Quality Manual of the Department of Computer Science

Yhteiskunnallinen vaikutus

Yleiskuva

Laitos on aktiivisesti vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa sekä tutkimuksen että opetuksen kautta. Monipuolisen tutkimusyhteistyön kautta laitoksen tieto ja taito leviävät yhteiskunnan eri tahoille. Laitokselta valmistuneet maisterit työllistyvät haastaviin tehtäviin yrityksissä ja muissa organisaatioissa. Laitos on haluttu yhteistyökumppani ja laitokselta valmistuneet opiskelijat haluttuja työntekijöitä, mikä osoittaa laitoksen opetuksen ja tutkimuksen tärkeyden yhteiskunnalle.

Tutkimusyhteistyö

Laitos ja HIIT tekevät tutkimusyhteistyötä teollisuuden, julkisen sektorin ja muun akateemisen yhteiskunnan kanssa.

Yritykset rahoittavat vuosittain merkittävän osan laitoksen ja HIITin tutkimusprojekteista, sekä suoraan että Tekes-projektien myötä, mikä osoittaa laitoksen tutkimuksen relevanssin teollisuudessa. Tutkimusyhteistyötä tehdään myös EU:n rahoittamissa projekteissa yritysten kanssa. Yhteistyöpartnerit toimivat mm. seuraavilla alueilla: tietotekniikka ja tietoliikenne, media, kielipalvelut, elektroniikka ja lääketiede. Laitoksen ja HIITin tutkijat toimivat myös konsultteina sekä järjestävät kursseja yrityksissä. Laitoksen ja HIITin tutkimuksesta on syntynyt useita spin-off -yrityksiä.

Sekä laitos että HIIT tekevät hyvin aktiivista yhteistyötä julkisen sektorin ja akateemisten tutkimuslaitosten kanssa. Laitoksella kehitetyillä menetelmillä ja ohjelmilla voi olla suuri vaikutus muilla aloilla ja niiden kautta koko yhteiskunnalle. Esimerkiksi laskennallisten menetelmien kehitys lääketieteelliseen genetiikkaan on helpottanut uusien geenien löytämistä, mikä puolestaan voi johtaa parempiin hoito- ja diagnoosimenetelmiin.

Opetus

Laitokselta valmistuneet opiskelijat työllistyvät erinomaisesti alan tehtäviin -- itse asiassa useimmat työllistyvät jo opintojen aikana. Myös tohtoreista suuri osa työllistyy yrityksiin. Oppisisältöjen työelämärelevanssia tarkastellaan yhteistyössä työnantajien kanssa.

Alumnitoiminta

Alumnitoiminnan tavoitteena on alumnien, opettajien, opiskelijoiden ja tutkijoiden yhteistyö, josta on hyötyä kaikille osapuolille sekä yhteiskunnalle.

Alumneille toiminta tarjoaa mahdollisuuksia vanhojen opiskelukavereiden ja opettajien tapaamiseen, uusien kontaktien luomiseen, opetus- ja tutkimusyhteistyöhön, laitoksen toimintaan vaikuttamiseen, laitokselta valmistuvien rekrytointiin, sekä ajankohtaiseen tietoon laitoksesta ja yliopistosta.

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen (TKTL, aiemmin TKOL) alumnitoiminta käynnistyy syksyllä 2008. Joukko entisiä opiskelijoita on järjestäytymässä alumniyhdistykseksi, ja laitos ryhtyy samassa yhteydessä järjestämään alumnitoimintaa yhteistyössä yhdistyksen kanssa. Ensimmäinen laitoksen järjestämä alumnitilaisuus on avointen ovien päivä 17.10.20078 ja etenkin sen yhteydessä järjestettävä vapaamuotoinen tapaaminen. Laitoksella on alustavasti suunniteltu noin yhtä alumnitilaisuutta per vuosi sekä sähköistä tiedotusta ajankohtaisista asioista.

Laitos toivoo saavansa alumnien kautta asiantuntevia näkemyksiä opetuksen, tutkintojen ja tutkimuksen kehittämiseen. Alumnit voivat osallistua gradujen ohjaamiseen, pitää vierailuluentoja tai puhua työelämätilaisuuksissa. Laitos toivoo myös voivansa vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan alumnien avulla, mm. välittämällä tutkimukseen ja tieteeseen perustuvia näkemyksiä alasta sekä kasvattamalla alan ja laitoksen näkyvyyttä ja arvostusta. Opiskelijoiden työelämäyhteyksien parantamiseksi tavoitteina on myös opiskelijoiden ensimmäisten harjoittelupaikkojen järjestäminen sekä alumnien rahoittaman stipendirahaston perustaminen.

Tiedeopetusyhteistyö pääkaupunkiseudun lukioiden kanssa

Laitos tarjoaa pääkaupunkiseudun lukiolaisille mahdollisuuden opiskella yliopistotasoista tietojenkäsittelytiedettä jo kouluaikoina. Tämä tiedeopetus on toteutettu yhteistyössä useiden pääkaupunkiseudun lukioiden kanssa. Yhteistyön puitteissa lukiolaiset voivat suorittaa tietojenkäsittelytieteen peruskursseja. Suoritukset voi sisällyttää koulun hyväksymällä tavalla lukion oppimäärään ja ne otetaan huomioon myös varsinaisiin tietojenkäsittelytieteen opintoihin, jos opiskelija aikanaan tulee yliopistolle tutkintoon tähtääväksi opiskelijaksi.

Standardointi

Laitos osallistuu aktiivisesti internetiin liittyvään standardointiin mm. Internetin kehitysyhteisössä sekä muissa alan keskeisissä järjestöissä.

Jäsenyydet eri järjestöissä

Laitos osallistuu avoimen lähdekoodin järjestöjen toimintaan sekä kansainvälisellä että kansallisella tasolla.

Suomessa laitos on mm. Digital Media Services Association (DIMES)] -järjestön jäsen. Sen tarkoituksena on "edistää ICT-toimialaan liittyvien teknologia- ja palveluinnovaatioiden kehittämistä Suomessa sekä edistää yritteliäisyyttä, terveitä liiketoiminnan muotoja ja korkealaatuista tutkimusta sekä kehitys- ja liiketoiminnan yleisiä edellytyksiä”.

Julkisuuskuva

Yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa laitoksen tavoitteena on osoittaa eri foorumeilla tietojenkäsittelyn tärkeys yhteiskuntamme eri lohkoille sekä vaikuttaa näin tietojenkäsittelyn huippuosaamisen ja -osaajien kysyntään. Tämä viesti kohdistetaan sekä tutkimus- ja koulutusrahoituksesta päättäville tahoille että opiskelupaikkaansa valitsevalle nuorisolle.