Aineopintojen harjoitustyö: Tietorakenteet ja algoritmit (periodi III)

58161
3-5
Algoritmit ja koneoppiminen
Aineopinnot
Opintojaksossa opiskelijat harjoittelevat vaikeahkojen tietorakenteiden ja algoritmien toteuttamista, sekä erilaisten ratkaisujen vertailemista käytännössä. Työn arvioinnissa keskeistä on ohjelmakoodin oikeellisuus, selkeys ja tehokkuus, sekä vertailuissa saatujen tulosten esittäminen ja arviointi. Työn tekeminen edellyttää jossain määrin tieteellisen kirjallisuuteen perehtymistä. Esitiedot: Tietorakenteet ja algoritmit sekä Aineopintojen harjoitustyö: Ohjelmointi.
Vuosi Lukukausi Päivämäärä Periodi Kieli Vastuuhenkilö
2015 kevät 12.01-27.02. 3-3 Suomi Tomi Pasanen

Yleistä

 

Demotilaisuus pe 27.2. 10-16

Kurssin demotilaisuus järjestetään perjanataina 27.2. 10-16, kolmessa ryhmässä: 10-12, 12-14, 14-16. Varaudu olemaan paikalla vähintään yhdessä ryhmässä. Oma ryhmä ilmoitetaan sähköpostilla.

Kurssin ohjaajina toimivat Kristiina Paloheimo ja Sandra Luhtaniemi, kurssin sähköpostiosoite on tiralabra "at" gmail.com

Kurssin irc-kanava on #tiralab (ohjaajat: TeaShark sekä asek)

 

Paja-ohjaus alkaa viikolla 3, paikkana C221 (Linkki)

Ke: 12-14

Pe: 12-14

 

Viikkopalautukset

Katso palautuksen sisältö aikataulu-välilehdeltä. Palautukset suoraan GitHubiin. Palautteen saat sivustolta: http://tiralabtool.herokuapp.com/

Kurssin suorittaminen

 
Kurssin työmäärä on opintopisteiden perusteella n. 104 tuntia (jos teet 4op laajuisena) ja aikaa tehdä työ on 8 viikkoa. Varaudu siis käyttämään työhön vähintään 10 tuntia viikossa jokaisella viikolla. Kurssilla on viikottaiset palautukset, joten projektin on hyvä edistyä jokaisella viikolla.
 
Kursilla opiskelija toteuttaa ohjelman, joka ratkaisee jonkin ohjelmointiongelman. Ongelmanratkaisuun käytetään sopivia algoritmeja sekä tietorakenteita. Oppimismatriisin tiedoista poiketen, opiskelja valitsee ratkaistavan ongelman yhdessä ohjaajan kanssa. Suoritus ei edellytä oman algoritmin kehittämistä. Tämäkin on mahdollista, mikäli opiskelija haluaa haastavamman aiheen. Keskeistä työssä on, että ohjelma on toimiva ja tehokas. Sen tulee kaikissa tapauksissa antaa nopeasti oikea vastaus. Työn aiheesta riippuu, miten suuria tapauksia ohjelman tulee pystyä käsittelemään. Tämä sovitaan ohjaajan kanssa.
 
Kurssi pidetään osittain verkkokurssina, kaikki viikoittaiset palautukset tapahtuvat verkon kautta. Ainoat pakolliset tapaamiset ovat henkilökohtainen alkutapaaminen (Skype tai IRC välityksellä) ja loppudemo joka järjestetään periodin viikolla 7, todennäköisesti perjantaina 27.2. 
 
Ohjelma toteutetaan Java-kielellä, sen ohjelmointikäytänteitä noudattaen. Myös muiden kielten käyttö on mahdollista, perustelluista syistä. Kurssin yksi tavoite on oppia toteuttamaan itse tietorakenteita, ei käyttämään muiden toteuttamia. Tästä syystä tarvittavat algoritmit ja tietorakenteet tulee toteuttaa itse. Nyrkkisääntönä vain perustietotyyppejä, taulukoita ja merkkijonoja saa käyttää, muu on tehtävä itse, erityisesti Tietorakenteet-kurssilla opetellut rakenteet. Javan muita apuvälineitä, kuten tiedostonkäsittelyluokkia, saa tietenkin käyttää. Javan valmiita tietorakenteita (ArrayList, HashMap...) tai algoritmeja (esim. Collections.sort) ei saa käyttää lopullisessa työssä. Jos olet epävarma jonkin luokan käyttämisestä, kysy ohjaajalta. 
 
Hyväksi koettu tapa tehdä työ vaiheittain on laittaa ensin kuntoon algoritmin ydin käyttäen valitsemasi ohjelmointikielen valmista kalustoa (jonot, keot, järjestämisalgoritmit). Kannattaa siis pyrkiä toteuttamaan algoritmin ydin nopeasti ja sen jälkeen korvata käytetty kalusto omilla toteutuksilla. Eli toteuttaa rajapintojen takana olevat rakenteet ja/tai algoritmit itse.  Tätä tapaa käytetään osapalautusten pohjana algoritmin/tietorakenteiden kehityksen osalta. Mikäli toteutat työn erilaisella lähestymistavalla, sovi työn edistymisen "Milestone":t jo 1. viikon aikana ohjaajan kanssa.