o  UNIVERSITY OF HELSINKI - DEPARTMENT OF COMPUTER SCIENCE

Professori Martti Tienari 60 vuotta 10.11.1995 - muotokuvan paljastus Helsingin yliopistossa

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen pitkäaikainen esimies professori Martti Tienari täytti 60 vuotta marraskuun 10. päivänä. Hän kuuluu siihen pioneerijoukkoon, joka käynnisti atk-alan Suomessa. Toimittuaan ensin vuodesta 1960 alkaen Suomen Kaapelitehtaan elektroniikkaosastolla, maineikkaassa "Salmisaaren yliopistossa", hän aloitti 1967 yliopistossa menestyksekkään työsaran vastaperustetun tietojenkäsittelyopin laitoksen ensimmäisenä professorina ja esimiehenä. Tutkimustyönsä hän on alan ripeää kehitystä seuraten suunnannut ensin numeeriseen matematiikkaan ja ohjelmointikielten kääntäjiin sekä myöhemmin tietokoneverkkoihin. Oman laitoksen voimakkaan kehittämisen lisäksi Martti Tienarin määrätietoinen panos on vaikuttanut merkittävästi koko oppiaineen muotoutumiseen maamme korkeakouluissa, joiden professoreina työskentelee useita hänen oppilaitaan.

Martti Tienari on osallistunut laajasti erilaisiin hallinto- ja luottamustehtäviin, yliopistossa mm. matemaattis-luonnontieteellisen osaston dekaanina 1971-78 ja laskentakeskuksen johtokunnan puheenjohtajana 1971-91. Lisäksi hän on toiminut Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan inspehtorina ja puheenjohtajana mm. Professoriliitossa, Maanpuolustuksen tieteellisessä neuvottelukunnassa sekä Tietojenkäsittelytieteen seurassa. Hän on Suomen edustajana ja teknisen yleiskokouksen puheenjohtajana tietojenkäsittelyalan maailmanlaajuisessa yhteistyöjärjestössä (IFIP). Tietotekniikan liitto nimesi Martti Tienarin Suomen atk-vaikuttajaksi 1993.

Professori Tienarin 60-vuotispäivän kunniaksi hänen ystävänsä, työtoverinsa ja oppilaansa ovat maalauttaneet hänen muotokuvansa, jonka on maalannut taiteilija Artti Pohjanheimo. Muotokuvan paljastustilaisuudessa 10.11. 1995 klo 12.30 Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella muotokuva luovutettiin yliopistolle, jonka puolesta sen otti vastaan rehtori Risto Ihamuotila.


Last updated 10-Nov-95 Petri.Kutvonen@cs.Helsinki.FI