Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 101 - 16.02.1998 - PÄIVITETÄÄN TAVALLISESTI KERRAN VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
[ Vastaikään tapahtunutta ] [ Lähiaikoina tapahtuvaa ]
[ Kehityshankkeita ] [ Ongelmia tuottavia seikkoja ] [ Vanhoja tiedotteita ]


Vastaikään tapahtunutta
Linux-päivityspaketti #38 ajettiin torstaina 12.2. Paketti asensi mm. uudemmat versiot ghostview:stä ja gdbx:stä, sisälsi korjauksia include-kirjastoihin, viritteli LaTex-ympäristöä, konfiguroi telnet-ohjelmaa sekä asensi kannettavat koneet mountaamaan fs- ja group-hakemistot automaattisesti silloin, kun koneet ovat tässä kiinteistössä.

Atk-järjestelmien ylläpidossa on tarjolla yksi kokopäiväinen ja yksi osapäiväinen atk-suunnittelijan toimi. Jos olet kiinnostunut asiasta ota yhteyttä Petri Kutvoseen (huone A422).

Uudet langattoman verkon tukiasemat on asennettu. Tukiasemia on nyt 7 kappaletta ja ne kattavat hyvin laitoksen tilat. Ks. kattavuuskartta - kartassa ei ole vielä uusien asemien kuuluvuusalueita.

Huoneeseen B438 (labra) on asennettu zip-asema henkilökunnan käyttöön. Opiskelijakäyttöön tuleva asema sijoitetaan saliin D423.

Viime aikoina on jälleen ollut liikkeellä massiivisia spämmäysyrityksiä. Kun laitoksen postikone käsittelee normaalisti 8 000 - 10 000 viestiä vuorokaudessa, oli torstaina 29.1 käsiteltävänä n. 80 000 viestiä. Runsas postitulva näkyi käyttäjille lähinnä vain verkkaisempana postikoneen toimintana. Ks. Ylläpidon vastaisku

Atk-laitteistojen inventointi jatkuu vielä kuluvalla viikollakin. Atk-järjestelmien ylläpito käy invennoinnin aikana kaikissa laitoksen työhuoneissa ja opetustiloissa tarkistamassa ja luetteloimassa Atk-laitteet.

Atk-osaston lupahallinnon uusinta on vielä työn alla. Sen vuoksi niiden käyttäjien, joilla on laitokselta saatu CS-tunnus, on ajettava opintosuoritusote -skripti laitoksen koneissa hydra tai melkki. Ne, joilla on CC-tunnus, voivat ajaa skriptin vanhaan tapaan myös Atk-osaston koneissa.

Lähiaikoina tapahtuvaa
Palvelinkoneen Pneuma Linux-järjestelmä päivitetään Red-Hat jakelupaketin versioon 5.0 perjantaina 20. helmikuuta alkaen kello 8.

Luokkaan B423 asennetaan zip-asema opiskelijoiden käyttöön.

Salien D326 ja D327 koneisiin asennetaan vielä Windows-NT. NT-palvelin on asennettu, mutta ensimmäisten asiakkaiden konfigurointia ja tunnettujen turva-aukkojen tukkimista hiotaan vielä. Tavoitteena on saada Windows-NT asiakkaat käyttöön helmikuun aikana.
Kehityshankkeita
Kevään laitehankintalistalla on uusi 40 GB:n RAID-levykkö, yhden luokan koneiden uusiminen sekä Solaris-palvelinkoneen hydra uusiminen.

Vanhentuvien Sun-työasemien käytöstä luovutaan sitä mukaa, kun niiden tilalle on tarjota Linux-työasema. Tällä hetkellä käytössä on vielä 20 Sun-työasemaa (niistä 4 toimii vain kirjoittimen palvelimena).

Linux-ympäristö uudistetaan kokonaan elf-pohjaiseksi, ja se tulee perustumaan Debian -ohjelmistopaketteihin.

Julkisten tilojen Windows-95 -ympäristöt aiheuttavat jatkuvasti ylimääräistä ylläpitotyötä. Ne korvataan NT:llä.

Työhuonekoneiden Linux- kotihakemistojen varmistamiseksi varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.

Ongelmia aiheuttavia seikkoja
Koneiden hydra ja kypros toiminnassa on satunnaisesti ongelmia, joista voi toipua vain bootilla. Ongelma ilmenee s.e. jonkun tietyn käyttäjän sisäänloggaminen ei enää onnistu. Kustakin yrityksestä järjestelmään jää hengailemaan sitkeä käyttäjän prosessi, jota ei edes root saa tapetuksi. Ongelman syytä ei ole pystytty selvittämään, eikä Sunin vikatietokannastakaan löydy selvitystä ongelmaan.

ping-ohjelman käyttö on estetty laitoksen Sun-koneissa turvaongelmien vuoksi.

Vanhoja tiedotteita

1995, 1996, 1997
98-01-05, 98-01-12, 98-01-19, 98-01-26, 98-02-02, 98-02-09


Auvo.Hakkinen@cs.Helsinki.FI