Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 100 - 9.02.1998 - PÄIVITETÄÄN TAVALLISESTI KERRAN VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
[ Vastaikään tapahtunutta ] [ Lähiaikoina tapahtuvaa ]
[ Kehityshankkeita ] [ Ongelmia tuottavia seikkoja ] [ Vanhoja tiedotteita ]


Vastaikään tapahtunutta
Uudet langattoman verkon tukiasemat (3 kpl) on asennettu. Langattoman verkon tukiasemia on nyt 7 kappaletta ja ne kattavat hyvin laitoksen tilat (ks. kattavuuskartta, kartassa ei vielä uusien asemien kuuluvuusalueita).

Huoneeseen B438 (labra) on asennettu zip-asema henkilökunnan käyttöön. Opiskelijakäyttöön tuleva asema sijoitetaan saliin D423.

Uusi kannettava demokone (tuhto) odottaa käyttäjiään. Sekä mymmelin että tuhton varauksia otetaan vastaan huoneessa D419 (Mikkonen, Turkia). Mymmelin varauslistaa voi tutkia ohjelman ical avulla. Valitse "File/Include Calendar" ja tiedostopolku /fs/svc/ atkjarjestelmat/ kalenterit/ mymmelin_varaus.

Käyttöliittymät -kurssin ja Tietokoneavusteinen opetus -kurssin demotarpeita varten hankitun Power Machintosh 5500/225 (32 Mb, 2 GB) käyttöönotto kangertelee, sillä liitäntä koneen kytkemiseksi videotykkiin ei ole vieläkään saapunut.

Jarkko Mikkonen siirtyy laitoksen atk-järjestelmien ylläpidosta toisen työnantajan palveluksen maaliskuun alussa. Juha Sievänen jatkaa aiemmista tiedoista poiketen amanuenssina maaliskuun loppuun saakka.

Haussa on yksi kokopäiväinen ja yksi osapäiväinen atk-suunnittelija.

Viime aikoina on jälleen ollut liikkeellä massiivisia spämmäysyrityksiä. Kun laitoksen postikone käsittelee normaalisti 8 000 - 10 000 viestiä vuorokaudessa, oli torstaina 29.1 käsiteltävänä n. 80 000 viestiä. Runsas postitulva näkyi käyttäjille lähinnä vain verkkaisempana postikoneen toimintana. Ks. Ylläpidon vastaisku

Linux päivityspaketti #37 ajettiin viikonloppuna 23.1 - 25.1. Paketti on viritelty erityisesti kannettavien koneiden tarpeita silmällä pitäen. Tämän vuoksi pyydämme kannettavien koneiden haltijoita liittämään koneensa verkkoon, jotta ne tulevat päivitetyiksi.

Atk-järjestelmien ylläpito otti 19.1. käyttöön Web-pohjaisen laiterekisterin. Ohjelmistossa on huomioitu vuosi 2000 sekä Suomen mahdollinen uusi rahayksikkö Euro. Uusittu laiterekisteri on myös entistä paremmin yhteensopiva hallintoviraston käyttöomaisuusluettelon kanssa.

Atk-laitteistojen inventointi alkoi viikolla 12.1. ja jatkuu vielä kuluvalla viikollakin. Atk-järjestelmien ylläpito käy invennoinnin aikana kaikissa laitoksen työhuoneissa ja opetustiloissa tarkistamassa ja luetteloimassa kaikki Atk-laitteet.

Atk-osaston lupahallinto-ohjelmiston uusinta on vielä työn alla. Sen johdosta niiden käyttäjien, joilla on laitoksen myöntämä CS-tunnus, on ajettava opintosuoritusote -skripti toistaiseksi koneessa hydra. Ne, joilla on CC-tunnus, ajavat skriptin vanhaan tapaan Atk-osaston koneissa.

Lähiaikoina tapahtuvaa

Linux-päivityspaketti #38 on rakenteilla. Paketti ajettaneen kuluvan viikon (9.2 - 13.2) lopulla. Paketti asentaa uudemmat versiot ghostview:stä ja gdbx:stä, sisältää korjauksia include-kirjastoihin, virittelee LaTex-ympäristöä (mm. dvips osaa käsitellä B5 kokoa), konfiguroi telnet-ohjelman paremmin ympäristöömme sopivaksi (8-bittisyys) sekä asentaa kannettavat koneet mountaamaan fs- ja group-hakemistot automaattisesti silloin, kun koneet ovat tässä kiinteistössä.

Luokkaan B423 asennetaan zip-asema opiskelijoiden käyttöön.

Salien D326 ja D327 koneissa on toistaiseksi vain Linux. Koneisiin asennetaan vielä Windows-NT. NT-palvelin on asennettu, mutta ensimmäisten asiakaskoneiden konfigurointia ja tunnettujen turva-aukkojen tukkimista hiotaan vielä.

Tavoitteena on saada Windows-NT asiakkaat käyttöön vielä helmikuun aikana.

Kehityshankkeita
Kevään laitehankintalistalla on uusi 40 GB:n RAID-levykkö, yhden luokan koneiden uusiminen sekä Solaris-palvelinkoneen hydra uusiminen.

Vanhentuvien Sun-työasemien käytöstä luovutaan sitä mukaa, kun niiden tilalle on tarjota Linux-työasema. Tällä hetkellä käytössä on vielä 20 Sun-työasemaa (niistä 4 toimii vain kirjoittimen palvelimena).

Linux-ympäristö uudistetaan kokonaan elf-pohjaiseksi, ja se tulee perustumaan Debian -ohjelmistopaketteihin.

Julkisten tilojen Windows-95 -ympäristöt aiheuttavat jatkuvasti ylimääräistä ylläpitotyötä. Niistä luovutaan vähitellen ja ne korvataan NT:llä.

Työhuonekoneiden Linux- kotihakemistojen varmistamiseksi varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.

Ongelmia aiheuttavia seikkoja
Koneiden hydra ja kypros toiminnassa on satunnaisesti ongelmia, joista voi toipua vain bootilla. Ongelma ilmenee s.e. jonkun tietyn käyttäjän sisäänloggaminen ei enää onnistu. Kustakin yrityksestä järjestelmään jää hengailemaan sitkeä käyttäjän prosessi, jota ei edes root saa tapetuksi. Ongelman syytä ei ole pystytty selvittämään, eikä Sunin vikatietokannastakaan löydy selvitystä ongelmaan.

ping-ohjelman käyttö on estetty laitoksen Sun-koneissa turvaongelmien vuoksi.

Vanhoja tiedotteita

1995, 1996, 1997
98-01-05, 98-01-12, 98-01-19, 98-01-26, 98-02-02


Auvo.Hakkinen@cs.Helsinki.FI