Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

Tiedonhakumenetelmät, k. 2001 - Harjoitustyö


Harjoitustyön tavoitteena on perehtyminen johonkin rajattuun kohteeseen: hakupalveluun tms. järjestelmään, tutkimusprojektiin, menetelmään tai sovellusalueeseen. Työ suoritetaan pareittain, mikä antaa mahdollisuuden monipuolisempaan ja perusteellisempaan käsittelyyn kuin olisi yksittäin tehdyssä työssä. Työn tuloksena kirjoitetaan n. 10 sivun laajuinen raportti, jossa esitellään kohdetta sen laajuuden huomioon ottaen mahdollisimman perusteellisesti. Raportin ilmoitettu laajuus ei ole pääasia; tärkeintä on osoittaa selvittäneensä kohteen olennaisen sisällön, ominaisuudet, toimintaperiaatteet, käyttömahdollisuudet, käyttökokemuksia, merkityksen jne.

Jokaiseen työhön tulee kuulua ainakin neljään (periaatteessa 2 artikkelia / tekijä) tieteelliseen artikkeliin tutustuminen. Jos kohteeseen liittyviä artikkeleita ei löydy esimerkiksi kohteen kotisivuilta, proejktin tai järjestelmän tekijöiden kotisivuilta tai muuten luontevalla tavalla, niistä sovitaan erikseen (Anna Pienimäki ja Hannu Erkiö auttavat). Artikkeleilla tulisi olla jokin yhteys kohteeseen; jos kiinteästi kohteeseen liittyviä tieteellisä artikkeleita ei löydy, voidaan tyytyä etäisempään materiaaliin. Myös yhteys johonkin kurssilla muuten käsiteltyyn aiheeseen on toivottava; yhteyksien havaitsemiseksi kannattaa harjoitustyö pitää mielessä 'jatkuvasti' kurssin alusta lähtien. Kirjallisen raportin ohella harjoitustyöhön kuuluu myös tuloksen esittely. Esittelyt järjestetään 2.5. ja 9.5. harjoitus- ja luentoaikoina erikseen sovittavan aikataulun mukaan.

Harjoitustyö suoritetaan kahdessa vaiheessa: aiheeseen tutustumisen jälkeen laaditaan suppea väliraportti, jossa selvitetään varsinaiseen työhön valittu lähdemateriaali sekä työskentelyn ja lopullisen raportin sisältö lyhyesti. Väliraportin tarkoituksena on varmistaa työn ja loppuraportin onnistuminen ja paljastaa työn kohteeseen mahdollisesti liittyvät vaikeudet. Kohteeseen liittyvät artikkelit tulee nimetä viimeistään väliraportissa; jos artikkeleita ei ole löytynyt, ohjaaja nimeää ne tässä vaiheessa. Väliraportit esitellään lyhyesti harjoituksissa 21.2.

Anna Pienimäki ohjaa harjoitustöiden suorittamista lähinnä vastaanottoaikoinaan. Erityisesti kohteen materiaalin löytämiseen liittyvät vaikeudet kannattaa ottaa esille mahdollisimman pian.

Loppuraportti jätetään tarkastettavaksi 15.5. mennessä. Maksimipistemäärä harjoitustyöstä on 15 pistettä; myöhästyminen alentaa nopeasti pistemäärää. Väliraporttia ei arvostella erikseen. Loppuraportin lisäksi myös työn suorittaminen, omintakeisuus sekä esittely harjoitustilaisuudessa vaikuttavat osaltaan pistemäärään. Raportista tulee ilmetä myös työparin mahdollinen työnjako. Jos ei erityistä syytä ilmene, kumpikin tekijä saa saman pistemäärän.

Harjoitustyön kohteista on luettelo kurssisivulla. Kohteesta tulisi sopia Annan kanssa tammikuun aikana eli viimeistään viikon kuluessa käynnistystilaisuudesta. Kohteet on alunperin ilmaistu väljästi ja niitä voi käsitellä monella tavalla edellä mainitutu tavoitteet huomioon ottaen.

Siis seuraavat olennaiset vaiheet:

  1. Valitse pari ja kohde (mielellään jo 24.1., viimeistään 31.1.)
  2. Tutustu kohteeseen, käytä Annan ohjausta.
  3. Laadi väliraportti ja esittele se 21.2.
  4. Valmistaudu esittämään työn tulokset harjoituksissa 2.5. tai 9.5. (aikataulu ja esityksen sisällön pääpiirteet sovitaan Annan kanssa erikseen).
  5. Jätä loppuraportti (viimeistään 15.5.)

Käsittelyideoita:
Hannu.Erkio@cs.Helsinki.FI