Seminaari: Arkkitehtuurisuunnittelu modernissa ohjelmistotuotannossa

58314102
3
Ohjelmistojärjestelmät
Syventävät opinnot
Vuosi Lukukausi Päivämäärä Periodi Kieli Vastuuhenkilö
2014 kevät 16.01-24.04. 3-4 Suomi Tomi Männistö

Luennot

Aika Huone Luennoija Päivämäärä
To 16-18 C220 Tomi Männistö 16.01.2014-23.01.2014
To 16-18 C220 Tomi Männistö 13.02.2014-13.02.2014
To 14-20 C220 Tomi Männistö 27.03.2014-03.04.2014

Yleistä

Seminaarin teemana on arkkitehtuurisuunnittelu modernissa ohjelmistotuotannossa, kuten esimerkiksi ketterien menetelmien osana tai ohessa. Näissä  arkkitehtuurisuunnittelulle ei välttämättä ole itsestään selvää paikkaa tai roolia, vaan arkkitehtoniset huolenaiheet on pyritty huomioimaan eri tavoin . Seminaarissa on tavoitteena etsiä kirjallisuudesta moderneja tapoja arkkitehtuurisuunnitteluun, raportoituja haasteita ja käytännön kokemuksia. Teema ei kuitenkaan rajoittaudu pelkästään ketterään tai lean -ohjelmistotuotantoon, vaan myös muut näkökulmat ja viimeaikaiset tuulet arkkitehtuurisuunnittelun osalta tulevat kyseeseen, esim. liittyen jatkuvaan integraatioon, appseihin, ekosysteemeihin, hajautettuun ohjelmistokehitykseen, jne.

Kirjallisuuteen perhehtymisen lisäksi on mahdollista, ja jopa hyvin suositeltavaa, tehdä seminaarityö myös käytännön kokemuksista tai toimintatavoista jossain kohdeyrityksessä. 

 

Kurssin suorittaminen

Seminaari järjestetään muodoltaan mukaillen ohjelmistotuotannon konferessia, jossa käytössä vertaisarviointi. 

Kukin osallistuja kirjoittaa tieteellisen (ainakin muodoltaan ja tyyliltään) artikkelin kurssin "konferenssiin", toimii konferenssin ohjelmatoimikunnan jäsenenä arvioijan roolissa, sekä esittää oman työnsä konferenssissa. 

Kurssilla käytetään EasyChair (https://www.easychair.org/conferences/?conf=sasmoota2014) konferenssinhallintajärjestelmää, johon suoritukset palautetaan esitystä lukuunottamatta. Tarkemmat tiedot järjestelmään kirjautumisesta ja siellä toimimisesta annetaan kurssin alussa. Seminaarityö palautetaan käyttäen IEEE:n konferenssipohjaa, joka löytyy osoitteesta: http://www.ieee.org/conferences_events/conferences/publishing/templates.html. Sopiva seminaarityön pituus tässä formaatissa on 6-10 sivua.

Kurssin tapaamisajankohdat (alustavasti, voidaan säätää, jos tarvetta ilmenee), sali C220. Läsnäolo pakollista. 

  • 16.1 klo 16-18. Avaus, alustus (Kalvot)
  • 23.1 klo 16-18. Seminaarityön kirjoittaminen, konferenssikäytännöt (KalvotWebster & Watson, 2002)
  • 13.2 klo 16-18. Palautetapaaminen
  • 27.3 klo 14-20. Konferenssi I päivä. Aikataulu: 
14:00 Avaus (Kalvot) Tomi Männistö
14:15 Arkkitehdin rooli ketterissä ohjelmistokehitysmenetelmissä  Veli-Matti Valén 
15:00 The non-emerging architecture in Agile: Role of cross-team architecture and the dedicated architecture team in agile software development at large Kalle Varisvirta
15:45 Extreme Programming ja arkkitehtuurisuunnittelu  Kenny Heinonen 
16:30 Tauko  
16:45 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu - TOGAF ADM ja ArchiMate  Eero Hosiaisluoma
17:30 Tietovarastot pilvipalveluissa Tevje Olin
18:15 Connecting business processes with SOA in modern enterprises - Case GQM+Strategies  Petri Kallio
19:00 Arkkitehtuuri ratkaisuja yritysten toiminnanohjausjärjestelmän suunnitteluun Petteri Hellén
  • 3.4 klo 14-20. Konferenssi II päivä. Aikataulu:​ 
14:00 Pelisilmukka-arkkitehtuurin suunnittelu mobiililaitteille  Seppo Tompuri
14:45 Designing architecture for a highly scalable social mobile application  Mika Vikström
15:30 Importance of software architecture in continuous deployment Olli Rissanen
16:15 Tauko  
16:30 Johtajuuden ja johtamisen opettamisen vaikutus ohjelmistoarkkitehtuurissa Mika Kivi
17:15

Design Decisions in Software Architecture

Mikko Herranen

18:00

Ohjelmistoarkkitehtuuri ja ketterät menetelmät julkisessa hallinnossa

Tommi Karttaavi

Esitysohjeita

Esitelmän kesto on täsmälleen 20 min. Harkitse siis tarkkaan, mitä siihen sisällytät ja miten paljon materiaalia esitysaikaan mahtuu. 

Esitelmä on esitys tutkielmastasi. Voit parantaa palauttamaasi tutkielmaa ennen esitystä ja rakentaa esityksesi parannetun version perusteella, mutta kuitenkin pitäen selkeänä kuulijoille (joilla on käytettävissäsi palauttamasi paperi), miten esityksesi poikkeaa palautetusta.   

Tärkeätä on saada kuulijat ymmärtämään, mitä tutkielmasi käsittelee — mikä on tutkimuskysymyksesi, johon haet vastausta tai muu selkeä ja tarkka rajaus, sille mistä tutkielmassasi on kyse. Kerro siis käsittelemäsi ongelma selvästi ja motivoi se. 

Alun jälkeen esitä tuloksesi selkeästi kokonaisuutena, josta kuulijat ymmärtävät mitä tutkielmassasi löysit, sait tulokseksi. Loppuun mieti vielä, mitä kuulijan pitäisi esityksestäsi muistaa, mikä on se viesti, jonka hän voi viedä mukanaan.  

Keskustelu

Esityksen jälkeen on 20 min keskustelu, johon kunkin oletetaan osallistuvan. 
Tutkielmat ovat kaikkien nähtävissä EasyChairissa, ennen esitystä kunkin oletetaan tutustuvan muihinkin kuin arvioimiinsa papereihin. Lisäksi oletetaan, että kullakin on esityksen ja keskustelun aikana saatavilla myös itse tutkielma (palautettu versio). 

Erityisesti paperin arvioijien tulee seurata esimerkiksi vastaako esitys paperia tai onko mahdollisesti jotain esitetty selkeämmin sekä nostaa nostaa keskusteluun tärkeimpiä havaintoja. Tavoitteena on antaa rakentavaa palautetta sekä esityksestä että asian esittämisestä, mm. tutkielman parantamista ajatellen. 

Tarkoituksena ei siis ole passiivisesti seurata esityksiä, tai tehdä jotain muuta niiden aikana, vaan pyrkiä aktiiviseen keskusteluun. Mieti myös miten esitetty mahdollisesti liittyy oman tutkielmasi aiheeseen tai sitä tehdessäsi esiin tulleeseen.

Esityksen voi halutessaan pitää omalta koneeltaan, käyttäen luokkahuoneen konetta tai luennoitsijan macistä (Keynote, Powerpoint tai pdf). 

Kurssin aikataulu

Kurssilla on seuraavat päävaiheet ja alustava aikataulu, kaikki palautukset klo 12.00 mennessä: 

  • 30.1. Laajennetun tiivistelmän (Extended abstract) laatiminen ja palauttaminen järjestelmään, IEEE pohjaan (poista ohjeet ym. ylimääräinen)
  • 6.2. Kiinnostuksenosoitusvaihe (Bidding), jossa kukin merkitsee abstraktien perusteella kiinnostuksensa muiden osallistujien aiheisiin
  • 13.2. Arviointitehtävien allokointi edellisen vaiheen kiinnostusten perusteella 
  • 6.3. Seminaarityön palauttaminen (Full paper submission), IEEE-pohjaan, 6-10 sivua. 
  • 20.3. Arviointien palauttaminen järjestelmään 
  • 27.3 ja/tai 3.4. Varsinainen konferenssi, eli töiden esitykset
  • 17.4. Työn valinnainen uudelleenpalautus (tämä vaihe poikeaa normaalista ns. Camera-ready submission -vaiheesta ollen kurssilla vasta esitysten jälkeen)

Arvostelu

Seminaarin arvosana määräytyy oman kirjallisen seminaarityön (40 %), muiden töiden arvioinnin sekä muun aktiisuuden (30 %) ja seminaariesityksen (30 %) perusteella.