Ohjelmoinnin harjoitustyö (periodi III)

58160
5
Software Systems
Basic studies
Opintojaksossa opiskelijat harjoittelevat ohjelmointityöskentelyä suunnittelemalla, toteuttamalla, testaamalla ja dokumentoimalla oman suorituskelpoisen ohjelman. Opiskelijat myös esittelevät tekemiään ohjelmointiratkaisujaan toisilleen. Työn valmiiksi saaminen edellyttää, että opiskelijat täydentävät oma-aloitteisesti tietojaan ja taitojaan verkosta löytyvällä ohjelmointimateriaalilla. Esitiedot: Ohjelmoinnin jatkokurssi (Java-ohjelmointi) ja Ohjelmistojen mallintaminen (Ohjelmistotekniikan menetelmät).
Year Semester Date Period Language In charge
2012 spring 16.01-24.02. 3-3 Finnish Tomi Pasanen

Exercise groups

Group: 1
Time Room Instructor Date Observe
Thu 8-12 A218 Henning Lübbers 16.01.2012—24.02.2012 For non finnish students only!
Group: 2
Time Room Instructor Date Observe
Thu 12-16 CK110 Tomi Pasanen 16.01.2012—24.02.2012
Group: 3
Time Room Instructor Date Observe
Fri 12-16 CK110 Tony Kovanen 16.01.2012—24.02.2012
Group: 4
Time Room Instructor Date Observe
Tue 12-16 CK110 Juhani Toivonen 16.01.2012—24.02.2012

Non finnish students contact Henning Lübbers (lubbers@cs.helsinki.fi).

General

Onneksi olkoon ilmoittautumisestasi ohjelmoinnin harjoitustyön kurssille! Kurssi on vaativa, mutta mukaansa tempaava ja palkitseva, ainakin jos et ole aikaisemmin tehnyt toimivaa tietokoneohjelmaa, missä on graafinen käyttöliittymä. Voit valita aiheesi tietokoneohjelmaksi kurssin sivuilla mainituista aiheista. Jos halut oman aiheen ota heti yhteyttä ryhmäsi ohjaajaan sähköpostitse ja sovi tapaaminen hänen kanssaan.

Työn etenemiselle on laadittu kolme vaativaa tarkistuspistettä ns. viikottaiset tehtävät (katso ”Sisältö ja ohjeet” ja sieltä "Työtavat ja ohjeet"), jotka ajoittuvat opetusperiodin toiselle, kolmannelle ja neljännelle viikolle. Näiden tarkoituksena on saada sinut aloittamaan työskentelysi heti periodin alussa, jotta työn loppuunsaattaminen onnistuisi helposti. Työn etenemisen ensimmäinen tarkistuspiste (1. viikkotehtävät) on opetusperiodin toisella viikolla. Riippuen ryhmäsi kokoontumisajasta sinulla on siis aikaa yli viikko periodin alusta tehdä vaaditut viikkotyöt ensimmäistä tarkastusta varten. Vastaavasti työn toinen tarkistuspiste on opetusperiodin kolmannella viikolla ja työn kolmas tarkistuspiste on opetusperiodin neljännellä viikolla.

Varmistaaksesi että saat aikaan toimivan ohjelman, tee sille ensin yksikkötestejä ja tekstipohjainen käyttöliittymä käyttämällä Java-systeemin tulostus- ja lukumekanismeja. Vasta kun olet työn kolmannen tarkistuspisteen jälkeen suhteellisen varma että ohjelmasi on toimiva, yksikkötestit eivät ilmoita virheistä ja ohjelman ajaminen tekstipohjaisella käyttöliittymällä toimii moitteettomasti, aloitat graafisen käyttöliittymän teon. Näin ohjelmasi toimintalogiikka ja sen käyttöliittymä pysyvät erillisinä. Samalla opit miten nykyaikaiset tapahtumaohjatut ohjelmat toimivat!

Aloita materiaaleihin tutustuminen ja tekeminen heti!

Olet tervetullut edistämään työtäsi ja kyselemään neuvoja kaikkien harjoitusryhmien tapaamisaikoina (ryhmäajat kurssin sivulla) joten ei muuta kuin käsi pystyyn tai käymään ohjaajan luona. Jätä varsinainen työn edistymisen tarkistaminen kuitenkin siihen harjoitusryhmään johon kuulut. Näin työmäärä pysyy yhtä ohjaajaa kohden kohtuullisena. 

Periodin viimeisellä virallisella opetusviikolla eli kuudennella viikolla järjestetään ohjelmoinnin harjoitustyön esittelytilaisuudet. Tilaisuuksissa jokainen opiskelija esittelee ohjelmaansa muille ajamalla sitä koneella ja näyttämällä miten se toimii. Esityksessä voi myös näyttää oliokaaviota asioiden havainnollistamiseksi. Esityksen pituus on pari minuuttia.