Ohjelmistojen testaus

581361
5
Ohjelmistojärjestelmät
Syventävät opinnot
Kurssin tavoitteena on perehdyttää opiskelijat ohjelmistojen testauksen yleisiin periaatteisiin, menetelmiin ja prosesseihin. Kurssilla käsitellään myös modernien ohjelmistojen testauksen joitakin erityispiirteitä.

Koe

12.05.2016 16.00 B123
Vuosi Lukukausi Päivämäärä Periodi Kieli Vastuuhenkilö
2016 kevät 15.03-05.05. 4-4 Suomi Antti-Pekka Tuovinen

Luennot

Aika Huone Luennoija Päivämäärä
Ti 16-18 CK112 Antti-Pekka Tuovinen 15.03.2016-05.05.2016
To 16-18 D122 Antti-Pekka Tuovinen 15.03.2016-05.05.2016

Ilmoittautuminen tälle kurssille alkaa tiistaina 16.2. klo 9.00. Kaikki ilmoittautuvat ryhmään 99!

HUOM! LUENNOT TIISTAISIN AUDITORIOSSA CK112!

Registration for this course starts on Tuesday 16th of February at 9.00.

Information for international students

This course is taught in Finnish. Taking a separate exam in English is possible.

Yleistä

25.7. Uusinta- ja erilliskokeen 21.6. tulokset eivät olleet vielä siirtyneet oodiin kokeen myöhäisen ajankohdan ja henkilökunnan lomien vuoksi, mutta tällä viikolla opintosuoritusten pitäisi oodiinkin ilmaantua.

25.5. Kurssi on arvosteltu. Tulokset näkyvät jo Tiklissä ja Oodissa oletettavasti torstaina 27.5. Kannattaa tarkistaa omalta osalta, että tehdyt laskaritehtävät on oikein kirjattu (Moodlen arvion mukaan). Olen jo muutaman kirjausvirheen korjannut. Valitettavasti niitä aina tulee, kun käsin joutuu syöttämään monia tietoja eri järjestelmiin :(

4.5. Koekysymykset löytyvät nyt omalta sivultaan (Koekysymykset). Lisään vielä laskaritehtävät ja mallivastaukset omalle sivulleen tänne.

4.5. Kurssin koe on samaan aikaan kuin Käyttöjärjestelmien koe, ja jotkin opiskelijat ovat kertoneet haluavansa tehdä molemmat kokeet samaan aikaan. Kokeiden järjestäjä on luvannut ottaa mukaan tämän kurssin koetilaisuuteen (saliin B123)  mukaan myös Käyttöjärjestelmien kurssikokeen kysymyksiä, joten halukkaat voivat yrittää tehdä molemmat kokeet. Kurssistahan on myös uusintakoe (tarkista aika ja paikka kesän erilliskokeiden listasta ja uudestaan pari viikkoa ennen koetta - ajat ja paikat saattavat muuttua).

27.4. Tiistain 26.4. luentokerran korvaava itse luettava materiaali sekä kinkki katsottavaan videoon löytyvät Luennot -sivun taulukosta kyseisen päivämäärän kohdalta.

25.4. Viimeinen luento on tiistaina 3.5. Torstaina 5.5. ei ole harjoituksia (helatorstai). 6. harjoitusten palautuksen aikaraja on poikkeuksellisesti vasta perjantai 6.5. klo 09:00, jonka jälkeen palautus sulkeutuu. Kysymyksistä osa liittyy viimeisen luennon asioihin ja kun sattuu Wappu ja helatorstaikin tähän väliin, niin sen vuoksi pidennetty palautusaika.

20.4. Tiistaina 26.4. ei ole luentoa. Luento korvataan myöhemmin ilmoitettavan nettivideon katselulla ja kurssikirjan ja diojen lukemisella. Aiheena on tutkiva testaus (explorative testing), josta löytyy runsaasti hyvää materiaalia netistä. Valitsen jonkun hyvän esityksen katsottavaksi aiheesta ja laitan linkin tähän sekä luentomateriaalit -taulukkoon.

20.4. Kurssikirja ei ole ollut saatavilla viime viikonloppuna Dawsoneran sivuilta. Tilaus oli päässyt loppumaan kirjaston asiaa huomaamatta. Jatkossa näin ei pitäisi tapahtua. Kirjasto pahoittelee aiheutunutta haittaa. 

14.3. Huom! Tiistain luennot on siirretty auditorioon CK112 suuren osanottajamäärän vuoksi. Torstain laskaripaja on edelleen salissa D122.

Kurssi noudattelee sisällöltään kevään 2013 kurssia. Kurssikirjasta on käytössä uudempi versio (4. painos).

Kurssin työskentelytavoista tarkemmin alla.

Kurssin suorittaminen

Kurssi suoritetaan kurssikokeella tai erilliskokeella. Viikottaisten tehtävien tekemisestä saa suorituspisteitä, jotka lasketaan mukaan arvosteluun kurssi- ja uusintakokeen yhteydessä (ei siis erilliskokeessa). Pisteet kertyvät seuraavasti:

  • 1 - 4 tehtyä tehtävää = 1 piste
  • 5 - 6 tehtyä tehtävää = 2 pistettä
  • 7 - 8 tehtyä tehtävää = 3 pistettä
  • ....
  • 24 - 26 tehtyä tehtävää = 12 pistettä

Eli ensimmäisen suorituspisteen saa, kun on tehnyt vähintään 4 tehtävää, minkä jälkeen pisteet alkavat kertyä tahtiin: 2 tehtävää -> 1 piste.     

Kurssilla on Moodle-alue, jossa viikotehtävät julkaistaan ja jonne vastaukset palautetaan. Kurssilla ei ole varsinaisia laskuharjoitustilaisuuksia, vaan tehtävien ratkaisut käydään yhteisesti läpi tiistain luennolla. Torstain luentokerta on paja-tyyppinen tilaisuus, jonne voi tulla tekemään tehtäviä itsekseen tai kaverin kanssa ja kysyä tarvittaessa ohjaajalta neuvoa. Kurssilla on siis vain yksi varsinainen luento, jossa käydään läpi viikon pääasiat, muu aika on itsenäistä tai pienryhmätyöskentelyä (ryhmät saa muodostaa vapaasti).

Kirjallisuus ja materiaali

Kurssikirja (luettavissa e-kirjana yliopiston kirjaston kautta)

  • Andreas Spillner, Tilo Linz, Hans Schaefer: Software testing foundations - a study guide for the certified tester exam : foundation level, ISTQB compliant, 4th Edition. Santa Barbara, CA : Rocky Nook, Inc., 2014.

Lisäksi muuta materiaalia (luentodiat + artikkeleita ym.)