Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu

581359
5
Ohjelmistojärjestelmät
Syventävät opinnot
Kurssilla käsitellään ohjelmiston laadun komponentteja ja niiden mittaamista sekä eräitä keskeisiä ohjelmistoprosessimalleja.

Koe

06.05.2015 16.00 B123
Vuosi Lukukausi Päivämäärä Periodi Kieli Vastuuhenkilö
2015 kevät 10.03-30.04. 4-4 Suomi Antti-Pekka Tuovinen

Luennot

Aika Huone Luennoija Päivämäärä
Ti 16-18 C222 Antti-Pekka Tuovinen 10.03.2015-30.04.2015
To 16-18 C222 Antti-Pekka Tuovinen 10.03.2015-30.04.2015

Information for international students

This course is taught in Finnish only.

Yleistä

19.5.

Kurssikoe on arvosteltu. Tulokset piakkoin Oodissa ja osasuoritukset näkyvissä tulostietopalvelu TIKLIssä. Koe meni varsin hyvin.

 

Kokeista

Kokeet -kurssisivulla ohjeistus kokeista ja lista koekysymyksistä. Kotitehtävän palautuksen takaraja on 14.5. klo 9:00. Jos on jotain epäselvää, kysymykset sähköpostilla luennoijalle.

Poikkeuksia kurssin aikatauluuun

  • Torstaina 19.3. ei harjoitustilaisuutta
  • Torstaina 2.4. ei harjoitusta eikä tiistaina 7.4. luentoa (pääsiäistauko)
  • Torstaina 30.4. ei harjoitustilaisuutta. Viimeinen luento on tiistaina 28.4.

Vierailuesitelmä 2

Tiistaina 28.4. Simo Mäkinen (HY/Tktl) kertoo N4S-hankkeessa tehdystä refaktorointitutkimuksesta.

Vierailuesitelmä

Tiistain luennolla 14.4. Pekka Forselius (FiSMA ry., 4sumpartners) pitää esitelmän aiheesta "Projektien koon, tuottavuuden ja laadun mittaus ja hallinta käytännössä"

Yleistä

Kurssin sisältö, tavoitteet ja opetusmenetelmät tulevat muuttumaan aikaisemmasta (katso kurssin esittely). Eri prosessimallien esittely ja vertailu supistuu. Pääpaino on ohjelmiston laadun ymmärtämisessä ja arvioinnissa/mittaamisessa sekä laadun systemaattisessa kehittämisessä. Kurssilla ei käytetä mitään yhtä tiettyä kurssikirjaa vaan kokoelmaa eri tyyppisiä lähteitä. Luentodiat muodostavat materiaalin rungon.

Kurssille ilmoittaudutaan Jono -ryhmään. Kurssilla ei ole erikseen laskuharjoituksia, vaan torstain luentokerta käytetään luennoijan lyhyisiin alustuksiin eri aiheista ja tilaisuudessa jaettavien tehtävien työstämiseen pienryhmissä ja niiden yhteisteen läpikäyntiin ja keskusteluun.  Tiistain varsinaisella luennolla ilmoitetaan materiaali, johon tehtävät pohjautuvat. Materiaaliin, esimerkiksi tutkimusartikkeliin, on tarkoitus itsenäisesti perehtyä ennen torstain tilaisuutta. Harjoitustilaisuuteen osallistumisesta saa kurssin suorituspisteitä (vrt. laskareista saatavat pisteet). Yhden poissaolon voi korvata luennoijan kanssa erikseen sovittavalla kirjallisella tehtävällä.

Kurssin suorittaminen

Kurssilla on kurssikoe, joka sisältää kotitehtävän. Kotitehtävä tehdään itsenäisesti ja palautetaan sähköpostilla viimeistään viikko kurssikokeen jälkeen. Erilliskokeissa ei ole kotitehtävää.

Torstain harjoitustilaisuuteen osallistumisesta saa myös suorituspisteitä, 2p kerta (kuitenkin enintään 6p).

Kirjallisuus ja materiaali

Kurssilla ei käytetä mitään yhtä tiettyä kurssikirjaa vaan kokoelmaa eri tyyppisiä lähteitä (katso luettelo "Lähteitä" alisivulta). Luentodiat muodostavat materiaalin rungon.