Yliopiston etusivulle Suomeksi Inte på svenska No english version available
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

580072 Tietojenkäsittelytieteen valinnaisia aineopintoja (1-n op)

580073 Tietojenkäsittelytieteen valinnaisia syventäviä opintoja (1-n op)

Työpajan tiedot

    TKTL:n tietotekniikan työpaja (computer science workshop) tarkoittaa, että sen piirissä voi vapaasti työskennellä erilaisten tietoteknisten projektien parissa, ja projekteista voi saada opintopisteitä. Pajassa voi siten esimerkiksi jalostaa omista harjoitustöistä sikiäviä spin-offeja sekä valmentautua ja järjestää valmennusta kanssaopiskelijoille ohjelmointikilpailuihin. HUOM! Projekteja ei ole kenellekään tarjolla, vaan kaikkien projektien tulee olla täysin opiskelijalähtöisiä. Opettajat, tutkijat ja jatko-opiskelijat voivat tietysti olla mukana ohjaamassa, valvomassa tai "sparraamassa", jos opiskelija(t) saavat opettaja tai tutkijat innostumaan projektistaan.

    Opiskelijoille: Työpajasta ei voi saada opintopisteitä vanhoilla meriiteillä vaan kyseessä on oltava opintojen aikainen ("=juuri nyt tapahtuva") hanke. On myös syytä huomata, että koko työpaja-ajatus tukee tutkintokoulutusta. Siksi työpajasuorituksessakin oleellisempaa kuin menestynyt tuote on oman tietoteknisen asiantuntijuuden (monipuolinen) kasvu. Kasvunkin dokumentointi voi tapahtua esimerkiksi ohjelmiston kautta, mutta kaikissa ryhmäprojektissa kaikki roolit eivät tule selviksi pelkän kommentoidun koodin kautta. Siksi dokumentaatiota kannattaa kerätä projektin kestäessä, jotta osaa esittää vakuuttavan evidenssin tehdystä työstä ja omasta asiantuntijuuden kehittymisestä. Ryhmäprojektissakaan kaikkien ei tarvitse aloittaa tai lopettaa projektiin osallistumista yhtä aikaa. Kukin osallistuja esittää omasta toiminnastaan ja asiantuntijuudestaan oman evidenssin.

    Lopullinen päätäntävalta opintopisteiden jakamisesta ja arvottamisesta on linjavastaavilla ja eri alueiden professoreilla. Opintopisteitä ei jaeta pajatoiminnasta avokätisesti; opintopisteet eivät ole houkutin tehdä hankkeita työpajassa, vaan työpajan henkeen kuuluu, että osallistujat haastavat itsensä tekemään niitä projekteja, joita laitos formaalina koulutusorganisaationa ei edes huomaa pyytää.

    Työpajatoiminta alkaa keväällä 2009 erityisesti laitokselle hankittavien Lego-robottien kanssa, mutta muitakin hankkeita voi tehdä. Opiskelijoiden aktiivisuudesta riippuen toimintaa laajennetaan tarpeen mukaan. Kaikista työpajan projekteista ei tarvitse tulla uusia Linuxeja. Jos projektilla saavuttaa jonkin konkreettisen tavoitteen (esimerkiksi menestyy kilpailussa), se merkitään opintosuorituksen lisätiedoksi siten, että saavutus on osoitettavissa myös ulkopuolisille. Lisätieto näkyy siten Oodissa suoritusmerkinnän yhteydessä.

    Työpajan hankkeille ei ole osoitettu erillisiä resursseja, joten projekteissa tarvittavat materiaalihankinnat yms. joutuu jokainen kustantamaan itse. Lego-robotteja saa lainata, kunhan ne saapuvat laitokselle ja saadaan käyttökuntoon.

    Työpajan vastuuhenkilönä toimii aluksi opintoesimies Jaakko Kurhila. Hankkeiden pisteyttämisessä lopullisen päätöksen tekee kuitenkin linjavastaava tai hankkeen alaa lähinnä oleva professori, aineopintojen kohdalla opintoesimies tukeutuen tarvittaessa linjakohtaiseen konsultaatioon. Tyypillisesti käytetty arvosteluasteikko on "Hyväksytty", ja opintopisteiden määrä korreloi työhön käytettyjen lukukausien mukaan. Käytännössä omista projekteista voi odottaa saavansa 2-3 op, poikkeustapauksissa myös enemmän.

    Rekisteröinti voidaan tehdä tarvittaessa myös siten, että opintosuoritus merkitään jonkin tietyn erikoistumislinjan syventäviksi opinnoiksi:

    • 580079 Tietojenkäsittelytieteen valinnaisia syventäviä opintoja (Algoritmit ja koneoppiminen) -- Optional Advanced Studies in Computer Science (Algorithms and Machine Learning)
    • 580080 Tietojenkäsittelytieteen valinnaisia syventäviä opintoja (Hajautetut järjestelmät ja tietoliikenne) -- Optional Advanced Studies in Computer Science (Distributed Systems and Data Communication)
    • 580088 Tietojenkäsittelytieteen valinnaisia syventäviä opintoja (Ohjelmistojärjestelmät) -- Optional Advanced Studies in Computer Science (Software Systems)

    Suorituksen arvioinnissa arvioijan työtä helpottaa työpäiväkirja, joten sellaista kannattaa pitää projektin alusta saakka.