Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

582446 Puukieliopit (3 ov), syksy 2004

Tulokset/Results

intrassa

Asema opetuksessa

Valinnainen laudatur-kurssi.

Kurssin kuvaus

Puukieliopit laajentavat merkkijonokielioppien maailmaa. Sovellusalueita ovat mm. luonnollisten kielten mallinnus ja rakenteiset dokumentit. Seminaarimuotoisella kurssilla tutustutaan kahteen puukielioppien pääluokkaan: puu-säännöllisiin ja liittopuukieliin, sekä niiden sovelluksiin jäsennyksessä, validoinnissa ja transformaatioissa. Kurssiin sisältyy pakollinen harjoitustyö sekä harjoitustyön tuloksiin perustuva esitelmä.  

Harjoitustyö ja esitelmä on tarkoitettu tehtäväksi pääsääntöisesti joko puu-säännöllisistä tai puunliitoskieliopeista. Harjoitustyöaiheet ja ohjaus jaetaan näihin kahteen osaan. Puusäännöllisiä kieliä ohjaa Mika Raento ja puunliitoskielioppeja Miro Lehtonen.

Esitiedot

Ehdottomia esitietovaatimuksia kurssilla ei ole, mutta peruskäsitteiden hallinta on toivottavaa joko formaalien kielten tai luonnollisten kielten kieliopeista. Mm. seuraavilla kursseilla käsitellään kyseisiä asioita:

  • Ohjelmoinnin ja laskennan perusmallit
  • Laskennan teoria
  • Kielioppien kuvaus ja teoria (Yleisen kielitieteen laitos)
Myös rakenteisten dokumenttien käsittelyyn liittyvistä tiedoista on hyötyä.

Aikataulu

Kurssille ilmoittautuminen alkaa 5.10. ja ensimmäinen luento pidetään 27.10. luokassa C222. Luentoja pidetään kaksi: ensimmäinen luento esittelee puusäännölliset kielet ja toinen puunliitoskielioppeja. Lisäksi pidetään puunliitoskielioppeihin liityvät laskuharjoitukset, joihin osallistuminen otetaan huomioon arvostelussa.

Jotta esitelmät ehditään pitää ajoissa, täytyy harjoitustöitä alkaa tehdä mahdollisimman pian. Optimaalisesti osa aiheista olisi valittuna ennen toista luentoa. Ensimmäisenä valittavat aiheet ovat siten lähinnä puusäännöllisiin kieliin liittyviä, koska se on ensimmäisen luennon aihe.

Kahden luennon lisäksi pidetään (vähintään) viikottaisia ohjauksia, joilla voi keskustella harjoitustyöstä ja saa neuvoja sen teossa. Ohjauksiin osallistuminen ei ole pakollista, vaan niiden on tarkoitus tukea harjoitustyön tekoa.

Kurssin kalenteri

viikko 44

ke 27.10. Kurssi alkaa klo 14.15 luokassa C222.
1. luento: Puusäännölliset kielet. Luentomoniste (lopullinen)

viikko 45

ke 3.11. 2. luento: Puunliitoskieliopit. Luentokalvot (.ps), (.pdf).

viikko 46

ke 10.11.Laskuharjoitukset.

viikko 47

Henkilökohtaista harjoitustöiden ohjausta. Ajat sovitaan erikseen ohjaajien kanssa.

viikko 48

ke 24.11. klo 14-16 Ei esitelmää! Siirretty perjantaille.

pe 26.11. klo 12-14 Esitelmiä: Renaud Petit ja Jukka Reitmaa (Tunnistaja-automaatti expat-jäsentimelle ja C-kielellä). Jarmo Kielosto. Antti Nyberg.

viikko 49

ke 1.12. klo 14-16 salissa D122 Esitelmiä:

  • Jyri Partanen: Ydinkielioppeja käyttävät jäsentimet.
  • Anni Laine: Verbmobil.

pe 3.12. klo 12-14 Esitelmiä:

  • Peruttu

viikko 49

pe 10.12. Harjoitustöiden palautus sähköpostitse molemmille opettajille.

Kirjallisuus

Kurssilla ei ole kurssikirjaa. Kurssikansioon tulee kopioitavaksi kirjan 'Handbook of Formal Languages' (Rozenberg ja Salomaa toim.) osan kolme 'Beyond Words' 1. ja 2. luku, sekä artikkeleita. Luennoilla ja tällä sivulla annetaan tarkempia tietoja siitä, mitkä lähteet soveltuvat parhaiten tiettyyn harjoitustyöhön.

Harjoitustyö

Harjoitustyön laajuus on 2 ov, kolmas opintoviikko tulee ohjauksista, luennoista ja esitelmiin tutustumisesta. Osa aiheista on ohjelmointipainoitteisia, osa (varsinkin liittopuukieliin liittyvät) teoreettisia. Kannattaa varautua siihen, että ohjelmointiin todellakin menee 80h, ja että harjoitustyötä ei voi aloittaa esitelmää edeltävänä iltana.

Harjoitustyön voi tehdä 1-3 hengen ryhmässä. Ryhmäkoon suuretessa vaatimustaso sekä laadun että laajuuden osalta kasvaa. Suosittelemme pareina tehtäviä töitä, mutta yksinään tekemiselle ei ole mitään estettä.

Ohjelmointiharjoitustöistä tulee jättää riittävästi dokumentoitu ohjelmakoodi sekä 1-2 sivun seloste työstä ja sen tuloksista. Teoreettisempien harjoitustöiden tuloksena vaaditaan pääsääntöisesti hieman pidempiä raportteja. Molemmista pidetään n. 15-20 minuutin pituinen esitelmä.

Harjoitustyöaiheita puusäännöllisiin kieliin liittyen. Ohjelmointiharjoitustöihin liittyen on joitakin teknisiä ohjeita.

Puunliitoskielioppeihin liittyvät harjoitustyöaiheet.

Arvostelu

Kurssin arvostelu perustuu harjoitustyöhön sekä aktiiviseen osallistumiseen luennoille ja laskuharjoituksiin. Kokonaispistemäärä on 60p, joka jakautuu harjoitustyöhön (40p.) ja esitelmään (20p). Lisäksi laskuharjoituksista on jaossa viisi lisäpistettä.