Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

Sähköisen nuottikirjan jatkokehitysprojekti

Asiakas

Kjell Lemström/Teppo Ahonen

Työn kuvaus

Tablettitietokoneet mahdollistavat uudenlaisten ohjemistojen kehittämisen apuvälineiksi erilaisiin ammatteihin ja harrastuksiin. Musiikki-ihmisiä varten tablettitietokoneet mahdollistavat musiikkikokoelmien ja Internetin laajojen aineistojen yhdistämisen tehokkaaksi harjoitus- ja esiintymisapuvälineeksi.

Projektin tarkoituksena on jatkaa kesän 2011 ohjelmistotuotantoprojektina valmistuneen iPad-tablettitietokoneelle kehitetyn sähköisen nuottikirjan kehitystyötä lisäämällä nuottikirjaan uusia ominaisuuksia.

Nykymuodossaan nuottikirjalle pystytään lataamaan nuotteja Internetin ilmaisista nuottiaineistoista ja selaamaan näitä nuotteja koneen omassa nuottikirjastossa. Valittu nuotti esitetään helposti siirrettävässä muodossa tablettitietokoneen ruudulla. Jatkokehitysprojekti muodostuu lähinnä kahden uuden ominaisuuden suunnittelu- ja toteutustyöstä:

  1. Kahden nuottikirjan näytön synkronointi. Tavoitteena on kehittää nuottikirjaa siten, että kahden laitteen näytölle on mahdollista saada automaattisesti nähtäville sama osuus nuotista. Tällöin näytöllä näkyvän nuotin selaamiseksi tarvitsee käyttää vain yhtä laitetta, mikä mahdollistaa esimerkiksi laulajan ja säestäjän helpomman yhteistyön kappaletta esittäessä.
  2. Audiokappaleiden linkittäminen nuottiin. Tavoitteena on pystyä yhdistämään nuottikirjasta valittu nuotti joko laitteen omaan muistiin tallennettuun tai Spotify-musiikkipalvelusta löytyvään vastaavaan äänitiedostoon. Jälkimmäistä varten hyödynnetään Spotifyn tarjoamaa rajapintaa. Äänitiedostot tulee olla toistettavissa samalla kun nuottia luetaan.

Tarpeet tarkentuvat projektin aikana.

Toteutusympäristö

Nuottikirjaa kehitetään iOS-ympäristössä. Projektissa painotetaan helposti ylläpidettävää ja laajentamisen mahdollistavaa ohjelmistoarkkitehtuuria, sekä laadukasta ja kattavasti testattua ohjelmakoodia.

Erityisvaatimukset

Ei erityisvaatimuksia.

Ajankohta

5.9.-16.12.2011 (14 viikkoa).

Immateriaalioikeudet

Projekti toteutetaan laitoksen yleisen lisenssisopimuksen alaisuudessa.

Lisätietoja