Takaisin kotisivulle

Kivoja ominaisuuksia Macissä

Tiedostojen vilaisu

Erittäin monen tiedoston voi vilasta valitsemalla tiedoston ja painamalla välilyöntiä. Mac avaa tällöin tiedoston avaamatta mitään raskasta ohjelmaa.

Vilaisulla voi kurkkia esimerkiksi kuvia ja tekstitiedostoja, mutta myös videoita, musiikkia ja tallennettuja nettisivuja (ei .webarchive).

Erikoismerkit

Macin näppäimistöllä saa aikaan varsin huikean määrän merkkejä. Näitä ei toki ole merkitty näppäimistöön suoraan, mutta ne löytää helposti kokeilemalla kaikki merkit läpi pitämällä Alt tai Shift+Alt pohjassa.

Lisää merkkejä saa kun valitsee asetuksista Maakohtaiset ja lisää kieliä yläpalkkiin Maakohtaiset-valikkoon valittavaksi. Kahden kielen välillä on helppo poukkoilla painamalla Cmd+välilyönti vaihtaakseen näppäimistön kielen.

Ja jos nämä eivät riitä niin lisää merkkejä saa yleensä valikosta Edit > Special Characters... Usein käytetyt kannattaa lisätä suosikkeihin.

PDF

Macissä pdf näkyy ja tallentuu. Lähes kaikki tiedostoja käsittelevät ohjelmat voivat tallentaa pdf:n. Joidenkin tiedostojen yhteydessä tämä toimii suoraan tallennuksen kautta, toisissa vaihtoehto voi löytyä "Export":n kautta. Näiden lisäksi tiedoston voi aina tulostaa ...ja sitten valita tulostamisen pdf:nä. Näin oikeastaan salasanallakin suojellun pdf:n voi muuntaa salasanattomaksi. (Kunhan alunperin tietää salasanan.)

Rullaus kaikkiin suuntiin

Touchpadillä voi helposti rullata dokumenttia / kuvaa / ym. mihin tahansa suuntaan.

Omat näppäinkomennot

Macin näppäinkomento valikoima on hyvin laaja jo muutenkin, mutta asetuksissa voi aina luoda lisää näppäinkomentoja. Näihin pääsee siis näppäimistön asetusten kautta ja välilehdeltä Näppäinoikotiet.

Don't Save -näppäinkomento

Yksi näppäinkomento, jonka löytämisessä meni itsellä kauan niin jos esiin tulee pop-up, jossa on vaihtoehdot 'Save', 'Cancel' ja 'Don't Save' niin Save:n saa luonnollisesti helposti enterillä ja Cancel:n escillä, mutta Don't Save piti lopulta googlettaa ja se toimii nähtävästi Cmd+d:llä.

Näytön kaappaus

Cmd+Shift+3 ottaa kuvan näytöstä.

Cmd+Shift+4 antaa valita alueen, josta kuva otetaan.

Cmd+Shift+4 ja sen jälkeen välilyönti antaa valita ikkunan, josta kuva otetaan.

Muunneltava Dock

Dock sisältää kaikki pikalinkit tärkeimpiin ohjelmiisi (itse ohjelma löytyvät Applications kansiosta). Dockiin on helppo raahata ohjelmia ja raahata toisia ikoneja pois (ohjelma säilyy vaikka ikoni häviää pikalinkeistä). Mountain Lionin myötä ikonit tulee toki raahata tarpeeksi kauas Dockista, ettei Macisi oleta, että olet vahingossa siirtelemässä asioita. Ikonien järjestystä voi vaihtaa lennosta ja Dockin "suojatien" kohdalta Dockia voi raahata suuremmaksi tai pienemmäksi.

Dockiin voi laittaa myös pikalinkkejä kansioihin, jotka sisältävät lisää ohjelmia. Tällöin kansio avautuu 'vilaisu'-näkymässä. Mountain Lionissa 'vilaistessa' voi myös avata kansiota vilaisuun.

Spotlight

Hakutoiminto, joka on nopea ja löytää hyvin laajalti kaikki hakua koskevat tiedostot. (Järjestelmätiedostoja on joskus hankalampi löytää.)

Komentorivi

Unix-pohjainen komentorivi, johon on kuitenkin lisätty graafisia ominaisuuksia, valittavaa automaatiota ja välilehtien raahauksia.

Myös iTerm näyttää kivalta.

Git

Sisältää valmiiks Gitin.

Developer-kansio

/Developer kansiosta löytyvästä Utilities kansiosta löytyy mm. Icon Composer, Jar Bundler ja PackageMaker, joilla voi luoda .app-tiedostoja. Kiva opas löytyy täältä: http://www.centerkey.com/mac/java/ (ja siis todennäköisesti kaikki on jo valmiina koneellasi, XCode löytyy vielä Leopardissa asennusCD:ltä).

Myös omien ikonien asettaminen ohjelmille onnistuu tätä kautta jos valmista .icns tiedostoa ei ole. Ikonin voi vaihtaa kun avaa .app-kansion, ja etsii Contents > Resources kansiosta ohjelman nykyisen ikonin ja vaihtaa sen. Ikoni ei välittömästi vaihdu Dockissa. Samaten kannattaa huomata, että ohjelman päivittyessä ikonin vaihto pitää suorittaa uudelleen.


Fyysisiä ominaisuuksia

Akku kestää viimeiseen prosenttiin asti

Akku varoittaa, virran loppumisesta noin 5 min ennen kuin kone pimenee, joten varoitus ei vielä tarkoita, ettet enää ehdi tallentaa auki olevia tiedostoja tai lopettamaan jotain peliä tämän tehdäksesi.

Apple suorastaan suosittelee akun loppuun käyttämistä joskus, koska se laittaa kaikki akun varaukset liikkeelle. Ottaen huomioon, että oma akkuni on kestänyt 5 vuotta satunnaisella 0%:iin kulutuksella ja siinä päivän säilytyksellä niin akku on ilmeisesti samaa mieltä Applen kanssa.

Toisaalta joidenkin pelien kuten Minecraftin tapauksessa ilmoitus jumittaa koneen kun fokus on varattu Minecraftille niin ilmoituksen OK:ta ei voi painaa ja peli jää jumiin ilmoituksen takia. Kätevintä on etsiä pikaisesti laturi ja toivoa, että liikkeelle jäänyt pelihahmo ei hyppää alas lähimmältä jyrkänteeltä tai kävele laavaan. Kävelysuuntaan saattoi pystyä vaikuttamaan hiirtä siirtämällä, mutten muista varmasti.

Magneetit

Macin läppä pysyy kiinni magneetilla mikä myös tarkoittaa sitä, että läpän saa helposti auki vain vetämällä. Mac myös painaa sen verran, että läpän auki vetäminen ei nosta muita malleja kuin Air:ia hieman. Tassut koneen pohjassa tarkoittavat myös, että kone ei liu'u taaksepäin avastessa.

Kolmas magneetti löytyy virtajohdon kiinnityksestä. Virtajohdon kiinnitys on siksi helppoa ja irrotus vielä helpompaa. Virtajohtoon kompastuminenkaan ei vahingoita johtoa tai kiinnitystä, koska magneetti irtoaa helposti.

Kaukosäädin

Kieltämättä tyylikäs lisä esitelmiin ja kätevä kotona musiikkia kuunnellessa vaikka nykyään kaukosäätimen saakin ilmeisesti pakkauksen mukana vain sen erikseen tilaukseen lisäämällä.


Ohjelmia

Spaces + Expose

Kätevä työkalu, jolla jonkun tason graafisen muistin omaavat ihmiset näkevät hetkessä kaikki ikkunat kaikilla työpöydillä. Kuva löytyy täältä.

Valitettavasti tämä poistui Lionin tullessa markkinoille, mutta TotalSpaces.app ilmeisesti tarjoaa tämän ominaisuuden jälleen. Mountain Lionin Mission Control toimii jo paremmin kuin Lionin ja työpöytiä voi rullailla Mission Controlin aikana, mutta kerralla kaikkia ohjelmia ei näe vieläkään.

Keynote

Ehdottomasti paras PowerPoint ohjelma, johon olen törmännyt. Animaatiot ovat helppoja toteuttaa ja ne ovat tyylikkäitä. Samaa voi sanoa uusien kalvojen tekemisestä, kalvopohjista ja tapahtumaketjujen luonnista.

Lisäksi esitelmän pitäjä voi lisätä omalle näytölleen mm. kellon, sekuntikellon, muistiinpanoja ja näkymän seuraavaan kalvoon.

Kaikki esitelmät voi myös tallentaa .ppt ja .pdf muotoon. (.ppt muodossa voi kuitenkin esiintyä poikkeamia riippuen käytetyistä elementeistä.)

Pages

Käytännöllinen dokumenttien luonnissa ja mukava käyttää.

TimeMachine

Erittäin mukavakäyttöinen varmuuskopioija. Varmuuskopioi automaattisesti tunnin välein kaiken uuden materiaalin / siirrot ja säilyttää harvemmalla välillä vanhempia varmuuskopioita. Vain ensimmäinen varmuuskopio kattaa koko tietokoneen kaikki tiedostot ja myöhemmin kopioidaankin vain se mikä on muuttunut. Näin myös varmuuskopiot eivät vie niin paljoa tilaa.

Varmuuskopioita voi helposti käydä katsomassa varmuuskopiointi levyltä. Mitä tahansa tiedostoa voi katsoa kaikilta hetkiltä kuin varmuuskopiot on luotu ja tiedoston voi palauttaa mihin tahansa ajan hetkeen miltä siitä on kopio. Tai varmuuskopiosta voi luoda kopion uuden rinnalle. Ja vaikka historiaa selatessa ei voi avata tiedostoja niin niitä voi aina vilasta.

Avaaminenkin voi onnistua jos avaat varmuuskopiotaltion etkä TimeMachinea (etkä taltiota itseään, koska sillä varmuuskopio on vain yksi tiedosto). Tämä taisi olla mahdollista sillä aikaa kun kone on varmuuskopioimassa, koska tällöin Finderissa näkyy ulkoinen kovalevy väliaikaisesti.

TextWrangler

Huomattavasti Macin mukana tulevaa Texturia laadukkaampi ohjelma mitä tulee tekstin käsittelyyn (ei muotoiluun) ja sen voi ladata ilmaiseksi. Normaalin tekstin lisäksi TextWrangler tuntee hyvin monia skripti- ja koodauskieliä ja osaa auttavasti värittää niitä.

Tiedoston voi myös avata komentoriviltä TextWranglerissa komennolla 'edit' kun Install Command Line Tools... on ajettu ohjelmassa (TextWrangler-valikko). Näin voi myös luoda uuden tiedoston jos "avaa" tiedoston, jota ei vielä ole ja tallentaa sen ohjelmassa.

TextMate voi olla toinen kokeilemisen arvoinen editori.

Seashore

Kiva piirto-ohjelma, joka tukee eri layereitä ja läpinäkyvyyttä (Layer > Extras > Enable Alpha Channel, tai Ctrl+a kuten olen itse määrittänyt). Manuaalista löytyy ilmeisesti lukuisia työkaluja, joita voi käyttää Shift / Alt / Shift+Alt / ym. hiiriyhdistelmillä. Osaa myös valita värialueita sallien värin vaihdella käyttäjän määrittämän määrän verran (Options > Tolerance) ja tukee piirtopöydän painoherkkyyttä.

'Select none' omituisesta kuvastaan huolimatta toimii esciä painamalla.

(Tähän yhteyteen myös pieni mainos piirtopöydästä. Ainaskin 13" koneella hieman koneen näyttöä pienempi piirtopöytä on helposti riittävän suuri, joten hinta ja mukanakuljetettavuus ei tule ongelmaksi. Itse piirtämiseen liittyen piirtopöydällä on ehdottoman mahdollista piirtää ensin kuva paperille ja sen jälkeen piirtää paperin läpi piirtopöydällä.)

Flux

Käytännöllinen näytön värin ja kirkkauden säätäjä, joka punertaa näytön yöaikaan. Punertumista ei huomaa, mutta silmät kestävät kyllä punerrettua näyttöä paremmin eikä kirkkautta tarvitse säätää ikävän himmeäksi.

FormulatePro

Siinä missä Mac tallentaa ja näyttää pdf-tiedostoja ei se kuitenkaan osaa muokata niitä paljoa (Esikatselussa voi lisätä alleviivauksia ja huomautuksia). FormulatePro sallii vapaamman muistiinpanojen tekemisen. Pdf:ään voi lisätä tekstiä, ympyröintejä, neliöitä (ja näin myös eri paksuisia alleviivauksia) sekä vapaasti piirrettyjä muotoja.

X-Chat Aqua

Yksinkertainen ja siisti IRC-ohjelma.

Violet.jar

Tähän asti paras ilmainen UML-kaavioeditori minkä tiedän. Kaavioiden tekeminen on helppoa ja kaavion layoutia on yksinkertaista muokata. Myös viivojen kulkusuuntiin voi vaikuttaa jossain määrin.

Awaken

Erittäin monipuolinen herätyskello, joka herättää Macin nukkumasta jos vain läppä on auki. Herätykseen voi valita musiikin (joka voi myös olla satunnaisesti alkava lista musiikkia) ja nopeuden millä äänenvoimakkuus kasvaa itse valitulle tasolle. Herätyksen lisäksi Awaken osaa toimia munakellona tai hiljentää musiikin tietyssä ajassa. Awaken on maksullinen ohjelma.

Viimeksi muokattu 29.9.2012