Lehdistötiedote 27.4.1995

Hajautetun tietojenkäsittelyn standardointikokous Suomessa


Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos ja Suomen tiedonsiirtoyhdistys STY r.y. toimivat isäntinä, kun kansainväliset hajautetun tietojenkäsittelyn asiantuntijat kokoontuvat Helsinkiin 8.5.-19.5.1995. Avoimen hajautetun tietojenkäsittelyn standardeja kehittelevä työryhmä pitää toukokuussa Helsingissä kokouksen, jossa käsitellään ODP-viitemalliin liittyviä standardeja.

Standardointijärjestöt ISO ja ITU-T kehittelevät yhteistyössä hajautetun tietojenkäsittelyn standardeja, jotka helpottavat hajautettujen järjestelmien rakentamista ja ylläpitoa sekä lisäävät järjestelmien siirrettävyyttä ja laajentavat niiden yhteistoimintakykyä. ISO:n piirissä tätä toimintaa kutsutaan ODP-standardoinniksi (Open Distributed Processing) ja ITU-T on nimennyt vastaavat standardit X.900-standardeiksi.

Työn ensimmäisenä tehtävänä on ollut kehittää avoimen hajautetun järjestelmän viitemalli, joka toimii yhteisenä perustana muille ODP-standardeille. Tuloksena on syntynyt ODP-viitemalli, joka määrittelee hajautettujen järjestelmien kuvaamisessa yleisesti tarvittavat käsitteet. Näitä käsitteitä käyttäen voidaan edelleen määritellä arkkitehtuureja, joita avoimet hajautetut järjestelmät noudattavat. ODP-standardin perusosat (Part 2 Foundations ja Part 3 Architecture) ovat jo teknisesti valmiita ja odottavat vain ISO:n ja ITU:n virallista hyväksyntää kansainvälisiksi standardeiksi. Näiden osien lisäksi ODP-viitemalli sisältää yleiskuvauksen (Part 1 Overview) ja formaalit kuvaukset peruskäsitteistä (Part 4 Architectural semantics). Näitä käsittelevät osat ovat olleet ensimmäisessä äänestyksessä ja äänestyskommenttien käsittelykokous on nyt toukokuussa Helsingissä.

Lisäksi kokouksessa käsitellään ns. meklausstandardin (Trading function) äänestystuloksia. Meklaustoiminto on avoimen tietojenkäsittelyn peruskomponentteja. Sen avulla palvelujen käyttäjät löytävät sopivat tuottajat tarvitsemilleen palveluille ilman, että niiden tarvitsee tietää palvelun sijaintia tai edes sen tunnistetta. Tärkeytensä takia meklaus on valittu ensimmäiseksi standardoitavaksi ODP-toiminnoksi.

Suomalaiset ovat osallistuneet aktiivisesti ODP-standardointiin ja erityisesti meklausstandardin kehittämiseen. Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on mm. TEKES:in rahoittama DRYAD-projekti kehittänyt oman meklausjärjestelmän. Tässä kehitystyössä on sekä hyödynnetty tekeillä olevaa meklausstandardia että vaikutettu standardin muotoutumiseen.

Lisätietoja

ODP-standardointia seuraa Suomessa STY:n alainen seurantaryhmä, josta saa tietoa ryhmän puheenjohtajalta Liisa Marttiselta, puh. (90) 7084 4240, sekä Internetistä ODP-ryhmän WWW-sivulta.