Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

58305306 Ohjelmistotekniikan linjan pro gradu -seminaari (3 op / 2 ov) - kevät 2008

Seminaari on erityisesti ohjelmistotekniikkaan erikoistuville, graduvaiheessa oleville opiskelijoille tarkoitettu syventävien opintojen seminaari. Siihen osallistuminen tukee gradutyöskentelyä ja helpottaa graduprosessia. Seminaariin valitaan opiskelijoita, jotka ovat sopineet gradunsa aihepiiristä ohjelmistotekniikan alueelta hyvissä ajoin ennen seminaarin alkua. Etusija on gradutyöskentelynsä alkuvaiheessa olevilla ja niillä, joilta puuttuu ainakin yksi pakollinen seminaari.

Kukin osallistuja pitää seminaarissa kaksi esitystä oman gradunsa aihepiiristä. Ensimmäisessä, lyhyemmässä esityksessä opiskelija esittelee gradunsa aihepiirin ja hahmottelee gradulleen suunnittelemansa jäsennyksen. Toisen esityksen sisältönä on jokin gradun kannalta keskeinen luku, jonka opiskelija toimittaa etukäteen muiden seminaarin osallistujien luettavaksi. Seminaarin tuloksellisuuden perusta on kaikkien osallistujien aktiivinen kommentointi, joten seminaarissa ei ole vain yhtä opponenttia per esitys, vaan kullekin kerralle seminaarin osallistujille jaetaan useita nimettyjä arviointitehtäviä.

1. Ilmoitustaulu

2. Esitietovaatimukset

Seminaari on tarkoitettu ohjelmistotekniikan erikoistumissuunnan graduntekijöille. Muitakaan ei toki käännytetä pois.

Jokaisella seminaariin osallistujalla tulee olla suoritettuna Tieteellisen kirjoittamisen kurssi ja pakolliset aineopinnot. Jokaisella osallistujalla tulee olla hyväksytty graduaihe ennen seminaarin alkua.

3. Osallistujalista

Tähän tulee aikanaan seminaarin osallistujalista.

4. Aikataulu ja esitykset

  1. 15.1. Avaus
  2. 22.1. Yleistä tarinontia gradusta - Juha Taina ( Gradun rakenteesta, ulkoasusta ja kieliopista (pdf) ja esitelmän kalvot (pdf))
  3. 29.1. Tiivistelmät graduaiheesta: HH, CB, TT, CW
  4. 5.2. Tiivistelmät graduaiheesta: LH, PP, RP, OS
  5. 12.2. Väliviikko - ei esitystä
  6. 19.2. Cristoffer Björkskog, Aggregating services.
  7. 26.2. Hannu Heikkinen, UML-kuvauskielten käyttö ohjelmistojen vaatimusmäärittelyissä.
  8. 4.3. Väliviikko - ei esitystä
  9. 11.3. Linda Hellman, Käytettävyyssuunnitelman toteuttaminen Scrum-prosessimallissa.
  10. 18.3. Päivi Pääkkö, Ohjelmistojen laatu asiakkaan näkökulmasta.
  11. 25.3. Pääsiäisviikko - ei esitystä
  12. 1.4. Rauli Poikela, Ketterät prosessit kansainvälisessä ohjelmistotuotannossa.
  13. 8.4. Timo Tuominen, Aspektiohjelmointi ja läpileikkaavien ominaisuuksien modularisointi.
  14. 15.4. Christa Winqvist, Ohjausmalli Helsingin kauppakorkeakoulun ja Teknillisen korkeakoulun tietojärjestelmäkehitykselle ja ohjelmistovalinnoille.
  15. 22.4. Olli Sinerma, Pelialalle suuntaavat opinnot ohjelmistotuotannon alueella.

Seminaari kokoontuu tiistaisin klo 16:15-18:00, C220. Ensimmäinen kokoontuminen on 15.1.2008. Väliviikolla 3.3.2008 - 9.3.2008 ei ole kokoontumista. Tarkemmasta aikataulusta ilmoitetaan myöhemmin.

4.1. Opponointi

Jokaisessa varsinaisessa esityksessä on opponentti, joka tarkastaa lähteet, sisällön ja kieliasun.

Opponentin roolit ovat:

  1. Lähdeopponentti: Selvittää, vastaako sisältö lähteitä, ovatko viittaukset kunnossa ja onko lähteiden painotus kunnossa.
  2. Sisältöopponentti: Selvittää, eteneetkö sisältö loogisesti, löytyykö esityksestä punainen lanka, johtaako alku kohti loppua.
  3. Kieliopponentti: Selvittää, onko teksti kieliasultaan ymmärrettävää, onko kielioppi ok, onko sanajärjestys suora, ovatko sivulauseet suurimmaksi osaksi yksitasoisia (käytännössä kaikki), onko pilkkuvirheitä.

5. Lähdemateriaali

Ohjelmistotekniikan kannalta mielenkiintoisia lehtiä ovat ainakin seuraavat:

Ohjelmistotekniikan kannalta mielenkiintoisia konferensseja on paljon. Alan ehdoton ykkönen on International Conference on Software Engineering (ICSE). ICSEn proceedingsit löytyvät mm. kirjastostamme.

IEEE:n ja ACM:n elektroniset kirjastot löytyvät osoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/finelib/lisens.html. Osoitteen kautta aukeaa sivu, missä ovat linkit IEEE/IEE - IEL online ja ACM - Association of Computing Machinery. Näitä linkkejä seuraamalla pääsette itse elektronisiin kirjastoihin. Kirjastot ovat käytettävissä ainakin tietojenkäsittelytieteen laitoksen koneilta.

Google on tehnyt hakemiston verkosta löytyvistä tieteellisistä julkaisuista. Hakukone hakemistoon löytyy osoitteesta http://scholar.google.fi

6. aikaisemmat linjan graduseminaarit


Juha Taina (Juha.Taina@cs.Helsinki.FI)