Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 114 - 02.06.1998 - PÄIVITETÄÄN TAVALLISESTI KERRAN VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
[ Vastaikään tapahtunutta ] [ Lähiaikoina tapahtuvaa ]
[ Kehityshankkeita ] [ Ongelmia aiheuttavia seikkoja ] [ Vanhoja tiedotteita ]


Vastaikään tapahtunutta

Uutta Mylexin 55 GB:n RAID-levykköä vaivanneet ongelmat ovat uusiutuneet. Levykkö ohjaimineen palautettiin tavarantoimittajalle tutkittavaksi. Heiltä saamamme tiedon mukaan ohjaimen muistissa oli vikoja. Levykön pitäisi tulla takaisin kuluvan viikon (1.-5.6.) alkupuoliskolla ja se asennetaan käyttöön pikimmiten. Samalla uusitaan myös muu FS-tiedostopalvelimen laitteisto.

Postin välityksessä oli kaksi häiriötä. Ensimmäinen häiriö oli la 30.5 noin klo 23 - su 31.5 noin klo 12. Tämä katko ei hukannut postia, vain eteenpäin välittäminen viivästyi.

Toinen häiriö oli 1.6.1998 klo 16:45-17:40. Sen syy oli laitteistoperustainen. Korjaustoimenpiteiden takia on odotettavissa käyttökatko myöhemmin tällä viikolla. Tässä häiriössä menetettiin valitettavasti osa (ehkä kaikki) perille toimitusta odottavista postiviesteistä. Vastaanottovaiheesta riippuen saattoi osa keskenjääneistä sisääntulevista viesteistä saapua uudelleenlähetyksen ansiosta perille ongelmitta.

Ulospäin tai paikallisille vastaanottajille matkalla olleet viestit, jotka eivät olleet päässeet perille, jäivät toimittamatta. Pystyimme kertomaan perille toimittamattomia viestejä lähettäneille tai mahdollisille vastaanottajille näiden viestien olemassaolosta. Näille käyttäjille lähetimme henkilökohtaisen ilmoituksen kadonneista viesteistä maanantai-illan aikana. (Itse asiassa viestien sisällötkin olivat tallessa, mutta niitä ei voitu postisalaisuutta rikkomatta yhdistää oikeisiin vastaanottajiin).

Valitamme tapahtunutta.

Kiinteistön tietoliikenneverkon asennustyöt ovat alkaneet. Urakoitsija on laatinut työn etenemisestä oman aikataulun. Olemme poimineet siitä TKTL:ää koskevat osat erilliseksi listaksi. Mahdollisista väliaikaisjärjestelyistä tiedotetaan vielä erikseen.

Uusi hydra on saapunut. Laitteisto on tyypiltään Sun Enterprise 450, jossa on kaksi 300 MHz:n Ultra Sparc II -prosessoria, 512 MB keskusmuistia ja 8 GB levyä. Uusi kone korvaa kaikki nykyiset Solaris-palvelimet (hydra, kypros, keos, leukas). Samassa yhteydessä luovutaan myös vanhojen Sun-työasemien ja X-päätteiden käytöstä.

Kaikkien TKTL:n koneiden käyttäjien tulee vaihtaa salasanansa sekä ssh:n käyttämät avaimet.

Muistin virkistämiseksi tässä ohjeet salasanojen ja ssh-avaimien vaihdosta. Vaihtokehoituksen syynä on ATKK:n Unix-laitteistossa ollut tietoturvaongelma.

Ne TKTL:n tunnukset, joiden voidaan epäillä olleen väärinkäytön kohteena, on suljettu perjantaina 15.5. Tunnuksen avaamiseksi vaadimme ystävällisesti henkilökohtaista käyntiä TKTL:n atk-järjestelmien ylläpidon juttusilla (Teollisuuskatu 23, huone A419 / Auvo Häkkinen, Juha Sievänen tai huone A418 / Kari Mettinen).

Lähiaikoina tapahtuvaa

Palvelimet melkki ja korkeakupu päivitetään tehokkaammiksi (400 MHz Pentium II, 256 MB). Myös opetuskäyttöön tuleva uusi palvelinkone asennetaan samassa yhteydessä. Uuteen palvelimeen tulee Solid Server -tietokantapalvelija sekä opetuskäytön tarpeiden mukainen www-palvelija.

Palvelinkoneet uusittaneen kuluvan viikon lopulla.

Salien D326 ja D327 NT-ympäristöä varten on rakenteilla laitoksen oma toteutus käyttäjien autentikoinnista, jotta käyttäjät voivat logata NT-ympäristöön omalla Linux-tunnuksellaan.

Luokkaan D423 asennetaan zip-asema opiskelijoiden käyttöön.

Kehityshankkeita

Tekninen osasto on laatinut suunnitelmat Vallilan taloverkon kunnostuksesta (parikaapelointi) kesän 1998 aikana.

TKTL:n osalta seuraava kehitysaskel tietoliikenteessä on siirtyä laitoksen oman runkoverkon ja Linux-palvelimien välisissä yhteyksissä 100 Mbit/s nopeuteen. Nykyiset laitteet on liitetty runkoverkkoon 10Mbit/s eetteriliitännällä ja 25Mbit/s tai 155 Mbit/s ATM-liitännällä.

Linux-ympäristö uudistetaan kokonaan elf-pohjaiseksi, ja se tullee perustumaan Debian -ohjelmistopaketteihin.

Julkisten tilojen Windows95 -ympäristöt aiheuttavat jatkuvasti ylimääräistä ylläpitotyötä. Ne korvataan NT:llä. Henkilöhuoneisiin tuleviin koneisiin asennetaan edelleen paremmin henkilökohtaisesti ylläpidettävä Windows95.

Työhuonekoneiden Linux- kotihakemistojen varmistamiseksi varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.

Ongelmia aiheuttavia seikkoja

Delphi 3:n asentamisessa luokan D326 NT:hen on ilmennyt "permissions" -ongelma, jonka syy ei ole vielä selvinnyt. Delphi 3 on asennettuna kahdelle salin A316 Windows95 -koneelle (pajaluoto ja vaihkari).

Linuxin Netscape 4 jättää silloin tällöin jälkeensä tiukassa loopissa prosessoriaikaa syövän jänteen (nimellä netscape4.real). Tilanteen on huomattu syntyvän silloin, kun netscapea on käytetty yhteen menoon pitkän aikaa ja sillä on selattu runsaasti www-sivuja. Tämä viittaa muistinkäytön puutteisiin. Roikkumaan jääneistä toisen käyttäjän omistamasta netscape4.real -prosessista pääsee eroon boottaamalla koneen. Tilannetta helpotetaan siten, että käynnistyessään Netscape asettaa prosessoriajan ylärajaksi 2 tuntia. Ajan täyttyessä roikkumaan jääneen prosessin pitäisi kuolla automaattisesti.

ping-ohjelman käyttö on estetty laitoksen Solaris-koneissa turvaongelmien vuoksi.

Postinlukuohjelma ML varastaa joskus Linuxissa hiiren focuksen, kun ML:n yhteydessä käytetään hiiren leikkaa-liimaa toimintoja. Toiminnan voi palauttaa ennalleen valitsemalla "Insert File" ja avautuvasta ikkunasta edelleen "Cancel", tai klikkaamalla taustan päällä hiiren vasenta näppäintä ja valitsemalla Exit / Restart Fvwm.

Salien D326 ja D327 koneiden NT-ympäristöön voi toistaiseksi logata sisään vain guest-tunnuksella. Käyttäjien autentikoinnin vaatimat paikalliset järjestelyt ovat rakenteilla.

Koneiden hydra ja kypros toiminnassa on satunnaisesti ongelmia, joista voi toipua vain bootilla. Ongelma ilmenee s.e. jonkun tietyn käyttäjän sisäänloggaminen ei enää onnistu. Kustakin yrityksestä järjestelmään jää hengailemaan sitkeä käyttäjän prosessi, jota ei edes root saa tapetuksi. Ongelman syytä ei ole pystytty selvittämään, eikä Sunin vikatietokannastakaan löydy selvitystä ongelmaan.

Vanhoja tiedotteita

1995, 1996, 1997

98-01-05 98-01-12 98-01-19 98-01-26 98-02-02 98-02-09 98-02-16 98-02-23 98-03-02 98-03-09 98-03-16 98-03-23 98-03-30 98-04-06 98-04-27 98-05-04 98-05-11 98-05-18 98-05-26


Auvo.Hakkinen@cs.Helsinki.FI