Uuden johtajan uudenvuodenlupauksia

Vuosina 2010-2013 laitoksemme johtajana toiminut Esko Ukkonen on saanut hyvin ansaitsemansa ylennyksen matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tutkimusasioista vastaavaksi varadekaaniksi ja dekaani Jouko Väänäsen varahenkilöksi, joten laitokselle tarvitaan uusi johtaja. Se olen minä.

Itse asiassa en ole kovinkaan ”uusi johtaja”, sillä hoidin kyseistä tehtävää jo vuosina 2001-2006. Voisi siis kuvitella, että homma sujuisi minulta vasemman käden rutiinilla ilman sen kummempaa perehtymistä. Ikävä kyllä yliopistot eivät elä enää samaa auvoista elämää kuin vuosituhannen alussa, koska niistä on tullut (ainakin teoriassa) opetus- ja kulttuuriministeriöstä riippumattomia ”itsenäisiä oikeushenkilöitä”, jolloin ainakin hallinnon meiningit ovat muuttuneet kovin erilaisiksi: päätösvaltaa on siirrelty eri paikkoihin ja taloudenpito on mennyt budjetoinnin takia kovin mutkikkaaksi. Lisäksi laitoksella oli edellisillä johtajakausillani runsain mitoin kaikenlaista korvamerkittyä rahaa, joten helppohan siinä oli olla suurta johtajaa. Nyt kaikki vaikuttaa paljon vaikeammalta.

Esko on ollut kaikin puolin hyvä johtaja, joka on jaksanut paneutua kaikkiin asioihin ja viedä niitä säntillisesti eteenpäin. Laitos onkin edelleen loistavassa tuloskunnossa niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin yhteisöllisyydessä. Tosin en ole enää oikein varma siitä, mikä osuus hyvällä johtajalla lopulta on laitoksen menestymiselle, eihän hän kovin paljoa itse ehdi tutkia eikä opettaa. Sen sijaan olen täysin vakuuttunut siitä, että huonolla johtajalla on mitä suurin negatiivinen vaikutus laitokseen: hän saattaa surkealla tai välinpitämättömällä toiminnallaan tulehduttaa laitoksen ilmapiirin sellaiseksi, ettei siellä ole enää mukava työskennellä eikä opiskella, jolloin ei synny myöskään kovin kaksisia tuloksia.

Olen ollut melkoisen laiska antamaan uudenvuodenlupauksia, sillä ne ovat suurina määrinä tuntuneet pikemminkin ahdistavilta kuin kannustavilta. Yhtä lupausta olen tosin joutunut toistamaan vuodesta toiseen, koska en ole sillä saralla onnistunut kovinkaan hyvin. Täytynee siis yrittää taas kerran: lupaan, etten tänä vuonna enää tuskaile enkä kiukuttele golfkentällä, vaikkei peli sujuisikaan aivan täyttä kierrosta birdietahdissa. Uuden vanhan työtehtäväni kunniaksi teen tällä kerralla myös toisen lupauksen vuodelle 2014: yritän olla olematta huono johtaja.

Samalla toivotan koko laitoksen väelle mukavaa ja tuloksellista uutta vuotta 2014!

Jukka Paakki

13.01.2014 - 13:33 Marina Kurtén
09.01.2014 - 12:05 Marina Kurtén