Muutos lakiehdotukseen

Lakiehdotukseen on tullut muutos, jonka seurauksena suurin osa tämän sivun sisällöstä on vanhentunut. Ilmeisesti suojauksia saisi purkaa omaa henkilökohtaista käyttöään varten, joskin typerästi välineitä tähän ei saane levittää, eikä myöskään kehittää tutkimalla olemassaolevien toistinten toimintaa. Täten tehokkaasti estetään kuluttajia oikeasti käyttämästä näitä oikeuksiaan, joten monopoleja laki suosii yhä.

Esityksessä on myös muita epämiellyttäviä kohtia, kuten levityskielto Euroopan talousalueen ulkopuolelta tuoduille tuotteille, joita ei ole sen sisällä julkaistu. Samaten ei ole vieläkään tehty selväksi, saako tieteellistä tutkimusta aiheen tiimoilta julkaista. Täten esim. "Olli ja seminaariesitelmä" on yhä ajankohtainen.

Katson kuitenkin muutokset osittaiseksi propagandavoitoksi, ja kiitän kaikkia osallistuneita. Tämä ei toki tarkoita, etteikö olisi syytä propagandoida lisää nykyistä lakiehdotusta vastaan, mutta tämän sivun sisältö on tosiaan kuitenkin suureksi osaksi, siltä osin kuin tässä käsitellään yksittäisen tavallisen kuluttajan rikollistumista, otettu huomioon.


Digitaalisista tekijänoikeuksista

Tämä sivu sisältää pieniä anekdootteja siitä, mikä kaikki tulisi rikolliseksi jos tekijänoikeuden alaisen digitaalisen materiaalin suojausten purkaminen kriminalisoidaan. Lopussa on myös pari juttua siitä, miten todellisten rikollisten toimintaan lainmuutos ei vaikuttaisi oleellisesti mitenkään - onhan ammattimainen piratismi jo kiellettyä muutenkin, ja käytännön edellytykset piratismille kyllä säilyvät uudenkin lain aikana.

Tekstiä saa vapaasti levittää ja käyttää sellaisenaan tai muunneltuna, ja tähän sivuun saa vapaasti tehdä linkkejä. Jos sivua aiotaan lainata jossain, niin kuulisin tästä kyllä toki mielelläni. Kuvien uudelleenjulkaisusta muualla mainitaan kuvalinkkien ohessa erikseen. Uudelleenjulkaisijoiden kannattanee myös omalla tahollaan tarkistaa julkaisemistaan pätkistä, että niissä on varmasti tulkittu lakiehdotusta oikein. Koska en ole lakimies ja lakiteksti on paikoin vaikealukuista, on sekaan saattanut jäädä virheitä. En siis voi taata kaikkien esimerkkien lainvastaisuutta, mutta näin minä kyseiset lainkohdat ymmärrän. Jos jossain kohtaa on (mahdollinenkin) tulkintavirhe, pyydän ilmoittamaan asiasta, jotta voin sen korjata. Lakiehdotus on saatavilla opetusministeriön WWW-sivuilta.

Alkuperäinen ajatus oli tehdä asiaa havainnollistavia pieniä sarjakuvialehtisiä, ja nämä käsikirjoitukset noudattavatkin senkaltaista formaattia. Vapaaehtoisia kuvittajia otetaan vastaan - olkaa hyvä ja koordinoikaa allekirjoittaneen kanssa, mitä piirrätte. Hätätilanteessa näitä voi toki käyttää propagandana myös sellaisenaan.

Yleisideasta ja osasta spesifisiä kiitos kuuluu Juha-Matti Tapiolle. Piraattitehdasjutun perusidea Jari Juslinilta, hifisoitin Antti-Pekka Liedekseltä. Kaikki varsinainen teksti ja myös osa ideoista on Mikko Rauhalan vastuulla.

Lisää kirjoituksia saattaa ilmestyä ajan mittaan, ja vanhoihin saatetaan tehdä pieniä korjauksia ja muutoksia. Uusimmat muutokset:

Loppukaneettina ennen itse anekdootteja voisin todeta, että mielestäni lain lobbaajien perimmäinen tarkoitus on aika selkeästi lähinnä monopolisoida toistin- ja tallenninmarkkinoita ja näin ohimennen hallita sitä, miten, missä ja milloin kuluttajat voivat sisältöä käyttää. Muuta merkittävää käytännön efektiähän lailla ei oikein tuntuisi olevan - ammattimainen kopiointi kukoistaa uuden lain alla aivan yhtä lailla, mahdollisesti vastareaktiona enemmänkin. Onhan piraattituotteella selkeä kilpailuetu puolellaan, jos sen käyttö on kuluttajalle paljon joustavampaa kuin suojatun virallisen tuotteen.

Lissu ja CD

Jenny Kangasvuon sarjakuvaversio (julkaisuvapaa).

  1. Lissu huomaa kaupassa lempibändinsä uusimman CD:n, ja ostaa sen silmät loistaen.
  2. Lisäksi Lissu ostaa tyhjän kasetin CD:n kopiointia varten, koska haluaa kuunnella ostamaansa musiikkia myös vanhoilla korvalappustereoillaan.
  3. Lissu maksaa kasetin hinnassa teostomaksun, jonka hän kuvittelee perinteisesti oikeuttavan levynsä yksityiseen kopiointiin.
  4. Kotona Lissu yrittää kopioida levyä kasetille, mutta voi, hänen kasettisoittimensa ei suostukaan tallentamaan CD:n ääntä.
  5. Lissu löytää Internetistä ohjelman, jolla saa poistettua CD:n musiikista tallentamisen estävän signaalin. Lissu kopioi levyn ohjelman avulla.
  6. Rikospoliisi ottaa kiinni ohjelmaa levittäneen kriminaalin, ja tämän palvelimen lokit paljastavat Lissunkin! Musiikkiyhtiö haastaa Lissun oikeuteen teknisen suojauksen kiertämisestä (tekijänoikeuslaki, 50a§). Lissu on rikollinen.

Raili ja musiikkikokoelma

Niina Aallon sarjakuvaversio (julkaisuvapaa).

  1. Raili on musiikin suurkuluttaja; hänellä on laaja kokoelma CD-levyjä.
  2. Musiikkinsa kuuntelun helpottamiseksi Raili on lukenut kaikki CD:nsä omalle tietokoneelleen, josta kaikki kappaleet ovat helposti napin painalluksella soitettavissa.
  3. Raili ostaa kokoelmaansa uuden CD-levyn, johon valmistaja on tietoisesti jättänyt virheitä tarkoituksenaan estää sen lukeminen tietokoneella.
  4. Raili yrittää lukea levyä koneelle kokoelmaansa. Lukuohjelma valittaa virheestä.
  5. Raili kysyy apua Internetin keskustelupalstalta, ja saakin vihjeen tussata CD:llä erottuva uloin, virheellinen raita piiloon. Raili tekee näin, lukee levyn kokoelmaansa, ja kiittää informoijaa.
  6. Railin julkiset viestit saavuttavat levyn tekijänoikeuksien haltijan silmät, ja haastemies vierailee Railin luona tuoden syytteen tekijänoikeuslain (50a§) rikkomisesta. Raili on rikollinen.

Henna ja hifisoitin

Niina Aallon sarjakuvaversio (julkaisuvapaa).

  1. Henna on hifisti ja hänellä on kotonaan parhaat soittimet mitä rahalla saa.
  2. Henna ostaa kokoelmaansa uuden CD-levyn kavereidensa suosituksesta.
  3. Hennan CD-soitin ei toistakaan levyä, sillä valmistaja on tahallisesti sotkenut sen virheenkorjauskoodit.
  4. Henna saa hifistikavereiltaan kuulla, että tämä on yritys estää tietokoneita lukemasta levyä. Valitettavasti se estää myös levyn käytön paremmissa tavallisissa soittimissa.
  5. Henna saa kaveriltaan ohjelman, jolla levystä voi kuitenkin tehdä tietokoneella korjatun digitaalisen kopion. Henna kopioi levyn itselleen ja voi nyt kuunnella sitä soittimellaan.
  6. Hennan kaveri kärähtää ohjelman käytöstä ja tulee paljastaneeksi pienemmän tuomion toivossa Hennankin tekijänoikeuslain 50a§ rikkomisesta. Henna on rikollinen.

Pekka ja DVD

Anna Kauton sarjakuvaversio (julkaisuvapaa).

  1. Pekka löytää videovuokraamosta oivan elokuvan DVD:llä, ja vuokraa sen.
  2. Kotona Pekka laittaa vuokraamansa levyn tietokoneensa DVD-asemaan, ja käynnistää kaveriltaan saamansa avoimen lähdekoodin DVD-soitto-ohjelman.
  3. Soitto-ohjelma purkaa hetkessä DVD:n sisältämän yksinkertaisesti salatun videon Pekan katseltavaksi. Pekka nauttii elokuvakokemuksesta.
  4. Levyä palauttaessa Pekka tulee niitä näitä myyjän kanssa jutellessaan maininneeksi, millä keinoin levyn katsoi. Kauppias menee hiljaiseksi.
  5. Myöhemmin haastemies kolkuttaa Pekan ovea. Pekka saa maahantuojalta syytteen tekijänoikeuslain 50a§ rikkomisesta - ohjelma kun joutui kiertämään elokuvan suojauksen sen näyttääkseen. Pekka on rikollinen.

Robert ja aluekoodit

Kuvitettavana

  1. Yhdysvaltalainen vaihto-oppilas Robert saapuu Suomeen. Robertilla on mukanaan muutama kotimaassaan ostamansa DVD-levy.
  2. Robert yrittää katsoa elokuviaan isäntäperheensä DVD-soittimella. Soitin ei kuitenkaan suostu soittamaan yhtäkään levyä.
  3. Robert kuulee kaveriltaan koulussa, kuinka isäntäperheen DVD-soittimen aluekoodirajoitus kierretään syöttämällä soittimeen salainen koodi.
  4. Soitin toistaa nyt levyt täydellisesti. Robert nauttii lempielokuvistaan.
  5. Koulussa Robert kiittää kaveriaan neuvosta, mutta tämän opettaja kuulee heidän keskustelunsa ohimennen.
  6. Robert viedään opettajainhuoneeseen ja tekijänoikeuksien omistajalle pirautetaan tekijänoikeuslain 50a§ rikkomisesta. Robert on rikollinen.

Timo ja oma soitin

Kuvitettavana

  1. Timo ostaa lempielokuvansa DVD-levynä kaupan alennusmyynnistä.
  2. Elokuvaa katsoessa englantia hyvin taitavaa Timoa rupeaa ärsyttämään se, että levy ei anna mahdollisuutta tekstityksen poistamiseen kokonaan.
  3. Kun Timo seuraavana päivänä päättää katsoa elokuvan uudestaan, hän yrittää kelata elokuvan alussa tulevien mainosten ohi, mutta tämäkin on estetty.
  4. Pätevänä miehenä Timo tekeekin oman DVD-soitto-ohjelmansa käyttäen hyväkseen julkisesti saatavilla olevaa tietoa DVD-levyjen salauksesta. Timon ohjelma näyttää elokuvan juuri kuten Timo itse haluaa.
  5. Timo kehaisee aiheesta Internetin keskustelupalstalla, jolla muutkin kiroilevat pakkotekstityksiä ja -mainoksia. Timo laittaa ohjelmansa lähdekoodeineen WWW:hen muidenkin saataville.
  6. Timon kirjoitus sattuu ryhmää lueskelevan mediamogulin silmään. Moguli tekee tutkintapyynnön tekijänoikeuslain (50a,b§) ja rikoslain (49. luku, 5§) rikkomisesta. Timo on rikollinen.

Olli ja seminaariesitelmä

Kuvitettavana

  1. Olli on ostanut ajan mittaan verkkokaupasta useita eKirjoja luettavaksi kotikoneellaan.
  2. eKirjaformaatin tekijä on tällä välin kehittänyt uuden, paremmin suojatun formaatin, eikä enää tue vanhaa lukuohjelmaa.
  3. Vanhasta lukuohjelmasta löytyy tietoturvaongelma, eikä Olli tiedostavana tietojenkäsittelijänä sitä enää halua käyttää. Valmistaja ei kuitenkaan toimita enää korjauksia ohjelmaan.
  4. Olli tutkii ostamansa lukuohjelman toimintaa ja saa näin selville, miten tiedoston saa luettua. Olli tekee oman, turvallisen ohjelmansa tähän tarkoitukseen.
  5. Olli pitää aiheesta esitelmän yliopiston tietoturvaseminaarissa, ja liittää esitelmään ohjelmansa lähdekoodin. Olli saa hyvän arvosanan.
  6. Poliisin edustaja seuraa yliopiston tietoturvatutkimusta. Olli kutsutaan kuulusteluun epäiltynä rikoslain 49. luvun 5§ rikkomisesta. Olli on rikollinen.

Lauri ja WMA

Jenni Saariston sarjakuvaversio (uudelleenjulkaisuun tekijän lupa).

  1. Lauri löytää Internetistä musiikkikaupan, josta saa pientä maksua vastaan ladata musiikkikappaleita omalle koneelleen suojatussa WMA-muodossa.
  2. Ajan mittaan Laurille kertyy suurehko määrä WMA-muodossa olevaa musiikkia.
  3. Lauri päättää ostaa uuden, erimallisen tietokoneen aivan toisella käyttöjärjestelmällä. Virallista ohjelmaa suojattujen WMA-tiedostojen soittoon ei tähän kuitenkaan saa.
  4. Lauri hakee Internetistä avoimen lähdekoodin ohjelman, joka osaa soittaa hänen ostamansa musiikkitiedostot uudella koneella.
  5. Laurin koneeseen tulee vika, ja se viedään takuuhuoltoon.
  6. Huoltomies huomaa koneeseen asennetun WMA-soitto-ohjelman ja ilmoittaa Laurista verkkokaupalle. Lauri saa haasteen tekijänoikeuslain 50a§ rikkomisesta. Lauri on rikollinen.

Otto ja piraattilevytehdas

Kuvitettavana

  1. Otolla on autotallissaan DVD-levyprässi, jolla hän voi tehtailla sarjatuotantona piraattilevyjä.
  2. Otto ostaa uuden hittielokuvan kaupasta tarkoituksenaan valmistaa siitä erä kopioita levitykseen.
  3. Otto tekee levystä master-kopion levyprässiään varten. Oton ei tarvitse murtaa levyn salausta tätä varten.
  4. Otto tuottaa edelleen salauksia murtamatta liukuhihnalta kopioita uutuuselokuvasta ja rikastuu myymällä niitä halvalla.
  5. Otto ei ole lainmuutoksesta millänsäkään, sillä Otto on rikollinen.

Niilo ja nettipiratismi

  1. Niilolla on halpaa levytilaa República del Plátanossa sijaitsevalla internet-palvelimella.
  2. Niilo säilyttää palvelimella laajaa piraattilevy- ja videokokoelmaa, johon hän myös jakelee käyttöoikeuksia korvausta vastaan.
  3. Niilo on kuitenkin varovainen, ja vaatii halukkailta käyttäjiltä suosituksia vanhojen käyttäjien joukosta.
  4. Niilo seuraa tarkasti suojausten murto-ohjelmien kehitystä; ovathan mediayhtiöiden omat kokeetkin osoittaneet, että tehokasta kopiosuojausta on mahdoton rakentaa.
  5. Niilo ja muut käyttäjät kopioivat säännöllisesti uusia elokuvia ja levyjä arkistoon käyttäen uusimpia murto-ohjelmia, joita tehtaillaan sitä mukaa kun uusia suojauksia kehitetään.
  6. Niiloa ei voisi lainmuutos vähempää kiinnostaa, sillä Niilo on rikollinen.

Valid XHTML 1.1!