UNIVERSITY OF HELSINKI - DEPARTMENT OF COMPUTER SCIENCE

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita


NUMERO 52 - 7.1.1997 - ILMESTYY TAVALLISESTI KERRAN VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
Vastaikään tapahtunutta Kehityshankkeita Lähiaikoina tapahtuvaa Ongelmia tuottavia seikkoja Vanhoja tiedotteita

Vastaikään tapahtunutta

Kuudennen kerroksen verkotus on käynnissä teknisen osaston voimin.


Joitakin uusia turvallisuusaukkoja on jälleen tullut esiin. Aukkoja korjataan seuraavien päivitysten yhteydessä.


Jo aiemmin tapahtunutta:

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen Linux-koneet päivitettiin automaattisesti tiistai-iltapäivästä 3.12.1996 alkaen kahteen otteeseen. Myös Sun/Solaris-järjestelmät päivitettiin.

Päivityksessä tehtiin mm. seuraavia asennuksia: korjattiin eräs turvallisuusaukko, asennettiin uudet versiot kirjoitinohjelmista (lpr, lpq, lprm, ...), asennettiin GNU readline kirjasto (man readline), asennettiin eräitä aiemmin puuttuneita CDE-ympäristön fontteja (itse CDE-ympäristö ei ole käytettävissä Linux-koneissa, mutta se löytyy esim. Sun/Solaris- ja Digital/OSF1-koneista), asennettiin ajantainen versio strace-ohjelmasta (man strace), asennettiin uudet versiot mtools-ohjelmista (mcopy, mdir, mmove, ...), tämä versio käyttää levykkeillä Win95-tyyppisiä pitkiä tiedostonimiä, joten levykkeiden käyttö helpottuu olennaisesti (man mtools) asennettiin tuoreimmat versiot debbie-ohjelmista.

Päivitystoimenpiteitä pyritään tekemään tulevaisuudessakin ensisijaisesti tiistai-iltapäivisin elleivät toimenpiteet ole luonteeltaan sellaisia, että ne on toteutettava välittömästi.


Windows ja Windows'95 -koneita palveleva samba-järjestelmä on pävitetty uudempaan versioon. Uusi samba toimii selvästi entistä paremmin, erityisesti tulostusongelmat ovat poistuneet.


Laitoksen tilaama O2-oliotietokantajärjestelmä opetus- ja tutkimuskäyttöön on saapunut. Järjestelmä on asennettu hydralle ja on siellä koekäytössä, kyprokselle se asennetaan lähiaikoina.


Salissa D326 on vaihdettu uusia Logitech-hiiriä vanhojen Primax-hiirien tilalle. Uudet hiiret toimivat moitteetta.


Tiina Niklander on nimitetty amanuessiksi 1.1.1997 lukien. Tässä vaiheessa Tiina ei kuitenkaan tule hoitamaan virkaansa vaan hänen tilallaan toimii Juha Sievänen. Virkaa aiemmin hoitanut Raija Rautell siirtyy vuoden vaihteesta toisen työnantajan palvelukseen.


Torstaina 28.11.1996 vaivasi Sun/Solaris-järjestelmiä alkuperältään tunnistamattomaksi jäänyt pahanlaatuinen käyttöjärjestelmähäiriö. Tilanteesta toivuttiin illan mittaan erilaisilla pienillä korjauksilla.


Viidennen kerroksen uudet huoneet on nyt verkotettu. Kuudennen kerroksen tilanteesta ei ole vielä mitään kerrottavaa.


Laitoksen ATM/ethernet-kytkimien ohjelmisto on päivitetty uusimpaan versioon. Päivitys on vaikuttanut piristävästi kytkimien toimintaan.


Kaikista UNIX-järjestelmistä ja viimeaikoina erityisesti Sun/Solaris-ympäristöistä on viime aikoina löytynyt runsaasti uusia turvallisuusaukkoja. Näiden aukkojen tukkimiseksi on jouduttu tekemään runsaasti päivityksiä sekä Linux- että Solaris-puolella. Päivityksistä aiheutuvat käyttökatkot ovat ärsyttäneet muutamia käyttäjiä, mutta kyllä turva-aukkojen tukinnassa toimitaan kaikkien käyttäjien yhteisen edun puolesta. Tulevaisuudessa harkitaan, voitaisiinko käyttökatkot rajoittaa joihinkin vakioaikoihin viikossa.


Ghostview'tä vaivanneet ongelmat ovat pääosin poistuneet. Sekä tulostus että mpagella pienennetyt sivut toimivat nyt oikein.


Laitoksen koneiden automaattista valvontaohjelmistoa on kehitetty tunnistamaan nykyistä useammanlaisia poikkeustilanteita. Ohjelmisto pystyy nyt myos raportoimaan poikkeustilanteista aikaisempaa paremmin.


Krister Waris toimii laitoksella 25.11.1996 alkaen harjoittelijana PC-ryhmässä noin kahden kuukauden ajan. Kristerin tavoittaa huoneesta D422 (puhelin 708 44614) tai sähköpostitse Krister.Waris@cs.Helsinki.FI.


Saapuvaa häirintäpostia pyritään rajoittamaan estämällä saapuvan postin vastaanotto tietyistä domain-osoitteista. Listalla on jo tällä hetkellä 78 domain-nimeä, jotka ovat tunnettuja "posti-spammien" lähettäjiä. Näistä osoitteista lähettävät lähettäjät saavat ilmoituksen "your domain has been blocked due to spam problems".


Postipalvelimessa mail.cs.Helsinki.FI on nyt uusi versio sendmail-ohjelmistosta. Nyt sendmail muuttaa automaatisesti text/plain-tyyppiset osat joiden siirtotapa on ollut quoted-printable 8-bittiseen muotoon.


Ajankohtaisten laite- ja ohjelmistoasioiden WWW-sivu on muuttunut WWW-sivuna ilmestyväksi lehdeksi TKTL:n atk-uutiset. Se ilmestyy tavallisesti kerran viikossa maanantaisin, lukukausien välisinä aikoina harvemmin.


Kehityshankkeita

Jo aiemmin esillä olleita hankkeita:

Vuodenvaihteen tienoilla toteutetaan joukko uusia laitehankkeita. Pääosin hakittavat laitteet ovat 200 MHz Pentium-koneita, joita sijoitetaan mm. 8 kpl huoneeseen A316 (Linux- ja Windows-käyttöön) sekä opetustiloihin sekä vierailijoiden ja muutama myös henkilökunnan käyttöön. Myös konehuoneen Linux-palvelinkoneet uusitaan. Lisäksi verkkoa kehitetään hankkimalla viides ATM/ethernet-kytkin.


SPARC-versio RedHat-Linuxista on saapunut ja otetaan koekäyttöön jossakin laitoksen SPARC-koneessa.


Nykyisen ohjeistuksen uudistus ja laajennus on vireillä.


Työhuoneissa sijaitsevien Linux-kotihakemistojen varmistuskopiointi otetaan käyttöön mahdollisuuksien mukaan tämän vuoden aikana. Tarkoitukseen varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.


Linuxissa siirrytään ELF-ympäristöön syksyllä 1996. ELF-ympäristöön siirtymistä varten on laadittu automatisoitu menettely, jonka toimivuutta testataan nyt muutamilla käyttäjillä.


PGP:n käyttöönottoa helpotetaan sekä Sun- että Linux-ympäristössä.


On toivottu kaksipuolisesti tulostavan kirjoittimen hankintaa laitokselle.


Windows 95:n yleisestä käyttöönotosta laitoksella laaditaan suunnitelma. Vaihtoehtoinen ratkaisu on siirtyä suoraan Windows NT:hen.


Java-ohjelmointivälineiden hankinta kannattanee ratkaista yhtenä kokonaisuutena.


Tietoliikenneverkon kaaviokuvien ajantasallapitämistä varten on kehitettävä automatisoituja menetelmiä.



Lähiaikoina tapahtuvaa

Neljännen kerrkoksen C-siipeen on vedetty kaapeli odottaamaan uutta ATM/ethernetkytkintä.


Linux-ympäristöön tulevat uudet Java(TM)-välineet alkavat hahmottua. Käyttöön tulevat mm. j2c/CafeBabe ja Kaffe


Jo aiemmin esillä olleita hankkeita:

Kannettavien Linux-koneiden päivitykset tehdään kunhan nykyisen päivityspaketin ongelmat on saatu ratkaistua.


Laitos saa lisätiloja 5. ja 6. kerroksesta. Viidenteen tulee kaksi lisähuonetta (D-siivestä), joiden verkotus hoidetaan laajentamalla 5. kerroksen nykyistä verkkoa. Kuudenteen tulee 4 huonetta (3 A-osasta ja 1 B-osasta).


Alpha-palvelukoneeen pneuma.cs.Helsinki.FI käyttöä ryhdytään aktiivisemmin mainostamaan.


Linux-puolella kaivataan dos2unix ja unix2dos-skriptejä.



Ongelmia tuottavia seikkoja

Vanhoja ongelmia:

Salissa D328 on yksi iso X-pääte lakannut toimimasta. Laitetta ei kannata korjata, mutta se korvataan 15" X-päätteellä.


Uusi DLT-varmistusnauhuri koneessa pormestarinhepo.cs.Helsinki.FI vaatii huoltoa. Uusia varmistuskopioita fs- ja group-palvelijoilla olevista tiedostoista ei toistaiseksi saada.


Ketjukirjeitä on taas liikkeellä. Ainoa oikea tapa suhtautua niihin on jättää ne täysin huomiotta.


Hydralla on ilmenyt myös uudenalaisia ongelmia, jotka eivät kuitenkaan varsinaisesti käyttöä ole haitanneet. Ongelmallinen ilmoitus on door_create failed, tämä door_create on Sunin dokumentoimaton systeemikutsu.


Laitoksen vanhan Mac II kovalevy on rikkoutunut. On kyseenalaista kannattaako laitetta korjata.


Kiintiökysely tuo ongelmia, jos kotihakemisto on fs-levypalvelijalla. Tai paremminkin se seikka, ettei fs:llä ole käytössä kiintiöitä.


Hiukan epämääräisiä verkko-ongelmia esiintyy edelleen 3. kerroksen D-siiven mikroissa niiden ollessa Windowsissa.


Hydra:n NFS-toiminnasssa on ollut epämääräisiä ongelmia, jotka ovat esiintyneet erityisesti parin käyttäjän yhteydessä. Pahimmillaan ongelmasta on voitu toipua vain hydra:n bootilla. Ongelmat ovat edelleen jatkuneet. Sunin vikatietokannasta ei löydy ainkaan suoraan tällaista ongelmaa eikä ratkaisua siihen.


Vanhoja tiedotteita

1995, 1996

1997

Document created 07-Jan-97
Petri.Kutvonen@cs.Helsinki.FI