vaan tarjota kertakäyttöiset salasanat vaihtoehdoksi matkailua harrastaville, tietoturvaa arvostaville käyttäjille.

    Linkkejä:
       
    Alkuun 
    Nyt ajankohtaista
    Pian ajankohtaista
    Kehityshankkeita
    >Ongelma-asioita
    Briefly in English

    Ikuisuusongelmia
       
    Alkuun 
    Nyt ajankohtaista
    Pian ajankohtaista
    Kehityshankkeita
    Ongelma-asioita
    >Briefly in English


    The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


    Links:
    Computing facilities home
    Computing facilities staff
    Feedback
    ITEM NEW!  Windows 2003 Server Remote Desktops in Use

    The department's Windows 2003 Remote Desktop Server is ready for use. A remote Windows session can be opened by giving the command "windows" in a Linux shell window. The remote session will cover the active desktop, with the exception of any Gnome/KDE panels.

    Any Linux applications may be raised above the Windows session via the panel, or one can reserve one virtual desktop for the Windows session and run Linux programs in others.

    ITEM  Writing CDs and DVDs in Exactum

    All of the new workstations in Exactum have writable optical drives installed. The new Dell workstations (dop-*) in the classrooms all are capable of writing CD-R(W) disks and reading DVD disks. The staff's Wings workstations (wrl-*) are additionally capable of writing DVD disks conforming to the DVD+R(W) standard or to the DVD Forum's DVD-R(W) or DVD-RAM standard. Supporting all these acronyms means in practice that all types of (one-layered) writable DVD disks should be usable on the department DVD writers.

    For students' needs, a few Wings machines capable of DVD writing have been distributed in public spaces. At the time of writing, these computers are situated in rooms DK108, DK110 and C202 (not actually a room, but an alcove on the second floor corridor).

    In Windows, disks can be written using the B's Recorder software. In Linux, CDs can be written using the good old cdrecord, and for DVD disks there's growisofs from the DVD+RW-tools package. Graphical writing utilities include xcdroast and KDE's k3b.

    More information on the subject will be available on the CD-writing help page.

    ITEM  Department's Museum Showcase

    The computer museum showcase on the second floor corridor has been filled with exhibits from the department's stores. The exhibits include hand-woven ferrite ring memory cards, old terminals, luggage computers that one really can't call "laptops" and finally, Linus' old 486 box.

    ITEM  PDF Printing Service in Use

    Sometimes it can be handy to be able to convert a document into PDF format, even if the program used to create the document doesn't support it. To fill this need, the department computers can now utilize a virtual PDF printer called pdfmail.

    The pdfmail printer is used just like a regular network printer. Instead of printing to paper, it just prints to a PDF file. A URL to the printed PDF is then sent via e-mail to the user. Users should copy the PDF from the URL within 10 days, as after that, the PDF is removed from the print server to save space.

    This printer will also be made the default one in the department systems, as no physical printer can serve as a reasonable default for everyone. Users can spesify alternate default printers in Linux by editing the .profile file in their home directories; the # mark in front of export PRINTER=psX should be removed, and the X replaced with the appropriate printer number. The setting will take effect on the next login. In Windows, the default printer can be changed from the Printers and Faxes window by right-clicking on the desired printer and choosing "Set as Default Printer".

    Uusia sovelluksia ITEM NEW!  CS Linux Software Upgrades

    KDE has been upgraded to version 3.3.2. If any new issues arise from the upgrade, please report them to the IT support crew.

    The X.org and Gnome upgrades have been delayed a bit; in particular, Gnome requires some more nontrivial but on the long run beneficial upgrades to the base system. The following upgrades are still on the to-do list:

    Alkuun
    atk-uutiset@cs.helsinki.fi