Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 111 - 11.05.1998 - PÄIVITETÄÄN TAVALLISESTI KERRAN VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
[ Vastaikään tapahtunutta ] [ Lähiaikoina tapahtuvaa ]
[ Kehityshankkeita ] [ Ongelmia aiheuttavia seikkoja ] [ Vanhoja tiedotteita ]


Vastaikään tapahtunutta

Kaikkien TKTL:n koneiden käyttäjien tulee vaihtaa salasanansa sekä ssh:n käyttämät avaimet.

Muistin virkistämiseksi tässä tarkemmat ohjeet salasanojen ja ssh-avaimien vaihdosta. Vaihtokehoituksen syynä on Atk-keskuksen Unix-laitteistossa ollut tietoturvaongelma.

Linux-päivityspaketti #43 asennettiin maanantaina 4.5. Se sisälsi turvaparannuksia, korjasi include-tiedostoja sekä asensi muutamia uusia ohjelmia. Mainittakoon erityisesti wordview, jolla voi selailla Word-dokumenttien tekstiosia. Postiohjelmamme ML ja pine osaavat käynnistää wordview:n tarvittaessa.

Uusi RAID-levykkö piipahti laitoksella, mutta se palautettiin, koska levykkö ei ollut tilattua tyyppiä eikä sen asentaminen tiedostopalvelimeemme onnistu. Seuraava 'kandidaatti' on luvattu toimittaa tämän viikon (11.5.-15.5.) puolivälissä. Tämän levykön kapasiteetti on 'vain' 55 GB aiemmin mainitun 65 GB:n sijasta.

ATM-ethernet -kytkimessämme (3Com Superstack II Switch 3000) on jälleen esiintynyt toimintahäiriö, jonka vuoksi osa sen takana olevista palvelimista ei ole ollut käytettävissä D-siiven luokkahuoneissa. Tilanteesta on toivuttu boottauksella, mutta ongelman varsinainen syy on edelleen selvittämättä. Kytkimen ohjelmisto päivitetään tällä viikolla tuoreempaan versioon.

Uusi hydra on tilattu. Sen toimitusaika on n. kuukausi. Uusi kone korvaa kaikki nykyiset Solaris-palvelimet (hydra, kypros, keos, leukas). Samassa yhteydessä luovutaan myös vanhojen Sun-työasemien ja X-päätteiden käytöstä.

Tilattu laitteisto on tyypiltään Sun Enterprise 450, jossa on kaksi 300 MHz:n Ultra Sparc II -prosessoria, 512 MB keskusmuistia ja 8 GB levyä.

Palvelimen hydra nauha-asema vaihdettiin uuteen ke 6.5. Nauha-asema tuotti 'write error' virheitä. Ko. nauha-asemalla varmistetaan Solaris-ympäristöjen järjestelmälevyt.

Windows NT -koneilla on ollut epämääräisiä ongelmia sisäänpääsyn sekä samba-palvelimen tarjoamien koti- ja ryhmähakemistojen kanssa. Ongelmista voi edelleenkin raportoida joko sähköpostitse osoitteella. laitteet@cs.helsinki.fi tai problem-report-lomakkeella .

JavaSoftin työkalujen Java WorkShop ja Java Studio lisenssit ovat vihdoin saapuneet. Loppujen lopuksi Sun on lisensoinut yllä mainitut ohjelmat ilmaiseksi opetuskäyttöön. Työkalujen toimintaan saattamisessa oli ongelmia.

Lähiaikoina tapahtuvaa

Uuden RAID-yksikön (55 GB) pitäisi saapua kuluvalla (11.5.-15.5.) viikolla.

Palvelimet melkki ja korkeakupu päivitetään tehokkaammiksi (400 MHz Pentium II, 256 MB). Myös opetuskäyttöön tuleva uusi palvelinkone tilataan samassa yhteydessä. Uuteen palvelimeen asennetaan Solid Server -tietokantapalvelija sekä opetuskäytön tarpeiden mukainen www-palvelija.

Samassa yhteydessä tilataan myös 5 tutkijoiden käyttöön tulevaa tehokasta konetta (400 Mhz Pentium II, 128 MB).

Tekninen osasto hankkii TKTL:n käyttöön yhden videoprojektorin. Torstaina 14.5 kello 8.30 on salissa A414 projektorien esittelytilaisuus.

Salien D326 ja D327 NT-ympäristöä varten on rakenteilla laitoksen oma toteutus käyttäjien autentikoinnista, jotta käyttäjät voivat logata NT-ympäristöön omalla Linux-tunnuksellaan.

Luokkaan D423 asennetaan zip-asema opiskelijoiden käyttöön.

Kehityshankkeita

Tekninen osasto on laatinut suunnitelmat Vallilan taloverkon kunnostuksesta (parikaapelointi) vuoden 1998 aikana.

TKTL:n osalta seuraava kehitysaskel tietoliikenteessä on siirtyä laitoksen oman runkoverkon ja Linux-palvelimien välisissä yhteyksissä 100 Mbit/s nopeuteen. Nykyiset laitteet on liitetty runkoverkkoon 10Mbit/s eetteriliitännällä ja 25Mbit/s tai 155 Mbit/s ATM-liitännällä.

Taloverkon uusintatyöstä on tiedotustilaisuus talossa oleville organisaatioille keskiviikkona 20.5 salissa A516. Näillä näkymin uusintatyö alkaa kesäkuun alussa. Laitostamme koskevalta osin tiedotamme erikseen.

Linux-ympäristö uudistetaan kokonaan elf-pohjaiseksi, ja se tullee perustumaan Debian -ohjelmistopaketteihin.

Julkisten tilojen Windows95 -ympäristöt aiheuttavat jatkuvasti ylimääräistä ylläpitotyötä. Ne korvataan NT:llä. Henkilöhuoneisiin tuleviin koneisiin asennetaan edelleen paremmin henkilökohtaisesti ylläpidettävä Windows95.

Työhuonekoneiden Linux- kotihakemistojen varmistamiseksi varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.

Ongelmia aiheuttavia seikkoja

Delphi 3:n asentamisessa luokan D326 NT:hen on ilmennyt "you don't have permissions" -ongelma, jonka syy ei ole vielä selvinnyt. Delphi 3 on asennettuna kahdelle salin A316 Windows95 -koneelle (pajaluoto ja vaihkari).

Linuxin Netscape 4 jättää silloin tällöin jälkeensä tiukassa loopissa prosessoriaikaa syövän jänteen (nimellä netscape4.real). Tilanteen on huomattu syntyvän silloin, kun netscapea on käytetty yhteen menoon pitkän aikaa ja sillä on selattu runsaasti www-sivuja. Tämä viittaa muistinkäytön puutteisiin. Roikkumaan jääneistä toisen käyttäjän omistamasta netscape4.real -prosessista pääsee eroon boottaamalla koneen. Tilannetta helpotetaan siten, että käynnistyessään Netscape asettaa prosessoriajan ylärajaksi 2 tuntia. Ajan täyttyessä roikkumaan jääneen prosessin pitäisi kuolla automaattisesti.

ping-ohjelman käyttö on estetty laitoksen Solaris-koneissa turvaongelmien vuoksi.

Postinlukuohjelma ML varastaa joskus Linuxissa hiiren focuksen, kun ML:n yhteydessä käytetään hiiren leikkaa-liimaa toimintoja. Toiminnan voi palauttaa ennalleen klikkaamalla taustan päällä hiiren vasenta näppäintä ja valitsemalla Exit / Restart Fvwm.

Salien D326 ja D327 koneiden NT-ympäristöön voi toistaiseksi logata sisään vain guest-tunnuksella. Käyttäjien autentikoinnin vaatimat paikalliset järjestelyt ovat rakenteilla.

Koneiden hydra ja kypros toiminnassa on satunnaisesti ongelmia, joista voi toipua vain bootilla. Ongelma ilmenee s.e. jonkun tietyn käyttäjän sisäänloggaminen ei enää onnistu. Kustakin yrityksestä järjestelmään jää hengailemaan sitkeä käyttäjän prosessi, jota ei edes root saa tapetuksi. Ongelman syytä ei ole pystytty selvittämään, eikä Sunin vikatietokannastakaan löydy selvitystä ongelmaan.

Vanhoja tiedotteita

1995, 1996, 1997

98-01-05 98-01-12 98-01-19 98-01-26 98-02-02 98-02-09 98-02-16 98-02-23 98-03-02 98-03-09 98-03-16 98-03-23 98-03-30 98-04-06 98-04-27 98-05-04

Auvo.Hakkinen@cs.Helsinki.FI