Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

Windows-verkon käyttö Tietojenkäsittelytieteen laitoksella

Käytettävissä olevat Microsoft Windows -käyttöjärjestelmät

Tarkat luokkien kokoonpanot

Kirjautuminen Windows-verkkoon

Windows 2000

Jotta oma käyttäjätilisi aktivoituisi, vaihda salasanasi kerran Linux-järjestelmässä. Tarkista, että Windowsin sisäänkirjautumisikkunan DOMAIN-kohdassa lukee TKTL. Tämän jälkeen kirjaudu verkkoon käyttäen Linux-järjestelmän käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Käyttäjäprofiilit

Ensimmäisellä Windows-verkkoon kirjautumisella luodaan automaattisesti käyttäjäkohtainen profiili, joka tallentuu TKTL:n fs-levypalvelimelle. Profiili sisältää käyttäjäkohtaiset asetukset, esimerkiksi ohjelmien asetukset ja työpöydän. Profiilille on varattu tilaa noin 30 MB. Profiili on Windows 2000:ssa polussa C:\Documents and Settings\käyttäjätunnus. Jos profiilisi koko ylittää 30 MB, sinua pyydetään poistamaan turhia tiedostoja profiilistasi uloskirjautumisen yhteydessä. Yleisin syy profiilitilan ylitykseen on työpöydälle kopiotu suuri tiedosto.

Windowsissa saat automaattisesti käyttöön Linux-kotihakemistosi: se näkyy resurssienhallinnassa (Windows Explorer) asemana [H: user on FS]. Työpöydälle tulee myös automaattisesti kansio MyDocuments joka viittaa suoraan Linuxin hakemistoon ~/Windows/My_Documents/.

Mitä ovat Linuxin kotihakemistossani olevat hakemistot Windows/Profile/ ja Windows/My_Documents/ ?

Hakemisto Windows/Profile/ on Windows-profiilisi säilytyspaikka silloin, kun et ole kirjautuneena Windows-verkkoon. Hakemistoon Profile tehdyt muutokset eivät tule voimaan, jos olet kirjautuneena Windows 2000 -työasemalta TKTL-toimialueeseen. Windows/My_Documents/ -hakemisto on luotu helpottamaan tiedostojen tallettamista tiedostopalvelimelle. Useat ohjelmat tarjoavat oletustallennuspaikakseen My_Documents-hakemistoa.

Salasanat

Windows-verkon salasana on aina sama kuin Linuxissa Luokkien Windowseissa ei voi vaihtaa salasanaa. Salasanan vaihtaminen Linuxissa vaihtaa salasana myös Windows-järjestelmään. Katso verkkosivulta tarkempia tietoja salasanoista.

Sähköpostin lukeminen Windows-verkossa

Voit lukea sähköpostisi kaikissa Windows-ympäristöissä ottamalla SSH-yhteyden johonkin Linux-koneeseen ja käyttämällä tekstipohjaista sähköpostiohjelmaa, esimerkiksi Pineä. Windows 2000:ssa voi käyttää myös graafista Mozilla-postinlukuohjelmaa. Katso verkkosivulta lisätietoja sähköpostin käytöstä ja sähköpostiohjelmien asetuksista.

Mistä saa apua?

Atk-ylläpito auttaa Windows-verkkoa koskevissa ongelmissa. Ongelmatilanteessa ole hyvä ja lähetä sähköpostia osoitteeseen atk-apu@cs.helsinki.fi tai tulee käymään ylläpidon huoneessa A420.


Takaisin atk-järjestelmien ohjesivulle

atk-apu@cs.helsinki.fi