Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 105 - 16.03.1998 - PÄIVITETÄÄN TAVALLISESTI KERRAN VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
[ Vastaikään tapahtunutta ] [ Lähiaikoina tapahtuvaa ]
[ Kehityshankkeita ] [ Ongelmia tuottavia seikkoja ] [ Vanhoja tiedotteita ]


Vastaikään tapahtunutta
Linux-päivityspaketti #40 ajettiin 13. maaliskuuta. Paketti sisälsi nipun pieniä korjauksia.

Nyt myös salin D327 koneisiin on asennettu Windows-NT. Salin D327 koneisiin on asennettu Visual Basic 4.0 sekä JavaSoftin Java Studio 1.0 ja Java WorkShop 2.0. Salien D326 ja D327 koneiden NT-ympäristöön voi toistaiseksi logata sisään vain guest-tunnuksella.

Viimeaikoina ovat erilaiset yliopiston koneiden tietoturvan loukkausyritykset muodotuneet lähes riesaksi. Tietoturva-asioista ja SSH:n sekä SLL:n käytöstä on postitettu käyttäjille lyhyt selvitys ja ohje. Sama tietoturva-asioita -teksti löytyy myös WWW:stä.

Helmikuun lopussa vanhentuneet CS-tunnukset on poistettu.

Postikoneen suorituskykyongelmat ovat jatkuneet kuluneellakin viikolla. Pelkkä muistin lisääminen ei ratkaise ongelmaa, sillä ongelma näyttää olevan paremminkin levyliikenteen tehottomuudessa. Palvelin uusitaan piakkoin.

Palvelimelle pneuma on asennettu egcs-ohjelmistopaketti. Tähän pakettiin kuuluva C++-kääntäjä toimii oikein. Sen sijaan g++-paketin C++-kääntäjän kanssa on edelleen ongelmia.

Atk-järjestelmien ylläpidossa on tarjolla yksi kokopäiväinen ja yksi osapäiväinen atk-suunnittelijan toimi. Jos olet kiinnostunut asiasta ota yhteyttä Petri Kutvoseen (huone A422).

Lähiaikoina tapahtuvaa
Salien D326 ja D327 NT-ympäristöä varten on rakenteilla laitoksen oma toteutus käyttäjien autentikoinnista, jotta käyttäjät voivat logata NT-ympäristöön omalla Linux-käyttäjätunnuksellaan.

Luokkaan B423 asennetaan zip-asema opiskelijoiden käyttöön.

Kehityshankkeita
Kevään laitehankintalistalla on uusi 40 GB:n RAID-levykkö, yhden luokan koneiden uusiminen sekä Solaris-palvelinkoneen hydra uusiminen.

Vanhentuvien Sun-työasemien käytöstä luovutaan sitä mukaa, kun niiden tilalle on tarjota Linux-työasema. Tällä hetkellä käytössä on vielä 20 Sun-työasemaa (niistä 4 toimii vain kirjoittimen palvelimena).

Linux-ympäristö uudistetaan kokonaan elf-pohjaiseksi, ja se tullee perustumaan Debian -ohjelmistopaketteihin.

Julkisten tilojen Windows-95 -ympäristöt aiheuttavat jatkuvasti ylimääräistä ylläpitotyötä. Ne korvataan NT:llä.

Työhuonekoneiden Linux- kotihakemistojen varmistamiseksi varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.

Ongelmia aiheuttavia seikkoja
Koneiden hydra ja kypros toiminnassa on satunnaisesti ongelmia, joista voi toipua vain bootilla. Ongelma ilmenee s.e. jonkun tietyn käyttäjän sisäänloggaminen ei enää onnistu. Kustakin yrityksestä järjestelmään jää hengailemaan sitkeä käyttäjän prosessi, jota ei edes root saa tapetuksi. Ongelman syytä ei ole pystytty selvittämään, eikä Sunin vikatietokannastakaan löydy selvitystä ongelmaan.

ping-ohjelman käyttö on estetty laitoksen Solaris-koneissa turvaongelmien vuoksi.

Vanhoja tiedotteita

1995, 1996, 1997
98-01-05, 98-01-12, 98-01-19, 98-01-26, 98-02-02, 98-02-09, 98-02-16, 98-02-23, 98-03-02, 98-03-09


Auvo.Hakkinen@cs.Helsinki.FI