Vapaus tehdä sitä mikä kiinnostaa

Kurssin tavoite

Kurssin teema on verkko-opiskelun tietotekniikka, eli mitä on verkko-opiskelu, mitä tietotekniikka voi tuoda verkko-opiskeluun, miten tähän on tultu ja mihin tästä mennään eteenpäin. Kurssin keskeisenä tavoitteena on jäsentää verkko-opiskelua tietojenkäsittelijän näkökulmasta; mitä verkko-opiskeluun liittyvää tietotekniikka on tehty, mitä voisi vielä tehdä ja mitä tulevaisuudessa on odotettavissa. Koska kyse on käymistilassa olevasta asiasta, yhtä oikeaa vastausta aihepiirin kysymyksiin ei useinkaan ole. Kurssin jälkeen opiskelijoilla on vahva kuva alueen nykytilasta ja tietotekniikan kyvystä tukea verkko-opiskelua sekä kyky suunnitella mielekkäitä verkkokursseja ja arvioida verkko-opetusta useasta näkökulmasta.

Kurssi vaatii omaehtoista osallistumista, ryhmässä toimimista, kykyä asettaa itselle tavoitteita ja aikatauluja ja pitää niistä kiinni.

Kurssin aihepiirejä

Kurssin aikataulu ja toimintamuodot

22.1.2004: Kurssi alkaa. Fyysinen kokoontuminen luokassa A414, järjestäytyminen ja kurssin rakenteen ja suorituksen esittely. OurWebin esittely.
Verkkotyöskentelyä keskimäärin 15 h/vko.
1.4.2004: Kurssi päättyy.

Kurssi ja sen osallistujat on esimerkki tavoitteellisesta verkko-oppimisyhteisöstä. Kurssin aluksi kukin muodostaa itselleen kuvan verkko-opiskeluun liittyvästä tietotekniikasta. Tätä varten OurWebiin on koottu joitain materiaaleja edellisten vuosien kursseilta ja muutamia tieteellisiä artikkeleita. Tarkoitus on, että osallistujat myös tuovat löytämiään muita hyviä materiaaleja OurWebiin muidenkin nähtäville. Näitä yhteiseen dokumenttipooliin tuotuja artikkeleita annotoidaan OurWebin tarjoamilla välineillä. Annotointi tarkoittaa julkisten merkintöjen tekemistä: artikkeleista voi esimerkiksi korostaa keskeisiä asioita, tai niiden osia voi kommentoida rakentavasti. Näin ollen kaikkien ei tarvitse lukea kaikkea, vaan yhteisö hyödyttää yksilöä.

Kun riittävä yleiskuva alueesta on muodostunut, kuka tahansa on vapaa aloittamaan projektin. Projektissa on kolme tärkeää komponenttia: tiimi, aihe ja aikataulu. Projektin ehdottaja kertoo OurWebissä, että on kiinnostunut selvittämään jotain asiaa, esimerkiksi ryhmätyöohjelmistoja yhteistoiminnallisessa verkko-opiskelussa. Lisäksi on hyvä kertoa jotain ideoita siitä, miten aihetta aikoo käsitellä, ja - erityisen tärkeää - aikataulun projektille. Muut kurssilaiset eli verkko-opiskeluyhteisön jäsenet näkevät projekti-ilmoituksen, ja halukkaat liittyvät projektiin.

On tärkeää, että projektien tuotokset tehdään OurWebiin. Jokaisella projektiryhmällä on oma ryhmätyötila, Wiki, joka tarkoittaa yhteisesti muokattavaa www-sivua tai -sivustoa. Wikissä kukin ryhmäläinen voi helposti lisätä tai muokata tekstiä (ja kuvia), joko suoraan Wikin editorilla tai leikkaa-liimaa -tekniikalla jostain muusta tekstieditorista. Wikissä on oma yksinkertainen syntaksinsa, jolla saa lihavoinnit yms tehtyä.

Projektiryhmän kokoa ei kannattane useinkaan paisuttaa liian suureksi, kolme saattaa olla paras määrä. Kun ryhmä on kasassa, voi yhteistyötä tehdä myös OurWebin ulkopuolella: laitoksen tilat, kodit, kahvilat, sähköposti, puhelin ovat käytettävissä, jos ryhmä keskenään niin sopii.

Kun projektiryhmä on saanut projektinsa sellaiseen vaiheeseen, että on hyödyllistä näyttää sitä muilla ja saada siihen rakentavaa palautetta, projektistansa voi julkaista esiversion. Tämä esiversio näkyy kaikille muillekin, ja kaikki voivat annotoida sitä, eli kommentoida ja korostaa sen tekstejä OurWebin hengen mukaisesti. Tämän jälkeen ryhmä voi koostaa projektityönsä lopullisen version, joka julkaistaan kaikkien nähtäville. Näitä lopullisiakin töitä muut voivat annotoida normaaliin tapaan.

Kun projekti on saatettu kunnialla loppuun, on aika hengähtää ja aloittaa uusi projekti uudesta mielenkiintoisesta aiheesta. Projektit, pitäkää kiinni sopimistanne aikatauluista. (Kun aikataulu on sovittu, se on kuin Suomen perustuslakiin kirjattu.) Projekteissa eri ihmisillä voi olla eri rooleja; on kuitenkin tärkeää, että jotkut ovat myös projektien alullepanijoita eli initiaattoreita. Kurssin hyväksyttyyn suoritukseen kaikkien täytyy olla mukana vähintään kolmessa eri projektissa. Halutessaan voi olla useammassa projektiryhmässä yhtä aikaa. Periaate on että kukin projekti vaatii kultakin osallistujalta noin 15 h/vko.

Projektien ulkoasulla tai pituudella ei ole erityisiä ohjeita. Pituutta tärkeämpää on napakka esitys ja tieteellinen ote, eli lähdeviittauksissa ynnä muissa on syytä noudattaa tieteellisen kirjoittamisen perusteita. Kaikkia mahdollisia lähteitä saa käyttää, mutta tekstiä suoraan lainattaessa lainaus ja lähdevitte on merkittävä hyvän kirjoittamistavan mukaisesti. Perustelemattomia mielipiteitä, löysiä "heittoja" tai väitteitä ei ole syytä esiintyä; tilanteeseen sopivat omakohtaiset kokemukset voivat sitä vastoin olla miellyttävää luettavaa.

Muiden töiden kommentoinnin tarkoitus on johtaa yhteiseen tiedonrakenteluun. Siksi kommentoinnin on syytä olla rakentavaa ja keskittyä olennaiseen. Jokaisen on syytä paneutua kommentointiin asiaan liittyvällä vakavuudella eikä kannata takertua pelkkiin kieli- tai lyöntivirheisiin.

Koska kullakin projektilla on täydellinen vapaus suunnata työ omien mielenkiinnon kohteiden mukaan, kannattaa yrittää välttää päällekkäisiä projekteja. Näin toimien kurssin loputtua koossa on yksi iso yhteinen toteemi, joka kertoo kaiken oleellisen verkko-opiskelun tietotekniikasta.

Arvostelu

40 pistettä projektitöistä
Projektityöt arvostellaan, ja niistä voi saada maksimissaan 4 pistettä/osallistuja/viikko. Kunkin kurssin osallistujan on tarkoitus olla yhteensä kymmenen viikkoa mukana projekteissa. Tällöin maksimipistekertymä projekteista on 40/60 pistettä. Esimerkki: kolmen ihmisen projekti, joka kestää kaksi viikkoa, voi tuoda jokaiselle maksimissaan 8 pistettä.

10 pistettä vertaisarvionnista
Kurssin lopuksi kukin valitsee muutamia (noin viisi) projektitöitä ja muutamia yhteisön jäseniä (noin viisi), jotka haluaa nostaa esiin syystä tai toisesta (poikkeuksellisen hyvä työ, poikkeukselisen hyödyllisiä kommentteja pitkin kurssia). Yhteenlaskettuna tämä vertaisarviointi tuottaa kullekin maksimissaan 10 pistettä.

10 pistettä aktiivisuudesta
On hyvä huomata, että aktiivisuutta on monenlaista; projektiryhmän hyödyksi tapahtuvaa (esim. projektiraportin valmistelu), koko yhteisöä hyödyttävää (esim. muiden töiden rakentava kommentointi) tai pelkästään itse hyödyttävää (artikkelien lukeminen). Oma aktiivisuus voi suuntautua monella tavalla, mutta suositeltavin aktiivinen osallistuminen tarkoittaa kaikkea edellä mainittua. Aktiivisuutta on myös hyviksi osoittautuvien tutkimusartikkelien tuonti OurWebiin.

Lisäpisteitä projektien loppuarvioinnin yhteydessä
Projektin päätyttyä kukin projektiryhmän jäsen vastaa muutamaan kysymykseen projektityöstä. Tässä yhteydessä voi ehdottaa ylimääräisiä pisteitä ansiokkaasta työstä projektin hyväksi.

Yhteydenotot

Kaikki kommunikointi ohjaajien kanssa on tarkoitus hoitaa OurWebissä tai sähköpostilla. Kurssin ohjaajat ovat Jaakko Kurhila ja Anni Rytkönen, sähköpostiosoitteet jaakko.kurhila@cs.helsinki.fi ja anni.rytkonen@cs.helsinki.fi. Posti kannattaa lähettää aina molemmille, varsinkin kiireellisissä tapauksissa.

Lisäksi ohjaajat ovat tarpeen vaatiessa tavattavissa henkilökohtaisesti tietojenkäsittelytieteen laitoksella.



Päivitetty viimeksi Jan 22, 2004 J. Kurhila