1. Taustaa

Informaatiojärjestelmän harjoitustyössä toteutetaan www-alustalla toimiva pienehkö tietokantasovellus. Nykyisin sovellukset toteutetaan pääasiassa atk-keskuksen Oracle tietokantapalvelimella toimivaan tietokantaan käyttäen Oracle Web Server –ohjelmistoa tietokantakytkennän toteuttamiseen. Tässä harjoitustyössä on tarkoituksena toteuttaa uusi vaihtoehtoympäristö harjoitustöiden tekemiseen.

Asiakkaana toimii lehtori Harri Laine

Lähteet

2. Tavoitteet ja rajaukset

    Tarkoituksena on tuottaa vaihtoehtoympäristö informaatiojärjestelmän harjoitustyön tekemiseen, nykyisen Oracle Web Server ympäristön tilalle. Vaihtoehtoympäristö perustuu laitoksen omaan tietokantapalvelimeen. Tietokannan hallintaan tullaan käyttämään kotimaista Solid Server ohjelmistoa. Työryhmässä selvitellään tietokantakytkennän toteutusvaihtoehtoja, tehdään kokeiluja Internetistä löytyvillä valmiilla komponenteilla ja apuvälineillä ja tarvittaessa koodataan itse tarvittavia komponentteja ja apuvälineitä. Toteutettavien tai löydettävien komponenttien ja apuohjelmien tarkoituksena on helpottaa harjoitustyön tekemistä ja vähentää opeteltavien asioiden määrää. Komponenteista ja apuohjelmista syntyy Java –kielinen kirjasto, mitä harjoitustyön tekijä voi käyttää hyväkseen. Ryhmässä toteutetaan myös esimerkkityö ja ohjeet harjoitustyön toteutusta varten.

    Asiakas hyväksyy työn kokeilemalla toimintaa esimerkkityön ja mahdollisten muiden esimerkkien avulla.

    Dokumentointikielenä on suomi.

3. Ympäristö

    Toteutusympäristönä on Windows, mutta tavoitteena on ympäristöriippumaton järjestelmä. Tämän vuoksi etsittävien ja itse toteutettavien komponenttien ja apuohjelmien toteutuskieleksi on valittu Java. Järjestelmän tulisi toimia Win32-ympäristössä sekä Linuxin lisäksi muissa unixeissa.

    Järjestelmä on tarkoitettu käytettäväksi erityisesti Informaatiojärjestelmien laboratoriotyön yhteydessä. Käytön on oltava helppoa, koska tarkoituksena on vähentää harjoitustyöntekijän oppimistarvetta www-pohjaisen tietokantaliittymän tekoon ja antaa näin mahdollisuudet keskittyä paremmin tietokannan ja käyttöliittymän ulkoasun toteuttamiseen.

4. Organisaatio

    Ohjaaja:

    Harri Laine

    Projektipäällikkö:

    Jani Toivola

    Projektiryhmä:

    Tiiu Ainetdin

    Minna Ruokonen

    Seurantakokouksia pidetään kerran viikossa ja näistä kokouksista pidetään myös pöytäkirjaa. Sihteeriä vaihdetaan kahden viikon välein.

5. Toimintasuunnitelma

  1. Kokoukset
  2. Projektiryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 16.15 ja perjantaisin klo 14.15 niinä päivinä, joina opetusta järjestetään tietojenkäsittelytieteen laitoksella.

    Seurantakokouksia ovat keskiviikon kokoukset. Seurantakokouksista pidetään pöytäkirjaa. Perjantain kokoukset ovat työkokouksia, joista ei pidetä pöytäkirjaa.

  3. Tarkastukset
  4. Määrittelydokumentti tarkastetaan katselmuksessa 9.10 ennen varsinaista kokousta.

    Suunnitteludokumentti tarkastetaan 30.10 ennen varsinaista kokousta.

  5. Osatehtävät
    1. Määrittely
    2. Määrittelyn seurauksena syntyy määrittelydokumentti, joka on valmiina 9.10.1998. Se sisältää tarkan kuvauksen, mitä komponentteja tai apuohjelmia otetaan käyttöön Internetistä ja mitä toteutetaan itse. Määrittelydokumentti sisältää myös karkean luokkakaavion sekä toiminnallisuuden yksityiskohtaisen määrittelyn. Lisäksi dokumentissa määritellään toteutettava esimerkkityö.

    3. Suunnittelu
    4. Suunnittelun seurauksena syntyy suunnitteludokumentti, jonka kirjoittaminen voidaan aloittaa, kun määrittelydokumentti on hyväksytty. Dokumentti on 30.10.1998 pääosin valmiina siten, että toteutusvaihe voidaan aloittaa. Dokumentti sisältää toteutettavan kirjaston teknisen yleisrakenteen, testaussuunnitelman sekä oliokaavion ja luokkien tarkennukset.

    5. Toteutus
    6. Toteutusvaiheen tuloksena syntyy suunniteltu kirjasto sekä toteutusdokumentti. Toteutusvaiheen aikana toteutetaan myös esimerkkityö, jota hyväksikäyttäen testaus osittain tehdään. Toteutus voidaan aloittaa suunnitteludokumentin ollessa pääosin valmiina. Toteutusvaihe on valmiina viimeistään 2.12.1998.

    7. Testaus
    8. Testausvaihe on osittain toteutusvaiheen kanssa päällekkäinen ja se päättyy 4.12.1998. Testausta suoritetaan esimerkkityön ja mahdollisesti muiden pienempien esimerkkien avulla.

    9. Loppuraportin laatiminen
    10. Loppuraportin kirjoittaminen aloitetaan testausvaiheen loppupuolella. Raportti on valmiina viimeistään 16.12.1998.

    11. Työnjako

Projektissa ei ole edeltä määrättyä työnjakoa. Työnjakoa toteutetaan tarvittaessa eri projektin osa-alueilla projektin edetessä.

6. Menetelmät ja standardit


Projekti suunnitellaan ja toteutetaan oliomenetelmiä käyttäen.

  1. Standardit
  2. Projektissa tuotettavat tekstidokumentit ovat HTML –muodossa. Dokumentit voidaan tehdä Word tekstinkäsittelyllä ja muuttaa siitä HTML muotoon. Tarpeen vaatiessa voidaan sopia myös HTML editorin käytöstä dokumenttien tekemiseen. Osa komponenttien ja apuohjelmien HTML –dokumenteista tuotetaan Javadoc -työkalulla. Sekä dokumenteissa että komponenteissa, jotka tuottavat HTML –koodia, käytetään HTML 4.0 –versiota.

    Tuntilistojen pohjana käytetään projektin kotihakemistossa olevaa tunnit.xls tiedostoa.

    Oliokaavioiden yms. esittämiseen käytetään UML -notaatiota.

  3. Työkalut
    Käytettävä Java-versio on JDK 1.15. Projektissa voidaan käyttää jotakin Java-kieltä tuottavaa metakääntäjää tai sovelluskehitintä, mikäli sopiva löydetään.