Ohjelmistotuotanto, s02, Harjoitus 3

 
  1. Oletetaan, että Helsingin yliopiston opiskelijarekisteriin ollaan tekemässä WWW-liittymää, jonka avulla opiskelijat voivat ilmoittautua kursseille ja tentteihin, selvittää omat ilmoittautumisensa ja perua niitä. Laadi luonnos työn osituksesta projektisuunnitelmaa varten. Osita tehtäväkokonaisuutta sekä järjestelmän toimintasisällön että prosessin vaiheiden perusteella. Tavoitteena olisi lehtitasolla 1-2 henkilötyöviikon kokoiset tehtävät. Voit olettaa, että tietokanta on valmiina eikä sitä tarvitse suunnitella.

  2. Pressmanin kirjan luvussa 6 'Risk Analysis and management' käsitellään riskianalyysia. Netistä löytyy täynnysmateriaalina riskianalyysin tarkistuslista (osoitteesta http://www.rspa.com/checklists/risk.html). Tutustu materiaaliin. Laadi Top 10 lista omasta mielestäsi ohjelmistohankkeiden yleisimmistä riskeistä.

  3. Arvioi riskiluetteloja hyväksikäyttäen millaisia riskejä voisi liittyä tehtävän 1 ilmoittautumisjärjestelmään.

  4. Vastatkoon tehtävän 1 ilmoittautumisjärjestelmä toiminnallisuudeltaan likimain TKTL:n ilmoittautumisjärjestelmää. Arvioi ohjelmakomponenttien koodirivimäärät olettaen, että kyseessä on Java kielinen (servlet tekniikkaan perustuva) toteutus. Laske näiden perusteella kokonaistyömäärä jollain luennolla käsitellyistä kaavoista.

  5. Laadi edellisen tehtävän arvio toimintopisteisiin perustuen. Oletetaan edelleen, että kieli on Java (LOC/FP = 53). Tietokannassa on tietoja kursseista, harjoitusryhmistä, kokeista, kurssien ja harjoitusryhmien vetäjistä, salivarauksista, istunnoista, opiskelijoista ja ilmoittautumisista sekä niiden perumisista. Käyttäjä voi kirjoittautua järjestelmään ja ulos, antaa tai muuttaa henkilötietojaan, ilmoittautua kursseille tai kokeisiin, katsoa ilmoittautumistilanteensa sekä perua ilmoittautumisensa. Käsittely on varsin suoraviivaista. Ruuhkahuippujen hallinta vaikeuttaa hieman tietokannan käsittelyä. Lisävinkkejä toimintopisteiden laskennasta löytyy esim. sivulta http://www.nesma.nl/english/earlyfpa.htm#bm_Detailed_function_point_count ja hakukoneilla avainsanoilla "function point counting".


PS. Pressmanin kirjaan liittyvää täydennysmateriaalia löytyy kirjassa mainitusta osoitteesta www.pressman5.com

Harri Laine, 25.9.2002