Helsingin yliopisto / tietojenkäsittelytieteen laitos / Ohjelmointitekniikka (Scala) / © Arto Wikla 2014

Ohjelmointitekniikka (Scala): järjestelyt 2014

Arto Wikla 11.3.2014

Kurssi on tietojenkäsittelytieteen aineopintojen valinnainen kurssi. Kurssilla perehdytään Scala-kielen nykyaikaisiin tekniikoihin.

Kurssilla on aihepiireihin johdattelevia luentoja, jotka eivät mitenkään edes pyri olemaan kattavia: Itsenäisellä työskentelyllä ja harjoittelulla on keskeinen merkitys kurssin sisällön omaksumisessa. Kurssi edellyttää hyvää ohjelmointitaitoa ja valmiutta itsenäiseen työskentelyyn. Hyvästä Java-taidosta on hyötyä Scalan oppimisessa.

Luennot ovat 11.3.-24.4. tiistaisin ja torstaisin klo 14-16 kellariauditoriossa CK112.

Kurssin verkkomateriaali on sivulla http://www.cs.helsinki.fi/u/wikla/OTS/Sisalto/.

Kurssi perustuu oppikirjaan Odersky, Spoon, Venners: Programming in Scala. Artima Press. Kirjan ohjelmaesimerkkejä ja muuta tietoa on julkaistu sivulla http://booksites.artima.com/programming_in_scala. Esimerkeillä on Apache 2.0 -lisenssi, joten niitä voidaan käyttää melkoisen vapaasti tälläkin kurssilla, ks. esimerkkien sisällysluettelo.

Oppikirjasta on myös uudempi (2.) painos. Koska ensimmäistä painosta on kurssikirjastossa lainattavissa, kurssin jäsentely perustuu ensimmäiseen painokseen. Kieleen tulleita muutoksia esitellään kurssimateriaalissa. Scalan sivuilta löytyy muutoshistoria kielen versiosta 2.0 versioon 2.10.0. Laitoksella käytettävä versio 11.3.2014 on 2.9.1. Materiaali pyrkii olemaan tämän version mukainen.

Harjoitusryhmät kokoontuvat viikottain 17.3.-25.4.

    1. Arto Wikla 	ti 12-14 CK111
    2. Juho Sepänmaa    to 16-18 D122
    3. Juho Sepänmaa    pe 12-14 B222

Harjoituksissa käsitellään kotitehtäviä; keskustellaan tehtävien ongelmista, vertaillaan erilaisia ratkaisutapoja, ...

Kullakin harjoituskerralla on kolme tehtäväryhmää. Jokainen niistä on yhden kurssipisteen arvoinen. Pisteen saa, kun on tehnyt kaikki ryhmän tehtävät, merkinnyt ryhmän tehtävät tehdyiksi harjoituksissa ja on valmis esittelemään ratkaisunsa muille.

Opiskelijan on siis varauduttava tavalla tai toisella esittelemään ratkaisunsa harjoitussalin videotykin avulla: tiedostot omassa kotihakemistossa, läppärillä, muistitikulla, tms.

Harjoitusaktiivisuudesta saa arvosanaan vaikuttavia pisteitä enimmillään 15 (kokeesta voi saada 45)

Kurssikokeen aika ja paikka on syytä tarkistaa laitoksen Kurssikokeet-sivulta.

Kokeesta voi saada enimmillään 45 pistettä (harjoituksista 15). Kurssilla on käytössä ns. koeleikkuri: kurssin suorittamiseksi koepisteitä on saatava vähintään 23. Pistemäärä lasketaan kaavalla: maksimi(koepisteet+harjoituspisteet, 60/45*koepisteet). Arvosana määräytyy (alustavasti) seuraavasti:

   pisteitä:  30  35  40  45  50
   arvosana:   1   2   3   4   5