Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

1. Harjoitustyö: Linux-työaseman asennus ja konfigurointi

Harjoitustyössä asennetaan ja konfiguroidaan Linux-työasema ja tutkitaan sen toimintaa. Harjoitustyössä tarvitaan oikea kone (virtuaalikoneet eivät kelpaa), joka pitää saada kytkettyä verkkoon, jotta harjoitystyön voi onnistuneesti suorittaa ja palauttaa. Asennuksen voi tehdä omalle koneelle (mielellään kannettavalla tietokoneella, jos sellainen on käytettävissä).

Laitokselta saa tarvittaessa kurssia varten lainaan vanhoja (ja hitaita) kannettavia koneita. Sovi lainasta ensin luennoijan kanssa, jonka jälkeen voi koneen käydä kuittaamassa Pekka Niklanderilta huoneesta A230.

Harjoitustyöstä palautetaan oppimispäiväkirja, mielellään ihan tavallinen tekstitiedosto, tosin OpenOffice-dokumenttikin käy. Oppimispäiväkirjasta pitäisi selvitä kohta kohdalta harjoitustyön eteneminen, kohdatut ongelmat ja kuinka paljon eri vaiheisiin tuli käytettyä aikaa.

Harjoitustyön palautuksen deadline on 15.3 klo 16.

Linux-distribuutiona käytetään ensisijaisesti Fedoraa tai Ubuntua. Jos haluatte käyttää jotain muuta distribuutiota, niin varmistakaa asia ensin luennoijalta.

a) Aluksi asenna Linux. Jos distribuutio tukee kotihakemistojen kryptausta ja LVM:ää, ota ne käyttöön. Liitä kone verkkoon ja asenna päivitykset. Kerro paljonko päivityksiä tuli ladattua ja miten päivitysten asennus onnistui.

b) Kirjaudu rootiksi ja selvitä mitä palvelindaemoneja oletusasennuksessa on käynnissä. Selvitä asentamasi Linuxin käyttämät ajurit (kernelin tai X-palvelimen modulinimet) seuraavilta laitteilta:

c) Osaako käyttämäsi laitteen CPU säätää kellotaajuuttaan? Toimiiko kellotaajuuden säätäminen Linuxin oletusasennuksessa? Jos ei, niin miten sen saa käyttöön? Osaako laitteisto antaa arviota hetkittäisestä virrankulutuksesta? Kokeile koneen suspendointia ja hibernointia.

d) Selvitä mitä tiedostojärjestelmiä ja tiedostojärjestelmien ominaisuuksia asennuksessa on käytetty. Miten kryptaus ja LVM käytännössä toteutettiin? Missä ja minkälaisia ovat fyysiset levyt ja loopback-levyt ja mitä loogisia levyjä niistä on rakennettu?

e) Selvitä osaako näytönohjainajuri 3D-kiihdytyksen ja videokiihdytyksen. Asenna jokin 3D-peli (esim. neverball) ja kokeile sen toimivuutta. Kuinka ison FPS-luvun glxgears antaa laitteellesi? Lataa osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/u/jjaakkol/lyp2010/testivideot (käyttäjätunnus linux, salasana kurssi) videoita ja kokeile miten saat ne toimimaan (mitä codec-paketteja ja mistä jouduit ne asentamaan). Mitkä videot toimivat pätkimättä ja näkyykö tearing-efektejä (tai muita rumia grafiisia häiriöitä)?

f) Lisää koneeseen uusi käyttäjä uudella käyttäjätunnuksella, salasanalla ja kotihakemistolla, ilman ylläpito-oikeuksia. Ota quota käyttöön käyttäjän kotihakemistossa. Kirjaudu sisään uudella käyttäjätunnuksella. Miten sisäänkirjautuminen onnistuu, jos käyttäjän quota on käytetty loppuun?

g) Hae osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/u/jjaakkol/lyp2010/levy.img.bz2 bz2-pakattu ja Luks-kryptattu (salasana linux) ext2-formatoitu levy-image. Asenna tarvittavat ohjelmat ja ota käyttöön tarvittavat kernelin modulit, että saat purettua ja avattua kyseisen levyimagen (loopback tai ram-levyn avulla).

Valitettavasti tämä ei välttämättä onnistu yhtä suoraviivaisesti kuin luennolla, joten tälle sivulle todennäköisesti laitetaan myöhemmin lisää ohjeita. Erityisesti kannattaa huomata, että cryptsetup saattaa valittaa väärästä salasanasta, vaikka oikeasti ongelmana on puuttuva kernelin moduli.

Levy-imagelta löytyvät ext2-tiedostojärjestelmä ei ole ihan ehjä. Korjaa tiedostojärjestelmä ja tarkasta löytyikö hukkuneita tiedostoja. Tiedostojärjestelmältä löytyy shelliskripti, jonka avulla harjoitustyö palautetaan. Lue shelliskripti (et tietenkään voi suorittaa verkosta ladattuja shelliskriptejä ennen niiden luotettavuuden tarkastusta). Asenna shelliskriptin mahdollisesti tarvitsemat ylimääräiset ohjelmat. Harjoitustyön palauttaminen tapahtuu antamalla shelliskriptille parametrina opiskelijanumero ja oppimispäiväkirjan sisältävä tiedosto. Shelliskripti palauttaa Jani Jaakkolalle oppimispäiväkirjan ja joitain Linux-asennuksesta kerättyjä tietoja (jotka pidetään salaisena, laitteistolistaukset identifioivat käytetyn laitteen yksikäsitteisesti).