Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 98 - 26.01.1998 - PÄIVITETÄÄN TAVALLISESTI KERRAN VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
[ Vastaikään tapahtunutta ] [ Lähiaikoina tapahtuvaa ]
[ Kehityshankkeita ] [ Ongelmia tuottavia seikkoja ] [ Vanhoja tiedotteita ]


Vastaikään tapahtunutta
Linux päivityspaketti #37 ajettiin viikonloppuna 23.1 - 25.1. Paketti on viritelty erityisetsi kannettavien koneiden tarpeita silmällä pitäen. Tämän vuoksi pyydämme kannettavien koneiden haltijoita liittämään koneensa verkkoon, jotta ne tulevat päivitetyiksi.

Käyttöliittymät -kurssin ja Tietokoneavustenen opetus -kurssin demotarpeita varten on hankittu Power Machintosh 5500/225 (32 Mb, 2 GB). Asennus on kesken, sillä verkkokortti temppuilee, eikä liitäntä koneen kytkemiseksi videotykkiin ole vielä saapunut.

PS2-kirjoittimen kaksipuoliyksikkö vaihdettiin takuukorjauksena uuteen. Kirjoittimella on nyt tulostettu 10 kuukauden aikana lähes 400 000 sivua. Kirjoitin on otettu käyttöön maaliskuun alussa 1997.

Atk-järjestelmien ylläpito otti 19.1. käyttöön Web-pohjaisen laiterekisterin. Ohjelmistossa on huomioitu vuosi 2000 sekä Suomen mahdollinen uusi rahayksikkö Euro. Uusittu laiterekisteri on myös entistä paremmin yhteensopiva hallintoviraston käyttöomaisuusluettelon kanssa.

Atk-laitteistojen inventointi alkoi viikolla 12.1. ja jatkuu vielä kuluvalla viikollakin. Atk-järjestelmien ylläpito käy invennoinnin aikana kaikissa laitoksen työhuoneissa ja opetustiloissa tarkistamassa ja luetteloimassa kaikki Atk-laitteet.

Linux päivityspaketti #36 ajettiin torstaina 15.1. Paketti korjasi mm. C++-kääntäjän yhteydessä ilmenneet ongelmat.

Tiedostopalvelijoiden fs ja group vapaa levytila on käymässä vähiin. Pyydämme TKTL:n tietokoneiden käyttäjiä poistamaan koti- ja ryhmähakemistoista tarpeettomat tiedostot. Kevään hankintalistalla on uusi RAID-yksikkö, joka aikanaan helpottaa tätä vapaan levytilan puutetta.

Linuxin /opt-hakemistoon on asennettu "kuvankäsittelymenetelmät"-kurssia varten Khoros-ohjelmisto. Lisätietoja myös osoitteella http://www.khoral.com

Atk-osasto on ottanut käyttöön uuden lupahallinto-ohjelmiston. Aiempi VAX-ohjelmisto on korvattu Oracleen perustuvalla Unix-ohjelmistolla. Myös TKTL:n lupahallinto tarvitsee tätä ohjelmistoa varatessaan käyttäjätunnuksia.

Lupahallinto-ohjelmiston uusinta on vielä työn alla. Sen johdosta niiden käyttäjien, joilla on laitoksen myöntämä CS-tunnus, on ajettava opintosuoritusote -skripti toistaiseksi koneessa hydra. Ne, joilla on CC-tunnus, ajavat skriptin vanhaan tapaan Atk-osaston koneissa.

Lähiaikoina tapahtuvaa
Laitokselle hankitaan yksi tai kaksi uutta LCD-siirtoheitintä. Niitä on tarkoitus käyttää luokissa D516 ja D326.

Kannettavan demokoneen (mymmeli) kaveriksi on ostettu tehokkaampi kone (tuhto). Koneen tuhto asennusta viimeistellään vielä.

Sekä mymmelin että tuhton varauksia otetaan vastaan huoneessa D419 (Mikkonen, Turkia). Mymmelin varauslistaa voi tutkia ohjelman ical avulla. Valitse "File/Include Calendar" ja tiedostopolku /fs/svc/ atkjarjestelmat/ kalenterit/ mymmelin_varaus. Myös tuhton varaamisista tulee vastaava lista.

Laitokselle on tilattu lisää langattoman verkon tukiasemia (3 kpl) sekä PCMCIA-verkkokortteja (4 kpl). Langattoman verkon tukiasemia on entuudestaan 3 ja ne kattavat kohtalaisen hyvin laitoksen keskeisimmät tilat. (ks. kattavuuskartta)

Huoneeseen B438 (labra) asennetaan zip-asema henkilökunnan käyttöön ja luokkaan D423 opiskelijoiden käyttöön.

Salien D326 ja D327 koneissa on toistaiseksi vain Linux. Koneisiin asennetaan vielä Windows-NT. NT-palvelin on asennettu, mutta ensimmäisten asiakaskoneiden konfigurointia ja tunnettujen turva-aukkojen tukkimista hiotaan vielä.

Kehityshankkeita
Kevään laitehankintalistalla on uusi 40 GB:n RAID-levykkö, yhden luokan koneiden uusiminen sekä Solaris-palvelinkoneen hydra uusiminen.

Linux-työympäristö uudistetaan kokonaan elf-pohjaiseksi, ja se tulee jatkossa perustumaan Debian -ohjelmistopaketteihin.

Julkisten tilojen Windows-95 -ympäristöt aiheuttavat jatkuvasti ylimääräistä ylläpitotyötä. Niistä luovutaan vähitellen ja ne korvataan NT:llä.

Työhuonekoneiden Linux- kotihakemistojen varmistamiseksi varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.

Ongelmia aiheuttavia seikkoja
Koneiden hydra ja kypros toiminnassa on satunnaisesti ongelmia, joista voi toipua vain bootilla. Ongelma ilmenee s.e. jonkun tietyn käyttäjän sisäänloggaminen ei enää onnistu. Kustakin yrityksestä järjestelmään jää hengailemaan sitkeä käyttäjän prosessi, jota ei edes root saa tapetuksi. Ongelman syytä ei ole pystytty selvittämään, eikä Sunin vikatietokannastakaan löydy selvitystä ongelmaan.

ping-ohjelman käyttö on estetty laitoksen Sun-koneissa turvaongelmien vuoksi.

Vanhoja tiedotteita

1995, 1996, 1997
97-12-01, 97-12-08, 97-12-15, 97-12-29, 98-01-05, 98-01-12 98-01-19


Auvo.Hakkinen@cs.Helsinki.FI