Takaisin kurssisivulle

Y96:n suoritusohjeita


Yleistä

Tehomatikka 1 ja 2 -ohjelmat sisältävät opetusosioita sekä tehtäväosioita. Kurssin Y96 suorittamista varten on tarkoitus laskea tehtäväosioita sekä tulostaa niistä raportteja ohjelman avulla. Jotkin aihealueet ovat pakollisia, mikä tarkoittaa, että kyseisistä tehtäväosioista on suoritettava vähintään tietty määrä tehtäviä. Lisäksi on suoritettava tietty määrä tehtäviä vapaavalintaisista aihealueista.

Pakollisista aihealueista on suoritettava tehtäviä vähintään 450 pisteen edestä (5 tehtävää kustakin paitsi logaritmeista, yht. noin 74 tehtävää). Pakollisia aihealueita ovat Potenssioppi, Neliöjuuri, Polynomit 1, Polynomit 2, Yhtälöt 1, Yhtälöt 2, Suora 1, Epäyhtälöt 1, Yht. sovelluksia, Geometria, Trigonometria, Eksp.funktio, Logaritmifunktio, Derivaatta 1 ja Derivaatta 2. Näitä on käsitelty tarkemmin kohdassa Aihekohtaisia ohjeita.

Valinnaisia tehtäviä on suoritettava lisäksi 180 pisteen edestä, mikä tarkoittaa noin 30 tehtävää. Nämä tehtävät voi suorittaa mistä tahansa aihealueista, niistäkin, jotka kuuluvat pakollisiin. Suositeltavia aiheita ovat: Polynomit 3, Binomin neliö, Yhtälöpari, Suora 2, Paraabeli, Epäyhtälöt 2, Verrannollisuus, Lin. riippuvuus, Avaruusgeometria 2, Eksp.yhtälö, Derivaatta 3, Derivaatta 4.

Ohjelmien käyttäminen

Ohjelmat Tehomatikka 1 ja Tehomatikka 2 on asennettu laitoksen verkkoon, ja niitä voi käyttää mistä tahansa tietokoneluokasta käsin. Kun kirjaudut verkkoon, näyttöön tulee Novell-ikkuna. Ohjelmat löytyvät kohdasta "HY-PUU - Courses" (kuva). Molemmat ohjelmat ovat rakenteeltaan samanlaisia. Eri ohjelmat vain sisältävät eri aiheita.

Päävalikossa näkyvät eri teoria- ja harjoitusosiot. Kun haluat esimerkiksi suorittaa osion Polynomit 1 tehtävät, klikkaa kyseistä harjoitusosiota. Koska tässä osiossa ei ole rajoituksia, voit valita minkä tahansa tehtävätyypin. Tietokone valitsee sinulle tehtäviä. Vastaa tehtäviin, jolloin pistesaldosi kasvaa. Kun olet saanut riittävästi pisteitä kyseisestä osiosta, klikkaa lopeta ja valitse raportin tulostaminen. Kirjoita raporttiin nimesi ja tulosta se. Vaihtoehtoisesti voit kopioida raportin kuvankaappauksella esim. Word-tiedostoon. (Lisäohjeita kohdassa Suorituksen toimittaminen.)

Jos et saa ratkaistuksi jotain tehtävää, voit valita uuden tehtävän klikkamalla kyseistä painiketta. Ohjelma luo rajattomasti uusia tehtäviä. Tämä ei mitenkään vähennä pisteitäsi. Myöskään väärät vastaukset eivät vähennä pisteitäsi, ja voit yrittää samoja kohtia yhä uudelleen. Voit myös halutessasi tarkistaa oikean ratkaisun ratkaisupainiketta klikkaamalla. Tällöin et kuitenkaan enää voi saada pisteitä kyseisestä tehtävästä.

Huomaa, että et voi tallentaa pisteitäsi, vaan sinun on suoritettava koko osio samalla kertaa. Jos olet saanut 20 pistettä jostain osiosta ja lopetat osion suorittamisen tulostamatta raporttia, menetät nuo 20 pistettä.

Suorituksen toimittaminen

Saadaksesi suorituksen sinun on toimitettava raportit kaikista suoritetuista osioista sekä yhteenvetolomake. Liitä nämä yhteen esim. paperiliittimellä ja toimita minulle jollain seuraavista tavoista:

Tehomatikka-ohjelmilla ei ole mahdollista tallentaa raportteja. Jotta voisit lähettää raportit sähköisesti, sinun täytyy tehdä kuvankaappauksia raporteista (toimii Windowsissa). Kun raportti näkyy ruudulla, paina näppäimistön "Print Screen" -näppäintä (Prt Scr, Print Scrn tms., sijaitsee näppäimistön ylärivissä nuolinäppäimien kohdalla). Tällöin näytöllä näkyvä kuva tallentuu leikepöydälle. Tämän jälkeen voit siirtyä esimerkiksi Wordiin tai muuhun tekstin- tai kuvankäsittelyohjelmaan ja valita toiminnon "Muokkaa - Liitä" (Edit - Paste). Leikepöydällä oleva kuva ilmestyy näkyviin. Kuvaa voi muokata ohjelman tarjoamilla toiminnoilla.

Yhteenvetolomake täytetään, jotta suoritukset olisi helpompi tarkistaa. Yhteenvetolomakkeen kaikissa pakollisissa ruuduissa on oltava riittävät tehtävämäärät. Valinnaisista ruuduista tarvitsee täyttää vain ne, joista on suoritettu ylimääräisiä tehtäviä. (Esimerkki täytetystä yhteenvetolomakkeesta.)

Vaillinainen suorittaminen

Kurssille Y100 voi osallistua, kun on suorittanut tasokokeen tai vähintään pakolliset tehtävät. Jos opiskelija ei ole suorittanut kaikkia valinnaisia tehtäviä mutta haluaa osallistua Y100:lle, hänen tulee palauttaa siihen mennessä hankkimansa raportit sekä yhteenvetolomake, johon on merkitty siihen mennessä suoritetut tehtävät (esimerkki). Tällaisessa tapauksessa Y100:n suoritusmerkinnän saa vasta, kun on suorittanut kokonaan Y96:n.

Aihekohtaisia ohjeita

Potenssioppi

Osiossa harjoitellaan potenssien laskusääntöjä. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Sallitut tehtävätyypit ovat "Tehtäviä kirjaimilla, helpompi vaikeustaso", "Tehtäviä kirjaimilla, vaihteleva vaikeustaso" ja "Tehtäviä sekä numeroilla että kirjaimilla, vaihteleva vaikeustaso". Esimerkkiraportti.

Neliöjuuri

Osiossa harjoitellaan neliöjuuren laskusääntöjä. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Sallitut tehtävätyypit ovat "Helpompi, jossa on myös kirjaimia" ja "Vaikeampi". Esimerkkiraportti.

Polynomit 1

Osiossa harjoitellaan polynomien yhteenlaskua. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Osiossa ei ole rajoituksia. Esimerkkiraportti.

Polynomit 2

Osiossa harjoitellaan polynomien kertolaskua. Tehtävissä on kaksi vaihetta. Ensin täytyy kirjoittaa kaikki kertomisen jälkeen syntyvät termit, esim. (x+1)(x-1) -> x^2+x-x-1, sitten yhdistää samanmerkkiset termit, eli x^2+x-x-1 -> x^2-1. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Osiossa ei ole rajoituksia. Esimerkkiraportti.

Yhtälöt 1

Osiossa harjoitellaan ensimmäisen asteen yhtälön mekaanista ratkaisua. Ainoastaan vastaus arvostellaan, mutta ohjelma tarjoaa "suttupaperirivejä" välivaiheita varten. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Sallittuja tehtävätyyppejä ovat "Sulkuja sisältäviä tehtäviä", "Nimittäjiä sisältäviä tehtäviä", "Ristiinkerronnalla ratkaistavia tehtäviä" ja "Muita paitsi perustehtäviä". Esimerkkiraportti.

Yhtälöt 2

Osiossa harjoitellaan toisen asteen yhtälön ratkaisua. Monissa tehtävätyypeissä tehtävät tehdään vaiheittain. Ensin täytyy annettu yhtälö sieventää toisen asteen yhtälön normaalimuotoon. Sen jälkeen sijoitetaan tarpeelliset arvot ratkaisukaavaan. Lopulta kirjoitetaan ratkaisu. Ratkaisu vaaditaan kolmen desimaalin tarkkuudella. Jos ratkaisua ei ole, kirjoitetaan huutomerkki (!). Tässäkin osiossa ohjelma tarjoaa "suttupaperirivejä", joita ei arvostella.

Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Osiossa ei ole rajoituksia. Esimerkkiraportti.

Suora1

Osiossa tutkitaan suoran yhtälöä ja harjoitellaan suoran piirtämistä. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Osiossa ei ole rajoituksia. Esimerkkiraportti.

Epäyhtälöt 1

Osiossa harjoitellaan ensimmäisen asteen epäyhtälöiden mekaanista ratkaisemista. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Osiossa ei ole rajoituksia. Esimerkkiraportti.

Yht. sovelluksia

Osiossa harjoitellaan yhtälön käyttöä ongelmanratkaisussa. Ratkaisu tapahtuu vaiheittain. Ensin muodostetaan yhtälö, sitten sievennetään ja lopuksi ratkaistaan. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Osiossa ei ole rajoituksia. Esimerkkiraportti.

Huom! Ohjelmavirheen vuoksi ohjelma ei päästä käyttäjää aina kirjoittamaan lopullista ratkaisua, jolloin tehtävästä on mahdollista saada vain kolme pistettä. Tätä näyttää tapahtuvan eniten tehtävätyypissä "Harjoituksen vaikeimmat tehtävät", joten sitä kannattaa ehkä välttää.

Geometria

Osiossa harjoitellaan tasokuvioiden pinta-alan laskemista. Ohjelma arvostelee pelkän vastauksen, mutta tarjoaa suttupaperia välivaiheisiin sekä piirtämiseen. On ehkä kuitenkin helpompi piirtää itse kuviot kynän ja paperin avulla. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä siten, että kaikki tehtävät eivät koske samanlaisia kuvioita. Esimerkkiraportti.

Trigonometria

Osiossa harjoitellaan trigonometristen funktioiden käyttöä sekä Pythagoraan lausetta. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä siten, että niihin sisältyy trigonometrisiin funktioihin liittyviä tehtäviä. Esimerkkiraportti.

Eksp.funktio

Osiossa tutustutaan eksponenttifunktioihin niiden kuvaajien avulla. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Osiossa ei ole rajoituksia. Esimerkkiraportti.

Logaritmifunktio

Osiossa tutustutaan logaritmifunktioihin niiden kuvaajien avulla. Osio on hyvin samankaltainen kuin eksponenttifunktio-osio. Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Osiossa ei ole rajoituksia. Esimerkkiraportti.

Huom! Ohjelmavirheen vuoksi ohjelma ei aina hyväksy oikeaa vastausta, jos se on negatiivinen. Tätä esiintyy erityisesti, jos kantaluku on murtoluku. Tämän virheen vuoksi osiosta vaaditaan vain 30 pistettä, eli vähän vajaa neljä tehtävää.

Derivaatta 1

Osiossa harjoitellaan polynomifunktioiden derivoimista. Ensin annettu funktio derivoidaan, sitten joko lasketaan derivaatan arvo kysytyssä pisteessä tai ratkaistaan, missä pisteessä derivaatta saa kysytyn arvon. Jälkimmäisessä tapauksessa ohjelma haluaa ensin yhtälön, sitten vasta vastauksen.

Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Osiossa ei ole rajoituksia. Esimerkkiraportti.

Derivaatta 2

Osiossa harjoitellaan polynomifunktion ääriarvojen (maksimit ja minimit) määrittämistä derivaatan ja merkkikaavion avulla. Ensin määritetään derivaatan nollakohdat. Näiden avulla piirretään merkkikaavio. Merkkikaavion avulla päätellään derivaatan nollakohtien laatu. Lopuksi hahmotellaan funktion kuvaaja koordinaatistoon.

Kun merkkikaavio on piirretty valmiiksi, täytyy painaa ensin "Arvostelu", ja vasta sen jälkeen "Jatka". Jos painaa vain "Jatka", merkkikaaviota ei arvostella. Siihen voi kyllä palata, mutta merkinnät ovat hävinneet.

Jos merkkikaavion viiva tulee piirretyksi väärin, sen saa yleensä poistettua klikkaamalla viivan värillisellä alueella olevaa päätä. Joskus tämä ei onnistu. Tällöin täytyy valita "Jatka", jolloin merkkikaavioikkuna häviää. Kun merkkikaavioon sitten palaa, se on taas tyhjä.

Kun merkkikaavio on arvosteltu, siihen voi palata uudelleen. (Jos on vaikka unohtanut, oliko derivaatan nollakohdassa minimi vai maksimi.)

Kuvaajaa piirrettäessä ei ole välttämätöntä laskea arvoja taulukkoon. Kuvaan kannattaa merkitä ainakin ääriarvopisteet sekä joitain pisteitä näiden ympäriltä (helpot pisteet x=0, x=1, x=-1). Tällöin ohjelma yleensä suostuu piirtämään kuvaajan. Kannattaa myös muistaa, että paraabeli (toisen asteen polynomifunktion kuvaaja) on symmetrinen huippukohdan suhteen.

Tehtäviä on suoritettava 30 pisteen edestä. Osiossa ei ole rajoituksia. Esimerkkiraportti.

Tunnettuja ohjelmavirheitä

Yht. sovelluksia

Ohjelma ei päästä käyttäjää aina kirjoittamaan lopullista ratkaisua, jolloin tehtävästä on mahdollista saada vain kolme pistettä. Tätä näyttää tapahtuvan eniten tehtävätyypissä "Harjoituksen vaikeimmat tehtävät", joten sitä kannattaa ehkä välttää.

Logaritmifunktio

Ohjelma ei hyväksy oikeaa vastausta, jos se on negatiivinen. Tätä esiintyy erityisesti, jos kantaluku on murtoluku.

Takaisin kurssisivulle


Muokattu 18.9.2007.