Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 108 - 06.04.1998 - PÄIVITETÄÄN TAVALLISESTI KERRAN VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
[ Vastaikään tapahtunutta ] [ Lähiaikoina tapahtuvaa ]
[ Kehityshankkeita ] [ Ongelmia aiheuttavia seikkoja ] [ Vanhoja tiedotteita ]


Vastaikään tapahtunutta

Linux-päivityspaketti #41 ajettiin perjantaina 3.4.1998. Paketti asensi locale-tuen, uuden version ohjelmasta make sekä päivitti systeemikutsuihin ja kirjastofunktioihin liittyvät manuaalisivut.

Päivitys aiheutti ongelmia sellaisilla koneilla, joiden näyttökortti pystyy järkeviin resoluutioihin vain 8-bittisillä väreillä. Uusi 6.4.1998 ajettu pieni päivitys #42 korjasi nämä ongelmat.

Häirintäpostin käsittelyä on jälleen kerran viritelty. (ks. "Spam-viestien käsittely TKTL:llä")

LCD-projektori ja siihen liitetty kannettava mikro (Toshiba 310CDS, 200 MHz MMX) ovat saapuneet ja otettu käyttöön. Välinepaketin varauksista voi kysellä huoneesta D419 (Turkia) tai huoneesta A419 (Häkkinen, Sievänen).

GROUP-palvelimen 20 GB:n levyllä oli perjantai-aamuna 3.4.1998 vapaata levytilaa vain 40 MB. Ryhmähakemistojen käyttäjiä pyydetään ystävällisesti siivoamaan hakemistoistaan pois tarpeettomiksi käyneet tiedostot. Myös vanhat objektitiedostot voi poistaa, sillä ne generoituvat tarvittaessa uudelleen. Jos olet asentanut itse jonkun ohjelmistopakkauksen, tuo siivous käy näppärästi komentamalla lopuksi "make clean".

Vapaan levytilan puute helpottuu, kun hankinnoissa päästään kohtaan "50 GB:n RAID-yksikkö". Siihen saakka tarvitaan näitä yhteisiä siivouskampanjoita.

Palvelimella pneuma oli viime viikolla "stale NFS handle" -ongelma, eikä se päästänyt käyttäjiä loggaamaan sisään.

Laitehankintasuunnitelma vuodelle 1998 on hyväksytty laitoksen johtoryhmässä 23.3.1998. Listalla ovat

  • siirrettävän LCD-projektorin sekä kannettavan mikrotietokoneen hankkiminen
  • postipalvelimen uusiminen
  • FS-levypalvelimen toisen RAID-levykön (20 GB) uusiminen 50 GB:n levyköllä
  • Solaris-palvelimen (hydra) uusiminen
  • harjoitustyökäyttöön tarkoitetun WWW-palvelinkoneen hankkiminen
  • ATM-yhteydellä varustetun eeetteriverkkokytkimen hankkiminen
  • Linux-palvelimen (melkki) uusiminen
  • kaksipuoliseen tulostukseen pystyvän laserkirjoittimen hankkiminen sekä
  • 15 mikrotietokoneen hankkiminen (yhden luokan uusiminen ja loput henkilökuntakäyttöön).
Vuoden alussa on jo hankittu Macintosh-mikrotietokone lähinnä käyttöliittymät kurssin tarpeita varten. Myös siirtoheittimen yhteydessä käytettävät kannettavat tietokoneet (2 kpl) on uusittu.

Salin D327 koneisiin on asennettu Visual Basic 4.0 sekä JavaSoftin Java Studio 1.0 ja Java WorkShop 2.0. Salien D326 ja D327 koneiden NT-ympäristöön voi toistaiseksi logata sisään vain guest-tunnuksella.

Viimeaikoina ovat erilaiset yliopiston koneiden tietoturvan loukkausyritykset muodostuneet lähes riesaksi. Tietoturva-asioista ja SSH:n sekä SLL:n käytöstä on postitettu käyttäjille lyhyt selvitys ja ohje. Sama tietoturva-asioita -teksti löytyy myös WWW:stä.

Lähiaikoina tapahtuvaa

Uusi postipalvelin on tilattu ja sen pitäisi tulla tämän viikon aikana. Koneessa on 333 MHz:n Pentium II prosessori, 256 MB keskusmuistia sekä kaksi 4 GB:n nopeaa SCSI-levyä. Postipalvelin uusitaan pääsiäisen jälkeen.

Salien D326 ja D327 NT-ympäristöä varten on rakenteilla laitoksen oma toteutus käyttäjien autentikoinnista, jotta käyttäjät voivat logata NT-ympäristöön omalla Linux-tunnuksellaan.

Luokkaan B423 asennetaan zip-asema opiskelijoiden käyttöön.

Kehityshankkeita

Tekninen osasto on laatinut suunnitelmat Vallilan taloverkon kunnostuksesta (parikaapelointi) vuoden 1998 aikana.

TKTL:n osalta seuraava kehitysaskel tietoliikenteessä on siirtyä laitoksen oman runkoverkon ja Linux-palvelimien välisissä yhteyksissä 100 Mbit/s nopeuteen. Nykyiset laitteet on liitetty runkoverkkoon 10Mbit/s eetteriliitännällä ja 25Mbit/s tai 155 Mbit/s ATM-liitännällä.

Vanhoista Sun-työasemista luovutaan sitä mukaa, kun niiden tilalle on tarjota Linux-työasema. Tällä hetkellä käytössä on vielä 21 Sun-työasemaa (niistä 3 toimii vain kirjoittimen palvelimena) ja 8 X-päätettä.

Linux-ympäristö uudistetaan kokonaan elf-pohjaiseksi, ja se tullee perustumaan Debian -ohjelmistopaketteihin.

Julkisten tilojen Windows95 -ympäristöt aiheuttavat jatkuvasti ylimääräistä ylläpitotyötä. Ne korvataan NT:llä. Henkilöhuoneisiin tuleviin koneisiin asennetaan edelleen paremmin henkilökohtaisesti ylläpidettävä Windows95.

Työhuonekoneiden Linux- kotihakemistojen varmistamiseksi varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.

Ongelmia aiheuttavia seikkoja

Delphi 3:n asentamisessa luokan D326 NT:hen on ilmennyt "you don't have permissions" -ongelma, jonka syy ei ole vielä selvinnyt. Delphi 3 on asennettuna kahdelle salin A316 Windows95 -koneelle (pajaluoto ja vaihkari).

Linuxin Netscape 4 jättää silloin tällöin jälkeensä tiukassa loopissa prosessoriaikaa syövän jänteen (nimellä netscape4.real). Tilanteen on huomattu syntyvän silloin, kun netscapea on käytetty yhteen menoon pitkän aikaa ja sillä on selattu runsaasti www-sivuja. Tämä viittaa muistinkäytön puutteisiin. Roikkumaan jääneistä toisen käyttäjän omistamasta netscape4.real -prosessista pääsee eroon boottaamalla koneen. Tilannetta helpotetaan siten, että käynnistyessään Netscape asettaa prosessoriajan ylärajaksi 2 tuntia. Ajan täyttyessä roikkumaan jääneen prosessin pitäisi kuolla automaattisesti.

ping-ohjelman käyttö on estetty laitoksen Solaris-koneissa turvaongelmien vuoksi.

Postinlukuohjelma ML varastaa joskus Linuxissa hiiren focuksen, kun ML:n yhteydessä käytetään hiiren leikkaa-liimaa toimintoja. Toiminnan voi palauttaa ennalleen klikkaamalla taustan päällä hiiren vasenta näppäintä ja valitsemalla Exit / Restart Fvwm.

Salien D326 ja D327 koneiden NT-ympäristöön voi toistaiseksi logata sisään vain guest-tunnuksella. Käyttäjien autentikoinnin vaatimat paikalliset järjestelyt ovat rakenteilla.

Koneiden hydra ja kypros toiminnassa on satunnaisesti ongelmia, joista voi toipua vain bootilla. Ongelma ilmenee s.e. jonkun tietyn käyttäjän sisäänloggaminen ei enää onnistu. Kustakin yrityksestä järjestelmään jää hengailemaan sitkeä käyttäjän prosessi, jota ei edes root saa tapetuksi. Ongelman syytä ei ole pystytty selvittämään, eikä Sunin vikatietokannastakaan löydy selvitystä ongelmaan.

Vanhoja tiedotteita

1995, 1996, 1997

98-01-05 98-01-12 98-01-19 98-01-26 98-02-02 98-02-09 98-02-16 98-02-23 98-03-02 98-03-09 98-03-16 98-03-23 98-03-30

Auvo.Hakkinen@cs.Helsinki.FI