Laskennallisesti luodun musiikin kaksi kantaesitystä

Tieteen päivillä 2015 nähtiin ja kuultiin kaksi kantaesitystä laskennallisen luovuuden menetelmin tuotetusta musiikista. Laskennallisesta osuudesta vastasi molemmissa professori Hannu Toivosen Discovery-tutkimusryhmä, musiikillisista osuuksista puolestaan ammattisäveltäjä ja -muusikot.


 

Koodike on leikkaamalla ja liimaamalla tehty kappale, jonka materiaalin on säveltänyt tietokone (säveltäjä Lotta Wennäkosken määrittelemien sääntöjen puitteissa), ja joka on sitten Lotan lopulliseen muotoonsa kokoama. Video kantaesityksestä 10.1.2015 on katsottavissa Youtubessa.

Sävellys: Kone ja Lotta Wennäkoski; ohjelmointi: Hannu Toivonen; muusikot: Juho Laitinen (sello) ja Heikki Nikula (bassoklarinetti).


 

Musicreatures on iPhone-sovellus, jolla käyttäjä voi luoda musiikkia yksinkertaisin pelillisin keinoin. Käyttäjä ohjaa näytöllä näkyviä pallukoita ja niiden ryhmittelyä kännykkää kallistelemalla ja ravistamalla. Sovellus muuttaa näytöllä näkyvän informaation musiikiksi sen mukaan, missä ja kuinka isoja pallukkaryhmät ovat. Käytön aluksi soittaja ottaa kännykällä kuvan, jota käytetään pelin taustana, ja pallukoista syntyvät äänet puolestaan riippuvat niiden alla olevan kuvan ominaisuuksista. Pitämällä sormea näytöllä sovellus siirtyy soolotilaan, jolloin musiikissa tulee kuuluviin suora vaste kännykän liikkeisiin.

Sovellus lanseerattiin Tieteen päivillä 10.1.2015. Sovellusta esiteltiin improvisaatiosessiossa ammattimuusikoiden kanssa. Video esityksestä on nähtävillä Youtubessa. Sovellus on tulossa saataville App Storeen.

Ohjelmointi: Petri Myllys; muusikot videolla: Petri Myllys (Musicreatures), Juho Laitinen (sello) ja Heikki Nikula (bassoklarinetti).

 

 

30.01.2015 - 10:30 Hannu Toivonen
15.01.2015 - 16:28 Hannu Toivonen