UNIVERSITY OF HELSINKI - DEPARTMENT OF COMPUTER SCIENCE

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita


NUMERO 52 - 13.1.1997 - ILMESTYY TAVALLISESTI KERRAN VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
Vastaikään tapahtunutta Kehityshankkeita Lähiaikoina tapahtuvaa Ongelmia tuottavia seikkoja Vanhoja tiedotteita

Vastaikään tapahtunutta

TKTL:n atk-uutiset ilmestyy jälleen joulutauon jälkeen. Toivotamme tervetulleiksi niin uudet kuin vanhatkin lukijat.

WWW-muotoinen lehti ilmestyy edelleen maanantaisin kuten ennenkin, yritämme tänä vuonna hieman elävöittää lehteämme, niin etteivät kaikki numerot näyttäisi aivan samannäköisiltä. Sinänsä käytämme tekstissä edelleen samoja värikonventioita eli uudet asiat ovat punaisella, vanhat
mustalla.


Laitoksen uudet kuudennen kerroksen huoneet on liitetty verkkoon toistimella, joka edelleen yhdistetty laitokset ATM-eetterikytkimeen. Kussakin kuudennen kerroksen huoneessa on nyt kapasiteettia useiden laitteiden liittämiseen.


Huollossa ollut DLT-nauhuri on korvattu takuun puitteissa uudella laitteella ja varmistuskopiointi sujuu jälleen. Sinänsähän fs- ja group-palvelimilla sijaitsevat tiedostot ovat muutenkin hyvässä turvassa, sillä molempien koneiden RAID-järjestelmät sallivat yhden levy-yksikön rikkoutumisen ilman tiedon menetyksen varaa. Koneet on varustettu myös katkottoman sähkönsyötön varmistavilla UPS-laitteilla.


Juha Sievänen on aloittanut toimintana laiteryhmässä amanuenssina. Juhan tavoittaa puhelinnumerosta 708 44266.


Laitokselle vuoden lopussa tilatut uudet koneet saapuivat juuri ennen vuoden vaihdetta ja niitä on alettu asentaa. Suurin opiskelijakäyttöön tuleva ryhmä näistä koneista tulee huoneesee A316, josta vanhat päätteet poistuvat. Uusien koneiden kokoonpano on: Pentium 200 MHz, 64 Mtavua muistia, 2,4 Gtavun levy, S3-968 2 Mtavun VRAM-näytönohjain, Eizon 17" näyttö, Linux ja Windows95.


Viides ATM-kytkin on saapunut ja asennettu palvelemaan 4. kerroksen C-siiven verkkoa.


Java-kurssilaisten ja muidenkin käyttöön on tietojenkäsittelytieteen laitoksen Linux-koneisiin asennettu joukko Java(TM)-ohjelmointivälineitä, mm. j2c/CafeBabe ja Kaffe. Niiden käytöstä on laadittu lyhyt yhteenveto.


Jo aiemmin tapahtunutta:

Windows ja Windows'95 -koneita palveleva samba-järjestelmä on pävitetty uudempaan versioon. Uusi samba toimii selvästi entistä paremmin, erityisesti tulostusongelmat ovat poistuneet.


Saapuvaa häirintäpostia pyritään rajoittamaan estämällä saapuvan postin vastaanotto tietyistä domain-osoitteista. Listalla on jo tällä hetkellä 78 domain-nimeä, jotka ovat tunnettuja "posti-spammien" lähettäjiä. Näistä osoitteista lähettävät lähettäjät saavat ilmoituksen "your domain has been blocked due to spam problems".


Kehityshankkeita

Jo aiemmin esillä olleita hankkeita:

Nykyisen ohjeistuksen uudistus ja laajennus on vireillä.


Työhuoneissa sijaitsevien Linux-kotihakemistojen varmistuskopiointi otetaan käyttöön mahdollisuuksien mukaan tämän vuoden aikana. Tarkoitukseen varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.


PGP:n käyttöönottoa helpotetaan sekä Sun- että Linux-ympäristössä.


On toivottu kaksipuolisesti tulostavan kirjoittimen hankintaa laitokselle.


Windows 95:n yleisestä käyttöönotosta laitoksella laaditaan suunnitelma. Vaihtoehtoinen ratkaisu on siirtyä suoraan Windows NT:hen.


Tietoliikenneverkon kaaviokuvien ajantasallapitämistä varten on kehitettävä automatisoituja menetelmiä.



Lähiaikoina tapahtuvaa

Jo aiemmin esillä olleita hankkeita:

Kannettavien Linux-koneiden päivitykset tehdään kunhan nykyisen päivityspaketin ongelmat on saatu ratkaistua.


Linux-puolella kaivataan dos2unix ja unix2dos-skriptejä.



Ongelmia tuottavia seikkoja

Vanhoja ongelmia:

Uusi DLT-varmistusnauhuri koneessa pormestarinhepo.cs.Helsinki.FI vaatii huoltoa. Uusia varmistuskopioita fs- ja group-palvelijoilla olevista tiedostoista ei toistaiseksi saada.


Kiintiökysely tuo ongelmia, jos kotihakemisto on fs-levypalvelijalla. Tai paremminkin se seikka, ettei fs:llä ole käytössä kiintiöitä.


Hydra:n NFS-toiminnasssa on ollut epämääräisiä ongelmia, jotka ovat esiintyneet erityisesti parin käyttäjän yhteydessä. Pahimmillaan ongelmasta on voitu toipua vain hydra:n bootilla. Ongelmat ovat edelleen jatkuneet. Sunin vikatietokannasta ei löydy ainkaan suoraan tällaista ongelmaa eikä ratkaisua siihen.


Vanhoja tiedotteita

1995, 1996

1997

Document created 13-Jan-97
Petri.Kutvonen@cs.Helsinki.FI