Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 127 - 15.2.1999 - PÄIVITETÄÄN TAVALLISESTI KERRAN VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
[ Vastaikään tapahtunutta ] [ Lähiaikoina tapahtuvaa ]
[ Kehityshankkeita ] [ Ongelmia aiheuttavia seikkoja ] [ Vanhoja tiedotteita ]


Vastaikään tapahtunutta

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen verkko jakautui kahteen osaan lauantaina 13.2. klo 9 jälkeen ATM-kytkimen vikaantumisen vuoksi. Verkko uudelleenjärjesteltiin klo 12 siten, että suurin osa laitteista on jälleen saavutettavissa. Joitakin atk-luokkia ja "old-hydra" ovat edelleen verkon ulkopuolella.

Verkko pyritään saamaan kokonaisuudessaan käyttöön maanantaina 15.2.

Linux-päivitys #55 on käynnistynyt lauantaina 6. helmikuuta.

Hydrassa lähetetyt pelkällä mail-ohjelmalla (ei esimerkiksi pine-ohjelmalla) lähetetyt postit, joiden osoitteessa ei ole ollut domain-osuutta, ovat jääneet paikallisiksi. Vastaanottajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti ja järjestelmä on korjattu.

HENKILÖSTÖASIAA

TKTL:n atk-tehtävien hoidossa on tapahtunut vuoden lopulla ja vaihteessa muutoksia. Joukkomme on nyt seuraavanlainen:

  • Mustafa Abdulla huolehtii NT- ja Windows-järjestelmistä. Mustafan työajat selviävät työsuunnitelmasta.
  • Jani Jaakkolan toimialaan kuuluvat Linux-järjestelmän ylläpito, pneuma-, samba-, Solaris-palvelut, sekä Solid-tietokantapalvelut.
  • Mikael Jokelan toimialaan kuuluvat Linux-järjestelmät, palvelimet, tietoliikenneverkko ja varmistuskopiot. Mikael osallistuu myös Solaris-järjestelmästä huolehtimiseen.
    Mikaelin työajat selviävät työsuunnitelmasta.
  • Lea Kutvonen huolehtii käyttöluvista ja tuottaa uutta käyttöopasta, sekä huolehtii atk-järjestelmään liittyvästä tiedottamisesta.
  • Petri Kutvonen kantaa päävastuun laitoksen atk-toiminnasta ja sen suunnittelusta, atk-turvallisuudesta, ja laite- ja ohjelmistohankinnoista. Hän huolehtii myös Linux-järjestelmän kehitysstrategioista.
  • Juhana Mattila osallistuu NT- ja Windows-järjestelmien ylläpitoon. Juhanan työajat selviävät työsuunnitelmasta..
Ryhmän säännöllinen tapaamisaika kevätkaudella on maanantaisin klo 9.00 - 11.00.

Laboratorioon B439 on hankittu äänipostijärjestelmä rikkoutuneen puhelinvastaajan tilalle.

Joidenkin työasemien kellot ovat ajutuneet pois ajasta. Työasemat synkronoivat kellonsa bootissa palvelinkoneilta, jotka puolestaan seuraavat tarkasti maailmankelloa. Mikäli kello ei ole ajassa, käyttäjä itse voi komentaa "timesync", jolloin kello synkronoidaan.

Laitoksen oma tietokantapalvelin tietokantapalvelin on otettu koekäyttöön.

Solid-ohjelmiston ylläpidosta ja tietokannan käyttäjätunnuksista vastaa Jani Jaakkola.

KÄYTTÖOIKEUSSÄÄNNÖSTÖSSÄ MUUTOKSIA

Erillisillä opinto-oikeuksilla opiskelevien henkilöiden käyttäjätunnukset atk-osaston koneissa ovat syksystä 1998 lähtien olleet maksullisia. Laitos ei maksa näitä kuluja vaan maksu kohdistuu opiskelijalle itselleen.

Ennen uutta säännöstä annetut tunnukset säilyvät voimassaoloaikansa loppuun maksuttomina, mutta mahdollisen uuden opinto-oikeusjakson jälkeen tunnus siirtyy maksulliseksi.

Tässä erillisen opinto-oikeuden nimikkeellä tarkoitetaan opiskelijoita, joilla on erillinen, tiedekunnan myöntämä opinto-oikeus esimerkiksi yhden kurssin tai vaikkapa cum laude -kokonaisuuden suorittamiseksi. Näiden opintojen tavoitteena ei ole tutkinto. Erillisopiskelijat saavat atk-osastolta ns. "minitunnuksen", jolla pääsee käyttämään koneita, mutta tunnus on muotoa eri_1234 eikä henkilökohtaisia postialiaksia tueta.

Erillisen opinto-oikeuden haltija voi vaihtoehtoisesti saada laitoksen omaan järjestelmään maksuttoman tunnuksen. Tätä tunnusta ei kuitenkaan voi käyttää esimerkiksi modeemin välityksellä kotoa käsin.

JOO-opiskelijat voivat saada atk-osastolta ja laitokselta "minitunnuksen", jolla pääsee käyttämään koneita, mutta tunnus on muotoa eri_1234 eikä henkilökohtaisia postialiaksia tueta. JOO-opiskelijoiden kustannukset hoidetaan korkeakoulujen välisellä vastavuoroisuusperiaatteella.

Avoimen yliopiston opiskelijat voivat saada atk-osastolta ja laitokselta "minitunnuksen", jolla pääsee käyttämään koneita, mutta tunnus on muotoa avo_1234 eikä henkilökohtaisia postialiaksia tueta. Tunnukseen liittyvät kustannukset ovat joko avoimen yliopiston tai opiskelijan itsensä vastuulla.

Uusi digikamera ja värikirjoitin ovat käytettävissä.

Digikameralla kuvataan aluksi henkilökunnan esittelytaulusta uusi versio. Kamera on varauskirjalla lainattavana atk-ylläpitoryhmän jäsenten kautta. Etusija kameran käyttöön on mm. laitoksen tilaisuuksiin liittyvissä tapauksissa.

Värikirjoitin on käytettävissä Linux-puolella. Kirjoittimen tunniste on ps5.

Kalvoja värikirjoittimella voi tulostaa komennolla "lpr -l -P5". Tällöin kansilehti tulostuu paperille ja loput tulosteesta kalvoille. Kalvoja ei pidä sijoittaa muualle kuin erilliseen kalvolokeroon. ERITYISESTI ON HUOMATTAVA, ETTÄ KIRJOITTIMEEN EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA SAA LAITTAA MUITA KUIN KIRJOITTIMEN OMIA ERIKOISKALVOJA. Kaikki muut kalvotyypit pilaavat kirjoittimen.

Lähiaikoina tapahtuvaa

Yliopisto on tehnyt sopimuksen Corel-ohjelmistoista ja luopunut vastaavasta Microsoftin kampuslisenssistä. TKTL:n laitoksella tämä näkyy lisääntyvinä Corel-asennuksissa. Käyttöönotettavista palveluista tiedotetaan myöhemmin yksityiskohtaisemmin.

Seuraava Linux-päivitys #55 tulee sisältämään mm. korjauksia profilointityökaluihin.

Julkisten tilojen Windows95 -ympäristöt aiheuttavat jatkuvasti ylimääräistä ylläpitotyötä. Ne korvataan NT:llä. Henkilöhuoneisiin tuleviin koneisiin asennetaan edelleen paremmin henkilökohtaisesti ylläpidettävä Windows97.

Luokkaan A411 on asennettu 333MHz Pentium II -koneet, joissa on käytettävissä Linux ja Windows NT. Windows NT on toistaiseksi koekäytössä guest-tunnuksella NT-ympäristöä varten on rakenteilla laitoksen oma toteutus käyttäjien autentikoinnista, jotta käyttäjät voivat logata NT-ympäristöön omalla Linux-tunnuksellaan. Tämän järjestelyn käyttöönotto lähestyy ...

Saliin B438 asennetaan CDRW (kirjoittava CD-asema) ja yksi zip-asema.

Kehityshankkeita

Turvallisempiin protokolliin siirtyminen

Laitoksella on tavoitteena asteittain siirtyä käyttämään turvallisempia protokollia. Mitään yhtäkkistä vaihdosta ei ole tarkoitus tehdä: Aikataulu muotoutuu saatavilla olevien teknisten ratkaisujen puitteissa, sekä laitoksen tiiviimpien yhteistyökumppanien aikatauluihin sovittaen.

Protokollista telnet, rlogin, rsh, ja rcp luovutaan vähitellen. Niitä korvaamaan tulevat ssh-pohjaiset ratkaisut.

Työhuonekoneiden Linux- kotihakemistojen varmistamiseksi varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.

Ongelmia aiheuttavia seikkoja

Netscape ei kykene luotettavasti asettamaan JavaScriptiä pois päältä.

Osa käyttäjäkunnasta lukee postinsa Netscapella. Tässä olisi mukavaa, jos salasanan voisi jättää talletettavaksi -- mutta talletusmenettely on liian "selväkielinen". Koska salasanaa ei jälkeenkäänpäin saa poistettua Netscapen alustustiedostosta, on salasanan talletusmahdollisuus jouduttu turvallisuussyistä poistamaan kokonaan.

Linuxin Netscape 4 jättää silloin tällöin jälkeensä tiukassa loopissa prosessoriaikaa syövän jänteen (nimellä netscape4.real). Tilanteen on huomattu syntyvän silloin, kun netscapea on käytetty yhteen menoon pitkän aikaa ja sillä on selattu runsaasti www-sivuja. Tämä viittaa muistinkäytön puutteisiin. Roikkumaan jääneistä toisen käyttäjän omistamasta netscape4.real -prosessista pääsee eroon boottaamalla koneen. Tilannetta helpotetaan siten, että käynnistyessään Netscape asettaa prosessoriajan ylärajaksi 2 tuntia. Ajan täyttyessä roikkumaan jääneen prosessin pitäisi kuolla automaattisesti.

Delphi 3:n asentamisessa luokan D326 NT:hen on ilmennyt "permissions" -ongelma, jonka syy ei ole vielä selvinnyt. Delphi 3 on asennettuna kahdelle salin A316 Windows95 -koneelle (pajaluoto ja vaihkari).

Postinlukuohjelma ML varastaa joskus Linuxissa hiiren focuksen, kun ML:n yhteydessä käytetään hiiren leikkaa-liimaa toimintoja. Toiminnan voi palauttaa ennalleen valitsemalla "Insert File" ja avautuvasta ikkunasta edelleen "Cancel", tai klikkaamalla taustan päällä hiiren vasenta näppäintä ja valitsemalla Exit / Restart Fvwm.

Salien D326 ja D327 koneiden NT-ympäristöön voi toistaiseksi logata sisään vain guest-tunnuksella. Käyttäjien autentikoinnin vaatimat paikalliset järjestelyt ovat rakenteilla.

Aikaisemmat numerot

1995, 1996, 1997, 1998, 1999


Lea.Kutvonen@cs.Helsinki.FI