Uusia otsikkoja näissä uutisissa 26.9.2005 (N:o 4/2005)

TKTL:n Atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään uutistarjonnan mukaan.

Linkkejä Uutisarkisto


Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
*  NEW!  Uudet opiskelijat, uudet tunnukset

Uudet opiskelijat saapuivat sankoin joukoin opin lisäksi hankkimaan myös tunnuksia laitoksen järjestelmiin. Tunnusten jako sujui tänä vuonna erityisen hyvin; suurimmasta osasta opiskelijoita oli saatu ennakkovaroitus, joten nämä saivat tunnuksensa pyydettäessä suoraan käteen. Muille jouduttiin tekemään tunnus pyynnön yhteydessä, jolloin tunnus tuli voimaan viimeistään seuraavaksi päiväksi. Tunnuksia jaettiin noin 180 kappaletta, joista osa myös vanhoille, tauolla olleille opiskelijoille.

Kaikki laitoksen opiskelijat saavat tunnukset sekä tietotekniikkaosaston Unix-järjestelmiin että laitoksen omiin Linux- ja Windows-järjestelmiin. Tietotekniikkaosaston tunnuksella käytetään myös monia muita yliopiston palveluita, kuten WebOodi, Ohjelmistojakelu, Mappi-posti, Alma ja HUPnet.

Tunnuksiin liittyvissä ongelmatapauksissa ja kyselyissä voi lähestyä ylläpitoa osoitteessa tktl-luvat@cs.helsinki.fi tai esimerkiksi huoneessa A230.

*  NEW!  Vanhat opiskelijat, vanhenevat tunnukset

Vanhojen opiskelijoiden kannattaa viimeistään nyt tarkistaa käyttäjätunnuksiensa voimassaolo. Nimittäin tietotekniikkaosaston unix-tunnus (ja mahdollinen mikroverkkotunnus) vanhenee tyypillisesti juuri syyskuun lopussa. Sen mennessä kiinni sulkeutuu automaattisesti myös tietojenkäsittelytieteen laitoksen käyttäjätunnus.

Päättymisvaroitukset lähetetään tietotekniikkaosastolta nimenomaan tietosin sähköpostilaatikoihin (Mappi, unix, mikroverkko). Ellei käytä aktiivisti tietosin sähköpostia, tämä on yksi hyvä syy ohjata k.o. postit normaalistikin seurattavaan postilaatikkoon. Toinen hyvä syy on yliopiston osoitehaku Mainari, josta löytyvät nimenomaan tietosin järjestelmän mailiosoitteet.

*  NEW!  Ylläpidon työharjoittelijan vakanssi siirtyi

Laitosta kunniakkaasti työharjoittelijana palvellut Janne Vänttinen poistui palveluksesta kesän lopulla. Aukijäänyt vakanssi täytettiin Kai Kuljulla, joka suorittaa nyt niin ikään työharjoitteluaan ylläpidon leivissä. Kulju on kunnostautunut tähän mennessä esimerkiksi tunnusten jaossa ja koneiden huollossa.

Ylläpito kiittää Vänttistä tämän työpanoksesta, ja toivottaa Kuljun tervetulleeksi laitosperheen väliaikaisjäseneksi.

*  NEW!  IlohaMail päivittynyt

Laitoksen WWW-postiohjelma IlohaMail on päivittynyt. Uusi versio hallitsee entistä paremmin mm. Unicoden käytön, ja myös suomen kielen oikoluku toimii nyt kunnolla. WWW-pohjaisena sovelluksena IlohaMail toimii samanlaisena kaikissa käyttöympäristöissä ja sillä voi käsitellä kaikkia laitoksen postipalvelimen kansioita.

IlohaMail löytyy perinteisten iloha.cs.helsinki.fi- ja webmail.cs.helsinki.fi-osoitteiden lisäksi trendikkäästi myös osoitteesta sähköposti.cs.helsinki.fi.

*  NEW!  Tassut pystyyn, kohta paukkuu

Dynamicumin alla pitäisi parkkiluolan louhimisen alkaa vihdoinkin lokakuun aikana. Räjäytystyö kestää paukkujen pienuuden vuoksi mahdollisesti jopa vuoden verran. Etenkin hyvin lähellä oleva hiukkaskiihdytin vaatii varovaisuutta räjäytystöihin.

Meilläkin kaikki tietokoneet nostetaan vihreiden vaimennustassujen päälle, jotta erityisesti kiintolevyt eivät säikähtäisi tärinää. Siksi toivomus onkin, että niitä vaahtokarkin näköisiä paloja ei poistettaisi koneen ja pöydän/lattian välistä.

Pääosa koneista on jo keväällä asennettujen tassujen päällä. Erilaisista syistä, esimerkiksi ikkunoiden pesun vuoksi, on osa tassuista kuitenkin saattanut kadota. Jos jostain puuttuu vaimentimet tulevan vuoden aikana, pyydämme antamaan vinkin ylläpidolle, niin tiedämme käydä laittamassa tärinänvaimentimet paikalleen.

*  NEW!  Somia palvelimia peruslaskentaan

Ylimääräiseen kellarinnurkkaan on koottu joukko muusta käytöstä poistettuja, mutta laskentateholtaan vielä varteenotettavia palvelimia. Näitä on tarkoitus käyttää laitoksen projektien perusnumeronmurskaustarpeisiin.

Koneiden osoitteet ovat muotoa som-numero. Tällä hetkellä somia on verkossa seitsemään asti, ja niitä asennetaan vielä ainakin kolme lisää. Koneita voi periaatteessa ruveta käyttämään sitä mukaa kuin ne verkkoon ilmestyvät. Varoitettakoon kuitenkin, että lähipäivinä on tulossa käyttöjärjestelmän ydinpäivitys, joka koskee muiden numeronmurskainten tapaan myös näitä. Palvelimet joudutaan siis käynnistämään uudelleen kohtuullisen pian.

*   Laitoksella Windows Server -etäkäyttöpalvelu

Laitoksella on käytössä Linuxia pääasiallisena työympäristönään käyttäviä mutta Windowsia silloin tällöin tarvitsevia käyttäjiä varten Windows-etäkäyttöpalvelu. Etä-Windowsiin voi kirjautua komentamalla Linuxin komentokehotteessa yksinkertaisesti "windows". Yhteys Windows-palvelimeen avautuu koko aktiivisen ruudun kokoisena (Gnome/KDE-paneelit poislukien).

Vaikka Windows-istunto peittää aluksi koko ruudun, voi muita ikkunoita nostaa sen päälle esimerkiksi juuri paneelista. Windows-istunto myös rajoittuu yhdelle virtuaalityöpöydälle, joten yhden niistä voi vaikkapa varata sille ja käyttää Linux-sovelluksia muilla.

   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
*  NEW!  64-bittinen numeronmurskain tulossa

Laitokselle on tilattu Delliltä raskaaseen ja muistiasyövään laskentaan tarkoitettu 64-bittinen palvelin. Laite toimii neljän AMD64-yhteensopivan Intel Xeonin voimin ja pitää sisällään 32 gigatavua keskusmuistia.

Ensisijainen 64-bittisen prosessorin etu on prosessien merkittävästi kasvanut virtuaalimuistiavaruus. Tarkalleen ottaen avaruus ei ole nykymalleissa 64- vaan 48-bittinen, mutta silläkin voidaan osoittaa yhdestä prosessista 256 teratavua muistia. Tämä ei tule tällä palvelimella olemaan ensimmäinen vastaantuleva pullonkaula.

Vanhat konekoodiksi käännettävät ohjelmat tulee kääntää uudestaan, ennen kuin ne voivat hyötyä uudesta ympäristöstä. Kuitenkin esim. Java-ohjelmien tapauksessa riittää 64-bittisen virtuaalikoneen käyttö olemassaolevien luokkatiedostojen kera.

*   Vanha Mozilla haipuu pois

Mozillan vanha Seamonkey-nimelläkin vähemmän tunnettu Communicator-paketti poistetaan tulevaisuudessa laitoksen ohjelmistovalikoimasta. Sen paikan täyttävät uudet ja vetreät Firefox-selain ja Thunderbird-sähköpostiohjelma, jotka jatkavat Mozilla-tuoteperheen kunniakasta kehityslinjaa.

Sekä Firefox että Thunderbird ovat olleet laitoksellakin käytettävissä jo jonkin aikaa, joten niihin voi ja on jopa suositeltavaa siirtyä ennenkin viime tippaa.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
*  NEW!  Verkkolevyongelmat kadoksissa

Laitoksen järjestelmiä vaivanneet verkkolevyongelmat vaikuttavat olevan suurimmalta osin menneen talven lumia. Palvelimet ovat pysyneet hyvin pystyssä ja verkkolevyt käytössä tehtyjen päivitysten ja konfiguraatiomuutosten myötä. Toivottavasti tilanne pysyy samana lukukauden edetessä.

Jäljellä on kuitenkin vielä pieni teho-ongelma levyjakojen Windows-käytön kanssa: Palvelun vakauden kannalta oleelliset konfiguraatiomuutokset estävät Windowsin opportunististen lukitusten käytön, mikä estää verkkolevyvälimuistin käyttöä. NFS-palvelimen korjaus tukemaan näitä lukituksia auttaisi asiaan, mutta sellaista ei ole tällä hetkellä näköpiirissä.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
*  NEW!  New students, new accounts; old students, expired accounts

New students arrived in flocks to get not only knowledge, but also accounts to the department systems. Approximately 180 accounts were given out, mostly to new students.

Every CS student gets accounts to both the computing center Unix systems and the local CS department Linux and Windows systems. The computing center accounts are used for many University services, including WebOodi, Software distribution, Mappi mail, Alma ja HUPnet.

Old students should be advised that old accounts are generally expired at the end of September. This applies to both CC and CS accounts. Users are advised to check their account status and renew if necessary on the CC department's expiration page.

In case of trouble with the accounts, contact the local administration via E-mail or physically at room A230.

*  NEW!  Wobbly computers prepared for explosions

Work to build a parking hall beneath Dynamicum should start in October. Explosives used in this project, small though they are, will be felt in the department. To counter the vibrations' detrimental effects on especially the hard drives, all computers in the department should have green protective foam pads beneath them.

Should you notice a computer without pads, please notify the administration so that we can correct the situation.

*  NEW!  A 64-bit number cruncher is on its way

The department has ordered a 64-bit server aimed mainly at heavy, memory-intensive computation. The computer crunches bits with the power of four AMD64-compatible Intel Xeon processors, and has 32 gigabytes of RAM.

The primary benefit of 64-bit computing is an enlarged virtual address space. In the current generation of 64-bit Intels, though pointers are 64-bit, the virtual address space is in actuality 48 bits wide. This, however, won't be the first bottleneck in this computer; a 48-bit pointer can still access 256 terabytes of memory.

Old, machine code compilable programs must be recompiled to take full advantage of the new environment. The same does not apply to old Java classes, for example; they can be run in a 64-bit virtual machine with no changes.

*  NEW!  Some new computing cluster boxes

A rogue group of servers has been gathering in an unused corner of the cellar. These boxes, removed from their original duties but still respectable number crunchers, are to find a new meaning to their existence as workhorses for various department projects.

The boxes have names of the form som-number. At the moment, soms up to 7 are on-line, and at least 3 more are coming. In principle, projects may start to use the boxes as soon as they come on-line. A kernel upgrade is due in a couple of days, though, and most of the department computers will have to be booted, soms included.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi