Ohjelmistotuotanto, s02, Harjoitus 1

 
    Koska ensimmäisellä luentokerralla ei vielä ehditä harjoiteltaviin asioihin palautamme mieliin JSS-kurssin asioita

    Gradun teko lähestyy sinuakin, joten on syytä perehtyä graduhallinnon saloihin. Gradu lähtee käyntiin aihe-ehdotuksesta. Tämän on alunperin voinut laatia opiskelija tai ohjaaja tai sitten molemmat yhteistyössä. Ohjaaja voi kirjata aihe-ehdotuksen tietokantaan ja varata sen alustavasti opiskelijalle. Aihe-ehdotus täytyy kuitenkin vahvistaa opiskelijalle sopimalla siitä erikoistumislinjan vastuuhenkilön kanssa. Vahvistusajankohta lasketaan gradun aloitusajankohdaksi. Vahvistuksen yhteydessä gradulle määrätään myös ohjaajat, yleensä kaksi, joista toinen on pääohjaaja. Vastuuhenkilö voi vaihtaa ohjaajaa prosessin kuluessa. Gradusta laaditaan ensin suunnitelma. Suunnitelman tarkastaa kaksi tarkastajaa (yleensä ohjaajat). Suunnitelma joko hyväksytään tai siihen halutaan korjauksia. Korjattu suunnitelma tulee aikanaan uuteen tarkastukseen. Näitä kierroksia voi olla useita. Kun suunnitelma on hyväksytty onkin varsinaisen gradun vuoro. Tarkastusmenettely on sama kuin suunnitelmassa. Erona on se, että tarkastajat esittävät hyväksytylle gradulle arvosanaa. Opiskelija käy gradunteon yhteydessä keskustelemassa ohjaajiensa kanssa. Käyntikerroista halutaan pitää kirjaa. Graduhallintojärjestelmästä pitäisi saada tilastotietoa käynnissä olevista ja hyväksytyistä graduista, ohjaustehtävistä ja tarkastuksista.

  1. Kuvaa graduprosessin kulku prosessin osapuolten välisenä yhteistyönä (sekvenssikaavio, olioina osapuolet: tekijä,...).
  2. Kuvaa graduhallinnon tietosisältö UML-luokkakaaviona.
  3. Mitä käyttötapauksia graduhallintojärjestelmään sisältyy?
  4. Laadi riippuvuusmatriisi, joka kuvaa graduhallintojärjestelmän käyttötapausten ja tietosisällön välisiä riippuvuuksia.

    Seuraava tehtävä ei liity graduhallintoon

  5. Mistä johtuu, että ohjelmistoon tehtävän muutoksen kustannus kasvaa voimakkaasti sitä mukaa, mitä myöhemmässä vaiheessa muutos tehdään? Vertaa tehtävän vaikeutta määrittely-, suunnittelu- ja ylläpitovaiheessa.


Harri Laine, 11.9.2002