582317 Linux-ylläpito (ohtk 25.8.2011)

Pääteemat Esitiedot Lähestyy oppimistavoitetta Saavuttaa oppimistavoitteet Syventää oppimistavoitteita
Linux-työaseman asennus ja konfigurointi. Linux-käyttöjärjestelmän eri komponentit, komponenttien tehtävät ja niiden väliset suhteet: kernel, kirjastot, daemonit ja graafinen työpöytä. Shelliskriptiohjelmien lukeminen ja kirjoitus. Käyttäjätunnukset, käyttäjien pääsyoikeudet ja niiden hallinta. Käyttöjärjestelmän tehtävät ja rakenne, ohjelmointitaito, dynaamisesti linkitetyt ohjelmistokirjastot Osaa asentaa Linux-käyttöjärjestelmän. Tietää eri komponenttien tehtävät. Osaa asentaa, poistaa ja hallita  järjestelmään asennettuja ohjelmistopaketteja käyttäen ohjelmistopakettitietokantoja. Osaa lukea yleisimpiä shelliskriptejä. Osaa hallita käyttäjätunnuksia. Osaa konfiguroida ja hallita järjestelmän eri komponentteja.  Osaa käyttää pääsyoikeuslistoja. Osaa lukea ja muokata shelliskriptejä. Osaa itse rakentaa ja muokata ohjelmistopaketteja. Osaa itsenäisesti automatisoida ylläpitotehtäviä kirjoittamalla shelliskriptejä.
Laitteiston ja laiteajureiden hallinta ja konfigurointi: levyjärjestelmät, audio ja video, langalliset ja langattomat verkkolaitteet.

Tietokoneen toiminta: väylät, laiteohjaimet, ajurit, tiedostojärjestelmät, sivutus. Lähiverkon toiminta.

Osaa selvittää tietokoneessa olevat laiteohjaimet ja löytää ja konfiguroida tarvittavat ajurit. Osaa alustaa ja konfiguroida tiedostojärjestelmiä ja verkkoliittymiä. Osaa  tunnistaa laitteiston ja ajurien tyypillisiä ongelmia ja ratkoa tyypilliset ongelmat. Osaa asentaa, konfiguroida ja hallita vikasietoisia ja joustavia levyjärjestelmiä. Osaa käyttää nykyaikaisia keskitettyjä levyjärjestelmiä. Osaa valita ja hallinnoida konehuoneen laitteistoa. Osaa ylläpitää vikasietoisia virtuaalikoneympäristöjä.
Verkon palvelinohjelmistojen asennus, konfigurointi ja hallinta: varmenteet, WWW-palvelut, tietokannat, tiedostopalvelut, tulostuspalvelut. Virtuaalikoneiden hallinta ja käyttö. Lähiverkon toiminta. HTTP-protokolla. SQL-kyselykieli ja yksinkertaisten tietokantasovellusten ohjelmointi. Osaa lukea ja asentaa varmenteita. Osaa asentaa ja konfiguroida Linux-pohjaisia verkkopalveluita. Osaa luoda ja allekirjoittaa varmenteita. Osaa konfiguroida ja ylläpitää  organisaation tarvitsemia Linux-pohjaisia lähiverkon verkkopalveluita. Osaa ratkoa verkkopalveluiden tyypillisiä ongelmia. Osaa automatisoida verkkopalvelinympäristön ylläpitotehtäviä. Osaa suunnitella ja konfiguroida useamman organisaation laajuisia vikasietoisia verkkopalvelinympäristöjä.
Verkkoinfrastruktuurin konfigurointi ja hallinta: Reititys, palomuurit, DHCP ja DNS-palvelut. Tunnelointi. Verkko-ongelmien vianetsintä. IPv4-paketit ja reitityksen perusteet verkkoliikenteessä, DHCP- ja DNS-protokollien toiminta yleisesti. Ymmärtää miten reititys, palomuurit ja lähiverkot toimivat Linux-ympäristössä. Osaa lukea sujuvasti palomuurisääntöjä, reititystauluja ja DNS-tietueita. Osaa konfiguroida tunnelointipalvelut ja -asiakasohjelmistot. Osaa käyttää verkon toiminnan vianetsinnässä tarvittavia työkaluja. Osaa automatisoida vikasietoisia infrastruktuuripalveluita.

 

05.09.2011 - 18:08 Mikko A T Pervilä
11.08.2011 - 12:47 Jani Jaakkola