Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 130 - 15.3.1999 - PÄIVITETÄÄN TAVALLISESTI KERRAN KAHDESSA VIIKOSSA MAANANTAISIN

Sisällys
[ Vastaikään tapahtunutta ] [ Lähiaikoina tapahtuvaa ]
[ Kehityshankkeita ] [ Ongelmia aiheuttavia seikkoja ] [ Vanhoja tiedotteita ]


Vastaikään tapahtunutta

Linux-päivitys #57 käynnistyi perjantaina 12.3. 1999. Päivitykseen sisältyy mm. uusi Netscape, ML-postiohjelman tehostus, ja WordPerfect-tekstinkäsittelyn parempi integrointi laitoksen Linux-järjestelmään.

Uusi levypalvelin ryhmähakemistojen jakoon

Laitoksella on otettu käyttöön uusi W95- ja NT-levypalvelin melkin levypalvelimen rinnalle. Palvelimen tarkoituksena on mahdollistaa ryhmähakemistojen helpompi ja nopeampi käyttö W95 ja NT-ympäristöissä.

Ryhmähakemistot saa käyttöönsä Network Neighborhood-listasta palvelimen GROUP alta ja/tai polulta \\group\[ryhmän nimi]. Käyttäjätunnuksena käytetään omaa käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Palvelimella on seuraavat melkin palvelimesta poikkeavat ominaisuudet:

  • Luotujen tiedostojen ryhmäksi tulee se ryhmä jonka levyjako oli kyseessä.
  • Vain ryhmään kuuluvat voivat ottaa levyjaon käyttöön.
  • Luotuihin tiedostoihin tulee ryhmälle automaattisesti luku- ja kirjoitusoikeus (g+rw).
  • Luotuihin hakemistoihin tulee ryhmälle automaattisesti luku-, kirjoitus- ja läpikulkuoikeus, sekä Unix-bitti, joka kertoo että hakemistoon luotaviin uusiin tiedostoihin Unix-puolella tulee omistajaksi hakemiston ryhmä (g+rwxs).
  • Symlinkit ryhmähakemiston ulkopuolelle eivät toimi (turvallisuussyistä).
  • Palvelin on huomattavasti nopeampi kuin melkin vastaava levypalvelin.

Linux-päivitys #56 on tehty viikolla 9. Päivitykseen tuli mm. postiohjelman pine uusi versio (4.10), korjauksia langattomien verkkokorttien ajureihin, ja WordPerfect 8.0 for Linux.

Luokan D326 NT-asennus on valmis. Käyttö tapahtuu guest-tunnuksella, tulostus toimii.

Lähiaikoina tapahtuvaa

Yliopisto on tehnyt sopimuksen Corel-ohjelmistoista ja luopunut vastaavasta Microsoftin kampuslisenssistä. TKTL:n laitoksella tämä näkyy lisääntyvinä Corel-asennuksissa. Käyttöönotettavista palveluista tiedotetaan myöhemmin yksityiskohtaisemmin.

Julkisten tilojen Windows95 -ympäristöt aiheuttavat jatkuvasti ylimääräistä ylläpitotyötä. Ne korvataan NT:llä. Henkilöhuoneisiin tuleviin koneisiin asennetaan edelleen paremmin henkilökohtaisesti ylläpidettävä Windows97.

Luokkaan A411 on asennettu 333MHz Pentium II -koneet, joissa on käytettävissä Linux ja Windows NT. Windows NT on toistaiseksi koekäytössä guest-tunnuksella NT-ympäristöä varten on rakenteilla laitoksen oma toteutus käyttäjien autentikoinnista, jotta käyttäjät voivat logata NT-ympäristöön omalla Linux-tunnuksellaan. Tämän järjestelyn käyttöönotto lähestyy ...

Kehityshankkeita

Turvallisempiin protokolliin siirtyminen

Laitoksella on tavoitteena asteittain siirtyä käyttämään turvallisempia protokollia. Mitään yhtäkkistä vaihdosta ei ole tarkoitus tehdä: Aikataulu muotoutuu saatavilla olevien teknisten ratkaisujen puitteissa, sekä laitoksen tiiviimpien yhteistyökumppanien aikatauluihin sovittaen.

Protokollista telnet, rlogin, rsh, ja rcp luovutaan vähitellen. Niitä korvaamaan tulevat ssh-pohjaiset ratkaisut.

Työhuonekoneiden Linux- kotihakemistojen varmistamiseksi varataan levytilaa ja myös ohjelmistoa on jo kehitelty.

Ongelmia aiheuttavia seikkoja

Netscape ei kykene luotettavasti asettamaan JavaScriptiä pois päältä.

Osa käyttäjäkunnasta lukee postinsa Netscapella. Tässä olisi mukavaa, jos salasanan voisi jättää talletettavaksi -- mutta talletusmenettely on liian "selväkielinen". Koska salasanaa ei jälkeenkäänpäin saa poistettua Netscapen alustustiedostosta, on salasanan talletusmahdollisuus jouduttu turvallisuussyistä poistamaan kokonaan.

Linuxin Netscape 4 jättää silloin tällöin jälkeensä tiukassa loopissa prosessoriaikaa syövän jänteen (nimellä netscape4.real). Tilanteen on huomattu syntyvän silloin, kun netscapea on käytetty yhteen menoon pitkän aikaa ja sillä on selattu runsaasti www-sivuja. Tämä viittaa muistinkäytön puutteisiin. Roikkumaan jääneistä toisen käyttäjän omistamasta netscape4.real -prosessista pääsee eroon boottaamalla koneen. Tilannetta helpotetaan siten, että käynnistyessään Netscape asettaa prosessoriajan ylärajaksi 2 tuntia. Ajan täyttyessä roikkumaan jääneen prosessin pitäisi kuolla automaattisesti.

Postinlukuohjelma ML varastaa joskus Linuxissa hiiren focuksen, kun ML:n yhteydessä käytetään hiiren leikkaa-liimaa toimintoja. Toiminnan voi palauttaa ennalleen valitsemalla "Insert File" ja avautuvasta ikkunasta edelleen "Cancel", tai klikkaamalla taustan päällä hiiren vasenta näppäintä ja valitsemalla Exit / Restart Fvwm.

Salien D326 ja D327 koneiden NT-ympäristöön voi toistaiseksi logata sisään vain guest-tunnuksella. Käyttäjien autentikoinnin vaatimat paikalliset järjestelyt ovat rakenteilla.

Aikaisemmat numerot

1995, 1996, 1997, 1998, 1999


Lea.Kutvonen@cs.Helsinki.FI