TKTL:n Atk-uutiset extra 21.1.2004 (01/2004)
(The IT News extra is available only in Finnish due to limited resources. We are sorry.)

Linux kotitietokoneeseen

Sisältö


Yleistä

Linux Linux on hyvä valinta kotitietokoneen käyttöjärjestelmäksi! Moni aktiivinen tietokoneen käyttäjä onkin jo asentanut Linuxin kotiin, mutta monet muut eivät ole vielä tarttuneet tähän turvalliseen, toimivaan, edulliseen ja vanhojen Windows-tiedostojen kanssa yhteensopivaan vaihtoehtoon. TKTL:n Atk-uutiset neuvoo nyt, miten jokainen PC-tietokoneen omistaja voi helposti tutustua Linuxiin ja ottaa sen käyttöön.

Linux-käyttöjärjestelmää on käytetty yliopiston tietokoneissa hyvin kokemuksin jo yli kymmenen vuotta. Tästä kerrotaan esimerkiksi Tietotekniikkaosaston Atk-lehden artikkelissa Linux Tietojenkäsittelytieteen laitoksella.

Mikä käyttöjärjestelmä on paras kotitietokoneeseen? Vastaus tähän kysymykseen riippuu kunkin käyttäjän omista tarpeista. TKTL edistää Linuxin käyttöä, koska Linux tukee laitoksella opiskelua ja työskentelyä sekä edistää etäkäytön tietoturvaa. Muun muassa seuraavia asioita kannattaa ajatella: Toisaalta Linuxia ei ehkä kannata asentaa seuraavista syistä: Vastuunrajausilmoitus: TKTL:n Atk-uutiset tarjoaa tämän verkkosivun siinä toivossa, että se helpottaa kotitietokoneiden käyttöä ja sitä kautta tukee opiskelua ja työtehtäviä sekä edistää tietoturvaa. Emme kuitenkaan tarjoa tukea kotitietokoneilla tehtäviin asennuksiin tai käyttöön. Tällä verkkosivulla esitetyt väitteet perustuvat toimituksen suorittamiin koeasennuksiin. Emme vastaa väitteiden todenperäisyydestä muissa ympäristöissä tai tilanteissa. Atk-uutisissa esiintyvät yritysten ja tuotteiden nimet ja logot saattavat olla niiden omistajayritysten tai -henkilöiden tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Linuxin kokeileminen

Linux Linuxia voi kokeilla kotitietokoneessa Knoppix-jakeluversion avulla. Knoppix on CD-levyltä käynnistettävä käyttöjärjestelmä, jota ei tarvitse lainkaan asentaa. Tietokoneen käynnistyessä Knoppix tunnistaa laitteiston ja tekee tarvittavat asetukset automaattisesti. Knoppix ei muokkaa tietokoneen entistä kokoonpanoa, joten Linuxin kokeileminen Knoppixilla on helppoa ja huoletonta. Knoppix poistetaan yksinkertaisesti poistamalla CD-levy asemasta.

CS Linuxista tuttu KDE-käyttöympäristö latautuu Knoppixissa automaattisesti. Tietokoneen kiintolevyllä olevia Microsoft Office ja muita dokumentteja voi avata esimerkiksi Openoffice.org-ohjelmistolla. Kiintolevyllä olevien tiedostojen muokkaus on mahdollista sallia, jos käyttäjä niin haluaa. Dokumentteja voi myös tallettaa vaikkapa verkkoon, levykkeelle tai USB-liitäntään kytketylle muistikortille. Knoppix-CD:lle on pakattu kattava joukko perussovelluksia, jotka on helppo löytää MS Windowsin Start-valikkoa vastaavasta K-valikosta.

Knoppix-CD:n voi luoda itselleen CS Linuxissa komennolla /opt/misc/bin/create-knoppix-cd. Tähän tarvitaan yksi tyhjä CD-R/RW-levy (*). Tarvittavat tiedostot voi myös ladata Tietotekniikkaosaston palvelimelta tai Knoppixin verkkosivuilta. (*) Tietojenkäsittelytieteen laitosta lähin paikka, josta voi ostaa tyhjiä CD-levyjä, on telealan myymälä osoitteessa Elimäenkatu 17 (1. krs). Tarkista sijainti Helsingin opaskartasta. TKTL:n henkilökunta voi noutaa CD-levyjä huoneesta A420.

Linux-jakelun valinta

TKTL:n Atk-uutisten toimitus arvioi muutamia Linux-jakeluja puolueettomista lähtökohdista - tarkoituksena löytää Helsingin yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan kotitietokoneisiin parhaiten sopiva jakelu. Arvioinnissa keskeisimpiä kriteerejä olivat: Suosittelemme yliopistolaisille kotikäyttöön joko Suse Linuxia tai UHL:ää (Tietotekniikkaosaston Linux-työasemaprojekti). Jos on käytössä yliopiston verkkoyhteys (esimerkiksi Hupnet), kannattaa valita UHL, muuten Suse Linux.

Seuraava taulukko kertoo jakelujen keskeiset erot sekä muut maininnan arvoiset ominaisuudet:

 Suse LinuxUHL
Asennus Helppo! Next-valinnalla eteenpäin, vain kahdessa kohdassa täytyy muuttaa jotain. Hyvät avustustekstit. Laitteisto tunnistetaan automaattisesti. Asennusohjelma osaa pienentää mahdollista Windows-levyosiota. Helpohko (jos on laajakaistainen verkkoyhteys). Paljon valintoja monessa vaiheessa, mutta kaikkiin osaa vastata. Videokortti ei toiminut automaattisesti. Asennus mahdollista vain verkon kautta.
Käytettävyys Hyvä! KDE:ssa mainiosti jäsennelty K-valikko. Yast2-hallintaohjelmalla asetusten muokkaaminen helppoa. USB-muisti toimii ja kuvake ilmestyy työpöydälle automaattisesti. Melko hyvä (yliopiston verkossa).
Turvallisuus Hyvä! Mitään ylimääräisiä palveluja ei ole päällä. Asennuksen lopuksi haetaan tietoturvapäivitykset verkosta, ja samalla voi ottaa käyttöön automaattiset päivitykset. Hyvä! Oletuksena tulee päälle palomuuri, jossa on sopivan tiukat säännöt. Asennuksessa tulevat mukana tietoturvapäivitykset, ja automaattiset päivitykset ovat oletuksena päällä (mutta toimivat vain yliopiston verkossa). Kaikki päivitykset tuottaa yliopisto, joten palvelu on varmaa.
Ohjelmavalikoima Hyvä! Personal editionista tosin puuttuu kaikenlaisia ohjelmia, mutta RPM-paketit voi noutaa maksutta Susen FTP-palvelimelta. Hyvä!
Yliopiston palvelujen tuki HY:n juurivarmenne asennettava itse. HY-TV ei toimi ilman Realplayer9-koodekkien asennusta ohjelmajakelusta. Hyvä! HY:n juurivarmenne asennettu valmiiksi. HY-TV toimii.
Hinta/saatavuus Suse Linux Personal 9.0 ostettava kaupasta, hinta noin 70 euroa. Mukana tulee 3 CD:tä, manuaali ja sähköpostituki. Verkkoasennus on maksuton mutta hankalampi. Yliopisto tarjoaa maksuttomana palveluna. Vain verkkoasennus ja vain yliopiston verkossa.

Fedoraa ei voida suositella, koska sille luvataan tietoturvapäivitykset vain muutamaksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen järjestelmä olisi päivitettävä seuraavaan Fedoran pääversioon. Atk-uutisten toimitus katsoi, että tätä ei voida edellyttää kotikäyttäjiltä. Tosin myös UHL perustuu lopetettuun Red Hat Linuxiin ja Fedoraan, mutta UHL:ssa loppukäyttäjä saa kaiken automaattisesti.

Useita jakeluja, esimerkiksi Debiania, ei voida suositella niiden asennuksen vaikeuden vuoksi. Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on oma Linux-jakelu CS Linux, joka on suunniteltu käytettäväksi vain TKTL:n omilla laitteilla.

Linuxin asentaminen kiintolevylle

Linux Seuraavaksi annetaan muutamia neuvoja Linuxin asennukseen, ensin Susen, sitten UHL:n.

Suse Linuxin asennus

Ennen asennusta on hankittava Suse Linux Personal 9.0 -paketti, joka maksaa noin 70 euroa. Jos tietokoneessa on ennestään esimerkiksi Windows, Susen asennusohjelma osaa pienentää Windows-osiota. On suositeltavaa tehdä tärkeistä tiedostoista varmuuskopiot siitä huolimatta.

Asennus etenee enimmäkseen next-valinnoilla, ja kaikki on dokumentoitu sekä manuaalissa että asennusohjelmassa. Vähintään seuraavat muutokset on tehtävä oletusvalintoihin: Asennuksen loppuvaiheessa olisi hyvä olla laajakaistainen verkkoyhteys, koska silloin ladataan kaikki tietoturvapäivitykset Susen FTP-palvelimelta. Modeemilla lataaminen kestää erittäin kauan. Toki päivitykset voi esimerkiksi tallettaa verkosta CD:lle ja asentaa käsin.

Verkkoasennus on maksuton, mutta se on vaikeampi. Käynnitys-CD on ladattava verkosta ja poltettava itse. Verkkokortin ajuri on ladattava manuaalisesti. Kun Atk-uutisten toimitus kokeili verkkoasennusta, se päättyi virheilmoitukseen "Software. Cannot read package data from installation media. Media error?". Kokeile ihmeessä paremmalla onnella!

Asennuksen jälkeen puuttumaan jääneet paketit voi hakea Susen toisio-FTP-palvelimelta, elleivät ne ole asennus-CD:llä. Suse käyttää RPM-paketteja, kuten UHL.

UHL:n asennus

Ennen asennusta kannattaa tutustua asennusta koskevaan pikaohjeeseen (linkki toimii vain yliopiston verkossa). Asennusohjeen mukaan luodaan asennus-CD. Tähän tarvitaan yksi tyhjä CD-R/RW-levy. Tietojenkäsittelytieteen laitosta lähin paikka, josta voi ostaa tyhjiä CD-levyjä, on telealan myymälä osoitteessa Elimäenkatu 17 (1. krs). Tarkista sijainti Helsingin opaskartasta. TKTL:n henkilökunta voi noutaa CD-levyjä huoneesta A420.

UHL:ia asennettaessa tietokoneessa pitää olla tyhjä kiintolevy tai sellaisia levyosioita, jotka voidaan poistaa asennuksen aikana.

Asennus etenee helposti ainakin, jos valitsee kiintolevyn aiemman sisällön ylikirjoittavan yliajo-vaihtoehdon. Asennusohjelma kyselee kaikenlaista, mutta kaikkeen osannee vastata kysymysten ja ohjeiden huolellisella lukemisella. Kaikki tiedostot ladataan verkosta, joten nopea verkkoyhteys on valttia. Samalla saadaan kaikki uusimmat tietoturvapäivitykset.

TKTL:n Atk-uutisiin

atk-uutiset@cs.helsinki.fi