Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 
Ryhmätyö   [ Kerola | Chat | Tito | kuvaus | kantas. | kokeet | aik. kurssit | k03 | luennot | LH | ryhmätyö | kertaus ]

Tietokoneen toiminta, ryhmätyö        [Usein kysytyt kysymykset o]

Tämä tehdään pareittain ja työ palautetaan sähköpostitse.

Ryhmä organisoi toimintansa itse haluamallaan tavalla. Henkilökohtaisia tapaamisia voi tehdä esimerkiksi kurssin harjoitustilaisuuksien yhteydessä. On myös mahdollista, että (lähes) kaikki kommunikointi tapahtuu verkon, esimerkiksi sähköpostin avulla.

Tutustukaa eri aihepiirien kertaustehtäviin, jotka on linkitetty kurssin aikataulusivulle.

Tehtävänänne on suunnitella 3 eri kertaustehtävää vastausselityksineen, kukin tehtävä eri aihepiiristä. Kukin kertaustehtävä toteutetaan omana xml skriptinään. Kunkin ryhmän kertaustehtävien aihepiirit julkaistaan ryhmittäin aikataulusivulla ryhmien muodostamisen jälkeen. Kussakin kertaustehtävässä aihepiiri tulee olla merkitty näkyviin ja tiedoston nimen tulee päättyä _fi.xml (suomen kieliset kertaustehtävät). Kertaustehtävien ulkoasu ja toiminta tulee olla mallina annetun esimerkkikertaustehtävän (esim_fi.xml) mukainen. o

Jos kertaustehtävä selityksineen on oikein hyvä, niin se voidaan liittää kurssin kertaustehtävävalikoimaan. Varaan oikeuden editoida kertaustehtäviä tai niiden selityksiä. Jos ette halua omaa tehtäväänne näin julkaistavaksi, niin kertokaa asiasta ryhmätyön palautuksen yhteydessä.

Xml skriptien käyttö

Kertaustehtävät esitetään laitoksen tietokantapalvelimella db.cs.helsinki.fi xml-tiedostoina, jotka suoritetaan tietokantapalvelimella php-skriptin practice.php avulla. Tietokantapalvelimelle kirjoittaudutaan sisään ssh-yhteyden avulla. Kertauskysymykset on hyvä sijoittaa tietokantapalvelimelle (esimerkiksi) hakemistoon public_html/kertaus siten, että kaikilla on niihin lukuoikeudet ("chmod a+r esim_fi.xml"). Kotihakemistoon ja public_html sekä kertaus hakemistoihin tulee kaikilla olla läpikulkuoikeus ("chmod a+x ."). o

Esimerkiksi, hakemistossa /home/kerola/public_html/tito/kertaus oleva xml-tiedosto esim_fi.xml suoritetaan selainkomennolla http://db.cs.helsinki.fi/~kerola/php/practice.php?file=/home/kerola/public_html/tito/kertaus/esim_fi.xml. Huomatkaa, että sekä php-skriptin että xml-tiedostojen yhteydessä tulee käyttää täydellisiä polkunimiä ja että ainakin toistaiseksi php-skriptin yhteydessä Kerolan kotihakemisto on parasta kirjoittaa muodossa "~kerola". Suomenkielisten kertauskysymysten tiedostonimet päättyvät esimerkin mukaisesti "_fi.xml". o

Jos xml tai php kiinnostaa enemmän, niin lisätietoja löytyy esimerkiksi kursseiltamme XML-metakieli tai  Digitaalisen median tekniikat. Tämän ryhmätyön tekemiseen noita tietoja ei kuitenkaan tarvita.

Skripti mkpract

Selainkomentoja ei tarvitse itse kirjoittaa suoraan html-tiedostoihin. Tietokantapalvelimella db.cs.helsinki.fi ollessasi kertauskysymyshakemistossasi (esim. ~/public_html/kertaus) komento /home/kerola/bin/mkpract generoi samaan hakemistoosi (~/public_html/kertaus) tiedoston pract.html (saman tyyppinen kuin http://db.cs.helsinki.fi/~kerola/tito/kertaus/pract.html), jossa on valmiiksi linkitettynä kaikki k.o. hakemistossa olevat kertauskysymykset, aihealueena aakkosissa ensimmäisen kertauskysymyksen aihealue:

> cd ~/public_html/kertaus
> /home/kerola/bin/mkpract

Työ palautus

Ryhmätyö palautetaan luennoitsijalle sähköpostitse ja siinä on oltava ainakin seuraavat osiot:

  1. Tekijät
  2. Ryhmän arvio siitä, kuinka suuri osuus (%) kullakin ryhmän jäsenellä oli työn tulokseen. Tasaosuudet (50% ja 50%) eivät kuulosta uskottavilta.
  3. Arvio ryhmätyöhän käytetystä kokonaisajasta, per henkilö (henkilötunteja)
  4. Lyhyt katsaus (max 4 riviä) ryhmän yhteistoiminnasta kurssin muiden osioiden kuin ryhmätyön yhteydessä
  5. Suostumus/kielto kertaustehtävien käyttämisestä kurssin yhteydessä jatkossa.
  6. Kustakin kertaustehtävästä (3 kpl) sen aihealue ja itse kysymys
  7. Linkki tietokantapalvelimella (db.cs.helsinki.fi) olevaan verkkosivuun (.../pract.html), jossa kertaustehtävät ovat valmiiksi käytettävissä.
  8. Kertaustehtävät (3 kpl) xml-liitetiedostoina

Arvostelu

Kaikki ryhmän jäsenet saavat pääsääntöisesti saman arvosanan. Ryhmätyö arvioidaaan ottaen huomioon ainakin seuraavat piirteet:

  • Kertaustehtävien kysymysten/vastausvaihtoehtojen omintakeisuus ja keskeisyys aihepiirien suhteen
  • Kertaustehtävien vastausselitysten oikeellisuus ja ymmärrettävyys
  • Kertaustehtävien toimivuus (täytyy toimia normaalilla selaimella)
  • Ryhmän yhteistoiminta

Ryhmän jäsenet voivat tietenkin käyttää ryhmää myös muuten kurssin opiskelun tukena. Esimerkiksi, ryhmän jäsenet voisivat auttaa toisiaan myös muissa kurssin osioissa kuin tämän ryhmätyön yhteydessä. On iso etu, jos voi kysyä neuvoa toiselta. Toisaalta, vastaava osapuoli yleensä oppii asiasta enemmän kuin kysyjä, eli etu on molemminpuolinen. Sitäpaitsi, yhdessä opiskelu on mukavampaa ja tehokkaampaa kuin yksin.

Perusvaatimukset täyttävästä, toimivasta ryhmätyöstä saa 2/3 maksimipisteistä. Erinomaisesta enemmän ja välttävästä vähemmän. Yksi erinomainen kertaustehtävä voi olla parempi kuin kolme keskinkertaista kertaustehtävää. o

Lopuksi

Jos näyttää ilmeiseltä, että joku ryhmän jäsenistä on keskeyttänyt kurssin tai ei halua osallistua ryhmän toimintaan, ottakaa yhteys luennoitsijaan.

Käytännön ongelmien kanssa kannattaa ensin katsoa Usein Kysyttyjen Kysymysten listaa. Jos apua ei löydy, niin ottakaa yhteys luennoitsijaan. o


Teemu Kerola