University of Helsinki - Department of Computer Science



Guest Lecture by Timo Honkela


Title

Nordic Interactive - Digitaalisen interaktiivisen median monialainen tutkimusverkosto

Speaker

  • Prof. Timo Honkela
  • Taideteollinen korkeakoulu/Media Lab

Time and Place

  • pe 4.2.2000
  • klo 13.15
  • A319 (Tietojenkäsittelytieteen laitos)

Abstract

Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska ilmoittivat 9. kesäkuuta Tukholmassa yhteisen interaktiivisen median tutkimusinstituutin perustamisesta. Nordic Interactive -verkostoon kootaan ensi syksyyn mennessä mukaan tutkimusyhteistyöhön sitoutuvia korkeakouluja, yrityksiä ja tutkimuslaitoksia. Päämääränä on jopa 1000 tutkijan verkosto.

"Tavoitteena on kehittää kahdessa vuodessa Pohjoismaihin yksi maailman arvostetuimmista tutkijaverkostoista alalla", Ruotsin kauppa- ja teollisuusministeri Björn Rosengren sanoi puheessaan julkaistamistilaisuudessa Tukholmassa. "Meille on tärkeää, että lahjakkaat tutkijat voivat työskennellä Pohjoismaissa ja että elinkeinoelämän tutkimushankkeet voivat sijoittua tänne."

Eri Pohjoismaihin perustetaan kuluvan vuoden aikana kansalliset tutkimusverkostot, jotka kanavoivat yhteistyön korkeakoulujen, yritysten ja tutkimuslaitosten välillä. Voimia yhdistämällä pyritään alan tutkimus- ja kehitystyön maailman kärkeen mm. amerikkalaisen MIT:n medialaboratorion rinnalle. Ainutlaatuisen perustan hankkeelle luovat huippuosaaminen tietotekniikan, langattoman viestinnän, käytettävyyden, käyttäjäkeskeisen suunnittelun ja designin alueella. Lisäksi pohjoismainen yhteinen arvopohja on nähty hankkeen vahvuutena.

Visiona on, että yhdistämällä tieteen, teknologian, taiteen ja liiketalouden näkökulmat voidaan saada aikaan tuloksia, joiden yhteiskunnallinen, taloudellinen ja kulttuurinen merkitys on suuri.

Suomalainen osapuoli pohjoismaiseen yhteistyöhön on Finnish Interactive Network, FINE. FINE on useiden osapuolien yhteenliittymä, jota ollaan kokoamassa Teknologian kehittämiskeskuksen TEKESin tuella. Toistaiseksi hankkeeseen ovat sitoutuneet eri laitosten ja laboratorioiden kautta Helsingin yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun yhteinen tietotekniikkainstituutti HIIT, Helsingin kauppakorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideteollinen korkeakoulu, Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitos, Tampereen teknillinen korkeakoulu ja Tampereen yliopisto.


Welcome!